Három új, 5 MW-os gázkazán működik a Szedreskerti fűtőműben

2019.01.07. 11:51
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 7. (hétfő)
Közel félmilliárd forintos fejlesztés valósult meg két ütemben. Galéria 
 
 
 
 
 
Három darab új, korszerű, kondenzációs, 5 MW-os gázkazán működik a  Szedreskerti Fűtőműben. A beruházással közel félmilliárd forintos fejlesztés valósult meg két ütemben: dr. Cser-Palkovics András polgármester az átadó eseményen hangsúlyozta, hogy 70 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás, így a biztonságot is jelentő fontos városüzemeltetési befektetésen felül egy nagyon fontos környezetvédelmi cél valósult meg.

 

Ma adták át a Szedreskerti Fűtőmű három új, 5 MW-os gázkazánját.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester a fontos közszolgáltatás kapcsán azt az álláspontot erősítette meg, hogy a biztonság és a szolgáltatás minősége csak akkor garantálható, ha közösségi tulajdonban van a fűtőerőmű. A városnak komoly fejlesztési elképzelései voltak és vannak, ebben lényeges tényező, hogy a kormányzat segítségével a fűtőerőmű az Önkormányzathoz került, illetve a Széphőn keresztül a város közösségéé lett. Jelenleg a Királysorról való folyamatos kiköltözés zajlik, a tervek szerint hamarosan elérkezik az az állapot, hogy a királysori fűtőerőműre már biztonsági tartalékként sem lesz majd szükség – és egy újabb városrehabilitációs cél válik lehetségessé. „70 tonna szén-dioxidkibocsátás-csökkentést lehet ezzel a fejlesztéssel elérni: egy nagyon fontos környezetvédelmi cél mellett egy nagyon fontos üzemeltetési cél valósult meg, az új technológia pedig biztonságot is jelent.” A Szedreskertben megvalósult, közel fél milliárd forintos kétütemű fejlesztés kapcsán a polgármester elmondta, hogy a Széphő Zrt-nek a kórház irányában vannak további tervei, amit az Önkormányzat támogat.

„Régi vágyunk valósult meg azzal, hogy az 1972-ben épült kazánokat helyettesítve új, hasonló kapacitású, de korszerű kazánokat létesítettünk itt, Szedreskerten.” – mondta el köszöntőjében Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója. A létrejött fejlesztés a város teljes kapacitásának 15-20%-át jelenti: innen fogják ellátni az északi rész távhőellátását, ami új feladatot jelent a Széphőnek az ellátás üzemeltetésében, miközben a távvezetéki veszteség is csökkent. Újabb lépés lesz majd a Bakony utcai fejlesztés, aminek révén 365 napos, folyamatos szolgáltatást tudnak biztosítani (a karbantartások idején is). A városrészben az elmúlt években újították fel a távvezetékeket; ehhez a hálózathoz egy körvezeték csatlakozik, amit az idei évben terveznek megvalósítani.


A Szedreskerti fűtőműről

A Szedreskerti fűtőmű az 1970-es évek elején létesült a Szedreskerti lakónegyed közel 1.400 lakásának fűtés- és melegvíz-szolgáltatására. A központi hőtermelés (Királysor) kialakításával közel 20 év üzem után a fűtőműben a folyamatos hőtermelés megszűnt, üzeme a nyári erőmű-karbantartások idejére korlátozódott, melynek során a város közel 60%-nak biztosította használatimelegvíz-ellátását.

Amikor pár évvel ezelőtt döntés született a Király sori hőtermelés megszüntetéséről, a SZÉPHŐ Zrt. tulajdonában lévő Szedreskerti fűtőmű használata, mint az egyik decentralizált hőtermelő helyszíne, ismét előtérbe került. Ehhez azonban a meglévő, elavult és igen koros kazánokat, valamint a segédberendezéseket ki kellett cserélni, a kazánház épületét építészetileg fel kellett újítani.

A Szedreskerti fűtőműbe – a tervezést követően – két ütemben 2017-18. között, összesen 3 db 5 MW-os teljesítményű, kondenzációs, melegvízüzemű gázkazán került letelepítésre.

Az I. ütemben az alábbi munkák valósultak meg:
-          a 3 db, több mint 40 éves gázkazán bontása;
-          1 db BOSCH gyártmányú, 5 MW teljesítményű, modern, kondenzációs gázkazán telepítése és beüzemelése;
-          a fűtőmű épületének részleges felújítása;
-          a pótvízellátás biztosításához új víztechnológia létesítése.
Az I. ütem beruházásának nettó költsége: 230 millió Ft volt.

Folytatásaként a II. ütemben, 2018-ban megvalósuló beruházás:
-          további 2 db, egyenként 5 MW teljesítményű, az elsővel megegyező típusú kondenzációs gázkazán telepítése és beüzemelése;
-          a kazánházi épület felújításának befejezése.

A Szedreskerti fűtőmű így már összesen 15 MW beépített hőteljesítménnyel (3 db 5 MW-os kazánnal), szigetüzeméhez alkalmas vízkezelési berendezésekkel és nyomástartással rendelkezik. A II. ütem nettó beruházási költsége: 239 millió Ft volt.

A beruházás teljes mértékben önerőből valósult meg.

A telepített és beüzemelt új, kondenzációs kazánok éves átlagos hatásfoka 100%, amely 6-7%-kal magasabb, mint a Király soron üzemelő, kiváltásra kerülő berendezéseké. A Szedreskerti fűtőmű kooperációs üzemben biztosítja az ellátására kijelölt terület fűtés- és használatimelegvíz-szolgáltatását. A 2019. évre tervezett 60.000 GJ hő megtermelése több mint 70 tonna csökkenést jelent a CO2-kibocsátásban az alacsonyabb földgázfelhasználás miatt.

A szedreskerti kapacitás a Bakony utcai és a Tóvárosi fűtőerőművekkel kiegészülve termeli a város fűtéséhez és használatimelegvíz-felhasználásához szükséges éves hőenergia közel 95%-át. A Király sori, még működő kazánok így már csak csúcshőigények kielégítését és az üzemi tartalékot biztosítják.

A 3 db 5 MW-os kondenzációs gázkazán telepítésének főbb állomásai:

  • 2016.08.03. a kazánház felújításának tervezésére, engedélyeztetésre vonatkozó szerződés megkötése.
  • 2017.09.05. a sikeres közbeszerzési eljárást követően az I. ütem szerinti 1 db 5 MW-os gázkazánok telepítésére, víztechnológia kialakítására és a kazánház épületének felújítására vonatkozó kivitelezési szerződés megkötése.
  • 2018.02.27. az I. ütem befejezése, lezárása.
  • 2018.06.20. a sikeres közbeszerzési eljárást követően az II. ütem szerinti 2 db 5 MW-os gázkazánok telepítésére és a kazánház épületének további felújítására vonatkozó kivitelezési szerződés megkötése.
  • 2018.12.11. a II. ütem befejezése, lezárása.

A jelen projekt előnyei:

1.)    A Király sori hőtermelői telephelyen, ezáltal a belvárosban tovább csökken a füstgázkibocsátás, ezáltal a terület környezetterhelése.

2.)    A korszerű kondenzációs kazánok ugyanazt a hőmennyiséget közel 7 %-kal kevesebb földgáz felhasználása mellett képesek előállítani, mint a meglévő Király sori kazánok.

3.)    Az új kazánok belépésével az elöregedett berendezések karbantartására fordítandó költség tovább csökken.

4.)    A kazánok telepítésével párhuzamosan, a távvezetéki hálózat fejlesztésével (körvezeték kialakításával) megvalósulhatott a hőtermelő telephelyek kooperációs üzeme.

5.)    Az új kazánok belépésével tovább csökken az előre tervezett, nyári karbantartások alatti szolgáltatás-kiesés.

6.)    A decentralizált, több pontos hőtermelés további üzembiztonságot jelent.

 

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.