Találkozzunk idén is a könyvtárban!

2019.01.17. 14:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 17. (csütörtök)
Érték és információ egy helyen. Galéria
 
 
 
 
 
Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötetei és a Bogyó és Babóca könyvek voltak tavaly a legnépszerűbbek a kölcsönzők között a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Mindkét sorozatból 259 alkalommal kölcsönöztek tavaly. A második legtöbb alkalommal Beck Andrea: A Titoktündér, harmadik legtöbbször pedig Berg Judit: Rumini című könyvét kölcsönözték ki. A könyvtári tagságot népszerűsítve a könyvtári szolgáltatásokról és a legutóbb beszerzett kötetekről is szó volt azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Cser-Palkovics András polgármester és Buriánné Tarró Edit, a könyvtár nemrégiben megválasztott vezetője tartott csütörtökön az Olvasóteremben.


A Vörösmarty Mihály Könyvtár több részlegből, tagkönyvtárból és egy szakkönyvtárból álló hálózatként várja az olvasókat Székesfehérváron. A hagyományos könyvtári szolgáltatásokon kívül sok lehetőséget kínál az érdeklődőknek, mindezeket Székesfehérvár önkormányzatának köszönhetően egy jelképes beiratkozási díjért: a diákok és a fehérvári lakosok idén is 100 forintért iratkozhatnak be a könyvtárba (nem fehérváriaknak mindez 500 forintba kerül).  

Az olvasók egyszeri beiratkozással mindegyik helyszínen – újabb adminisztráció nélkül – vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Ehhez személyi igazolványt, lakcímkártyát, illetve érvényes diákigazolványt kell bemutatni. Gyerekeknek 16 éves kor alatt, pedagógusoknak, közművelődési, közgyűjteményi dolgozóknak és 70 év felettieknek ingyenes a tagság.

A könyvtári szolgáltatásokról szóló sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, jogszabályi keretek között szeretnének mindent megadni a könyvtár biztonságos működésére és a fejlesztésekre is. Az idei évben épületberuházás is érinti az intézményt. „Hiszek abban, hogy a könyvtári szolgáltatás nem vész ki, amit a látogatási adatok is bizonyítanak. A fehérvári könyvtárhálózat nagy erénye és közösségépítő ereje a városrészi alapon is szervezett tagkönyvtár-hálózat. Ennek hátránya pedig, hogy nincs egy olyan modern, központi könyvtárépület, amely felszereltségében megfelel a XXI. század kihívásainak.”

A Vörösmarty Mihály Könyvtár állománya összesen 716 ezer dokumentumból áll. Az elmúlt évben a kölcsönzött könyvek, DVD-k, CD-k, folyóiratok száma összesen 294.425, ebből a könyv 260.303 darab volt. Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere arra bíztatott mindenkit, hogy használjuk minél többen, minél többet a könyvtári szolgáltatásokat. „A száz forinttal szeretnénk kifejezni azt, hogy a könyvtárba járás egyfajta alapszolgáltatás a városban. Arra biztatok mindenkit, hogy jöjjön és iratkozzon be a könyvtárba, ahol rengeteg jobbnál-jobb programot is szerveznek.”

Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár októberben megválasztott igazgatója kiemelte, hogy ebben az évben is biztosított a könyvtár biztonságos működése, és továbbra is számít a város támogatására. „Azon dolgozunk, hogy minden kérést a lehető legjobb színvonalon teljesítsünk. A beiratkozottak harmada gyermek, akiket meg szeretnénk tartani, hogy diákként és majd felnőttként is térjenek vissza hozzánk.” A könyvtár vezetője hozzátette, júliusban az ország könyvtárosait látják majd vendégül, közel ezer szakember érkezik a többnapos szakmai találkozóra Székesfehérvárra.

A könyvtári szolgáltatásokat Horváth Hella, a könyvtár sajtókapcsolatokért felelős munkatársa mutatta be. „Könyvtárunk központja a Bartók Béla téren található, itt van az Olvasóterem, a Helyismereti részleg, a Zenei-és számítógépes részleg, a Felnőtt Kölcsönző részleg, a Gyermek részleg és a Kötészet. A Budai úti, Széna téri, Mészöly Géza úti, Tolnai utcai és a Zsolt utcai Tagkönyvtárakban és a Pedagógiai Szakkönyvtárban is várjuk szeretettel az olvasni vágyókat. 2018. évben a Vörösmarty Mihály Könyvtár beiratkozott olvasóinak száma: 11.855 fő. A rendezvényeinket 111283 érdeklődő látogatta. Összesen 1068 rendezvényt szerveztünk, ebből 116 időszaki kiállítást.”

A könyvtár több városi rendezvényhez is csatlakozott, ezen kívül író-olvasó találkozókkal, kiállításokkal, beszélgetős estekkel, kézműves foglalkozásokkal, szakkörökkel, tanfolyamokkal, különböző előadásokkal, várták egész évben az érdeklődőket. 2018-ban sikerrel vettek részt egy uniós pályázaton, amelyen több mint 35 millió forintot nyertek. A pályázat révén a Központi Könyvtár különböző részlegeiben, valamint a tagkönyvtárakban sokféle – ingyenes – rendezvénnyel várják az olvasókat, egészen május végéig. „A programlehetőség 2019-ben is bőséges lesz, reméljük, hogy mindenki talál kedvére valót a sokféle könyvbemutató, előadás, kiállítás, játék és vetélkedő között! Bízunk benne, hogy a kistelepülésektől a nagyvárosokig idén is sokan hallgatnak a hívó szóra: Találkozzunk a könyvtárban!

A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetők a Galériából.

fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.