Újabb, több mint ötmilliós támogatást kapott a Vasvári a STEM programra

2019.01.15. 15:17
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 15. (kedd)
Folytatódik a természettudományos és a műszaki pályák népszerűsítése.    Galéria  
 
 
 
 
 
Több mint ötmillió forint támogatást kapott ismét a Vasvári Pál Gimnázium az Arconic vállalat alapítványától. Az intézmény a természettudományos, a műszaki és a mérnöki pályákat népszerűsíti különböző programok szervezésével október végéig. A támogatás átadására és a projektnyitóra kedden került sor az intézményben.

A Vasvári Pál Gimnázium immár második alkalommal kapott  húszezer dollár, azaz 5 millió 600 ezer forint támogatást az Arconic-Köfém Kft. alapítványától a STEM területek (Science, Technology, Engineering and Mathematics – tudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) fejlesztésére. A tanulmányi éven átívelő projekt keretében természettudományos programokat, gyárlátogatásokat, megyei és városi szintű tanulmányi versenyeket, a környezettudatos nevelést célzó rendezvényeket, kirándulásokat és táborokat szervez az iskola. A most kezdődő és 2019. október 31-ig tartó programba hat osztályt – döntően a pályaorientációban leginkább érintett 10-11. évfolyamosokat – vonnak be, de bizonyos elemek – például a táborok – a teljes iskolát érintik. A Vasvári tavaly hasonló jellegű projektet valósított meg, szintén az Arconic jóvoltából.

A támogatást ma délután adták át a vállalat vezetői az iskolában. A projektnyitón Horváth József, a Vasvári igazgatója elmondta: a támogatás nagyban hozzásegítette őket ahhoz, hogy a programmal érintett tudományágakat közelebb hozzák a tanulóikhoz, akik közvetlen, személyes tapasztalatokat szerezhettek.

Katus István
, az Arconic Köfém Kft. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt mintegy húsz évben rendkívüli módon megváltozott a tanulmányi trend. Korábban a humán területek – a jogász, az orvos, a közgazdász képzések – voltak hangsúlyosak, mára azonban jelentősen felértékelődtek a mérnöki, a műszaki pályák. Ezek a területek a hölgyek körében kevésbé népszerűek, ezen is igyekszik változtatni a vállalat, szem előtt tartva az Egyesült Államokat, ahol sokkal több a női vezetőjük. Az Arconicnak fontos, hogy minél több fiatal maradjon Magyarországon, azon belül Székesfehérváron, hiszen ma már itthon is ugyanolyan jó vállalati kultúrában lehet dolgozni, mint a fejlett országokban.

Mészáros Attila
alpolgármester a város nevében köszönetét fejezte ki a vállalatnak, amiért széles körben folytatja a társadalmi felelősségvállalást a városban. Hozzátette: az ország egyik legjelentősebb gazdasági erőcentrumában fontos, hogy minél több fiatal megismerje a természettudományi-műszaki területeket. A Vasvári Gimnázium hozzáállását jól jelzi, hogy a tavalyi négy végzős osztályából egy osztálynyi fiatal maradt a székesfehérvári felsőoktatásban.

A STEM program óriási lehetőséget kínál minden fiatalnak, ezért is jó Székesfehérváron diáknak lenni.  – mondta Török Szabolcs tankerületi igazgató. Az épített infrastruktúra és a komfortérzetet növelő, szép környezet mellett döntő szerepe van a magas színvonalú pedagógiai munkának. Ehhez megkérdőjelezhetetlen plusz értéket ad a program.

A köszöntőket követően Katus István vezérigazgató nyújtotta át a támogatást illusztráló táblát a Vasvári igazgatójának.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Gáspár Péter

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.