Támogatás székesfehérvári diákoknak

2019.01.15. 16:02
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 15. (kedd)
Hetvenhatan részesülnek Tóth István – Tóth Terézia ösztöndíjban. Galéria 
 
 
 
 
Ünnepélyes keretek között adták át kedden a Tóth István – Tóth Terézia ösztöndíjakat. A támogatásban részesülő székesfehérvári általános és középiskolásokat, illetve felsőoktatásban tanulókat a Városháza Dísztermében köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester és Fűrész István, a Tóth István-Tóth Terézia Ösztöndíj Közalapítvány kuratóriumának elnöke. A hetvenhat díjazott egy éven keresztül kap havi 4.000 és 12.000 forint közötti összeget tanulmányai támogatására.


Átadták a Tóth István - Tóth Terézia tanulmányi ösztöndíjakat. A Tóth házaspár az 1930-as gazdasági válság idején vándorolt ki Kanadába. Magyarságát és hazaszeretetét megőrizve a szülővárosra hagyta vagyonát. A közalapítvány azon székesfehérvári diákokat támogatja, akik jó tanulmányi eredményt értek el és anyagi, családi körülményeik miatt az ösztöndíj sokat számít ahhoz, hogy megfelelően folytathassák a tanulmányaikat. A jelentős alaptőke ellenére a kamatok évek óta nem fedeznék a hagyatéki és alapítói célok teljesülését, ezért Székesfehérvár Önkormányzata saját költségvetéséből járul hozzá, hogy minél több diáknak nyújthassanak támogatást.

A kuratórium az alkalmazott értékelési, pontozási rendszerrel most is arra törekedett, hogy az ösztöndíj a nehezebb helyzetben levők tanulmányi eredményességét fokozottan segítse, de egyúttal elismerje és ösztönözze a viszonylag jobb helyzetben levőket is. Ettől az évtől kezdve többlet tanulmányi pontot szerezhettek azok a középiskolások, akik gazdaságilag keresett pályák tanulásához szükséges tárgyakban értek el kimagasló eredményt gimnáziumban vagy szakképzésben. A diákok egy éven keresztül, havonta részesülnek 4.000-12.000 forint közötti ösztöndíjban. A fiataloknak pályázniuk kellett, idén hetvenhatan részesültek pozitív elbírálásban.

Mindannyian büszkék lehetnek arra a teljesítményre, amelyet a tanulmányaik során elértek.”, hangsúlyozta köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere. „Székesfehérvár Önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a tehetséges diákokat. A sikeres jövő érdekében támogatást nyújtó ösztöndíjrendszerünk legrégebbi múlttal bíró eleme a Tóth házaspár hagyatéka. Az idei 76 ösztöndíjas között nyolc testvérpár van, közülük kettő olyan család, ahonnan 3 gyermek is kiváló teljesítményt nyújt az iskolában. A városnak kiemelt feladata a tehetséges diákok támogatása.”, zárta ünnepi gondolatait dr. Cser-Palkovics András, aki boldog, vidám, sikeres fehérvári diákéveket kívánt a jelenlévőknek.

Fűrész István kuratóriumi elnök egy alapvető, kétezer éves bibliai igazságot idézve mondott köszönetet a támogatóknak. „Az élet ajándékait mindenki azért kapja, hogy jól gazdálkodjon vele. Az ösztöndíjasok a tehetséget, a város pedig olyan szervezetek megteremtését kapta ajándékba, amelyek segítenek.”

A köszöntőket követően Marton Gábor, a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója szavalta el Varró Dániel Szoftverfejlesztő és Rendszergazda című verseit, majd a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Leány kamarakórusa többek között Kodály és Bárdos szerzeményeket énekelt.

A műsor után az ösztöndíjak ünnepélyes átadása következett. A Tóth István - Tóth Terézia ösztöndíjra összesen nyolcvannyolc pályázat érkezett, amelyből hetvenhat nyert támogatást. A Városháza Dísztermében tartott ünnepségen tizenkettő általános iskolás, harmincegy középiskolás és harminchárom felsőfokú oktatásban tanuló vehette át dr. Cser-Palkovics András polgármestertől az ösztöndíjról szóló dokumentumot.

Az eseményen készült fotók letölthetők a Galériából.


fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.