Állati jó kiállítás kreatív játszóházzal és nyuszisimogatóval hétvégén a Volán csarnokban

2019.01.09. 12:14
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 9. (szerda) 
Ötszáz kisállatot láthatunk a kétnapos programon.  
 
 
 
 
 
50 fajta kisállat körülbelül 500 példányát tekinthetik meg az érdeklődők azon a kiállításon, melyet szombaton és vasárnap rendeznek meg a Börgöndi úti Volán Sportcsarnokban. Láthatunk díszmadarakat, galambokat, díszes baromfikat és óriásnyulakat is. Idén újdonságként az állattartást népszerűsítő kreatív játszóházzal és nyuszisimogatóval egészül ki az immár hagyományos program – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.

A V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete tavaly ünnepelte fennállásának 60 éves évfordulóját. A jubileumi programsorozat zárásaként rendezik meg a kiállítást, melynek keretében 50 fajta kisállat körülbelül 500 példányát, jórészt tavalyi tenyésztésű díszmadarakat, egzotikus madarakat, díszbaromfikat, különleges galambokat, illetve nyulakat láthatnak a résztvevők – mondta Szűcs Antal, a szervezet elnöke. Hozzátette: céljuk, hogy népszerűsítsék a természethez való visszatérést és nyissanak a fiatalság felé, ezért meghívták az őshonos állatokkal foglalkozó, várpalotai Baglyas-hegyi Tenyészet és Kreatív Játszóházat is.

A tárlaton bemutatkozik a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete, amely főként egzotikus madarak tartásával, illetve a hobbiállattá tenyésztett tradicionális szárnyasok és vadon élő madarak tartásával foglalkozik. Érintik a világ minden táját, többek között Ausztráliát, Kelet-Ázsiát, Afrikát és Dél-Amerikát. Antal István, a szervezet titkára hangsúlyozta, igyekeznek minél több fiatalt megnyerni ennek a nemes tevékenységnek.

A kiállításon láthatjuk a székesfehérvári bukógalamb számos példányát. A szegedi mellett székesfehérvári gyökerekkel rendelkező madár olyan minőségű és olyannyira híres, hogy a tenyésztői nemrég három győztes címet hoztak el a Dániában rendezett Európai Díszmadár Kiállításról – ismertette Bárány István, a Székesfehérvári és Erdélyi Bukó Galambokat Tenyésztők Fajtaklubjának elnöke.

A gyerekek kedvéért a kiállítás szombati napját több újdonság színesíti 8 és 18 óra között. A várpalotai Baglyas-hegyi Tenyészet és Kreatív Játszóházba, valamint nyuszisimogatóba várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A szervezet 2013-ban kezdte meg működését az őshonos kutyafajta, a komondor tenyésztésével. A tevékenységi kör azóta jelentősen bővült, a szervezet ma a fajtatiszta magyar óriásnyúl tartásával is foglalkozik a Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesületével kötött kapcsolatnak köszönhetően – mondta Görbicz Gábor Ferenc tulajdonos. Hozzátette, számos rendezvényen bemutatkoztak már, céljuk, hogy minél több embernek megmutassák a háztáji állattartásban rejlő szépségeket. A kreatív játszóházban a gyerekek készíthetnek állatos játékokat egyszerű nyersanyagok felhasználásával, kézbe vehetnek néhány hetes kis nyuszikat és simogathatnak óriás példányokat is.

Székesfehérvár – bár gazdasági erőcentrum – a Mezőföld fővárosa is, ami az elmúlt évtizedekben kissé feledésbe merült. Éppen ezért a természet közelsége, a természeti nevelés, a közös kincseink megismerése különösen fontos. Az Önkormányzat és a civil szervezetek kiemelt feladata, hogy erre megfelelő programokat, fórumokat hozzanak létre. – tette hozzá Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok.

A sajtótájékoztatót Sárvári László, az Alba Volán SC ügyvezetője zárta, aki örömét fejezte ki az évek óta tartó együttműködéssel kapcsolatban, és felvállalta, hogy saját erőforrásaival segíti a kiállítás népszerűsítését.

A kisállatos seregszemle január 12-én, szombaton 8 és 18 óra között, míg 13-án, vasárnap 8 és 14 óra között látogatható a Börgöndi út 14. szám alatti Volán Sportcsarnokban.
 
 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Bácskai Gergő

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.