Székesfehérváron ülésezik az Országos Diáktanács

2019.01.18. 15:51
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 18. (péntek)
 
 
 
Székesfehérváron ülésezik pénteken és szombaton az Országos Diáktanács. A szervezet létrehozásáról két évvel ezelőtt, a városunkban megtartott Országos Diákparlamenten született döntés. Az ülésen résztvevő harminc diákot dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Hiemer-házban.


Az Országos Diáktanács tagjai az elmúlt egy év során rendszeresen találkoztak a kormányzat képviselőivel, hogy a fiatalok által a 2017-ben, városunkban megtartott Országos Diákparlamenten megfogalmazott ajánlás 50 pontját megismertessék, és közösen jussanak eredményre. Székesfehérvár immár második alkalommal ad otthon az Országos Diáktanács kétnapos ülésének.

„Kevés szebb dolog van az ember életében, minthogy szolgáljon és képviseljen másokat. ” – e gondolatokkal köszöntötte a 19 megye diákságának képviselőit Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: „A párbeszéd a fiatalokkal nagyon fontos kérdés minden település életében. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a fehérvári diákokkal az elmúlt években sok olyan dolgot sikerült kialakítani, amelyek jó gyakorlatként hasznosíthatók más településeken is. A diáktanácsok létrehozásával egy nagy lehetőséget kapnak a fiatalok. Javaslataikat, ötleteiket megoszthatják, és az önkormányzatokkal, a minisztériummal partnerségben meg is valósíthatják.” A polgármester köszönetet mondott a kormánynak, hogy Székesfehérvár már két alkalommal adhatott otthont az Országos Diákparlamentnek, és reményét fejezte ki, hogy lesz még erre lehetőség a jövőben is. „A párbeszédet gyakorolni kell. Mi kitalálhatjuk, miben szeretnénk segíteni, de azt, hogy a mai fiataloknak mire van szüksége igazán, azt csak ők tudják megfogalmazni.” Dr. Cser-Palkovics András arra bíztatta a diákság képviselőit, hogy a mostani ülésen hozzák elő a fiatalokat foglalkoztató problémákat, gondolatokat, javaslatokat.”

„Székesfehérvár befogadó, nyitott iskolaváros, amely az itt élő diákság kezdeményezéseit örömmel támogatja. A város a jógyakorlatok özönét mutatja be mások számára.” – mondta dr. Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint semmi akadálya nem lesz, hogy jövő évben ismételten városunk adjon otthont az Országos Diákparlamentnek. Az államtitkár hozzátette, az évindító Országos Diáktanács ülése csapatépítés is egyben, amely a diákok hatékonyabb munkáját segíti.

Kovács Domokos Péter Pest megyei küldött a diáktanács elsődleges feladatának nevezte az új tagok integrálását, és hogy megalapozzák a 2019. évi munkát. A kétnapos tanácskozáson foglalkoznak az Országos Diákparlament által elfogadott 50 ponttal. Az elmúlt egy évről szólva arról tájékoztatott, a tanács kiemelten foglalkozott azzal, hogy a településeken a diákönkormányzatok létrejöjjenek, valamint a megyei jogú városokban mindenhol legyen települési szintű diákönkormányzat.

Az Országos Diáktanács ülésén részt vesz Kosinszky Zsuzsanna, az EMMI Köznevelési Stratégiai Főosztályának képviseletében, dr. Jásper András, a Diákközéletért Alapítvány elnöke, valamint Mészáros Attila alpolgármester is.

A szakmai programok holnap is folytatódnak Székesfehérváron.

Az ülésen készült fotók letölthetők a Galériából.


fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.