Bemutatni, továbbadni!

2019.01.21. 11:31
KÖZLEMÉNY - 2018. január 21. (hétfő)
Sáringer Éva bútorfestőt fogadta Székesfehérvár polgármestere              Galéria 
 
 
 
 
 
 
Sáringer Évát, „Magyar Kézműves Remek” díjas bútorfestő népművészt fogadta Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András a Városházán. A régi és új bútorokat, használati tárgyakat népi motívumokkal egyedivé varázsoló alkotóval a további együttműködésről egyeztetett a városvezető.
 
 
Sáringer Évát öt évvel ezelőtt ragadta meg a népi bútorfestészet. Egy tükör díszítése volt az első munkája, azóta „Magyar Kézműves Remek” díjas népi bútorfestő lett, Soós János népi iparművész általa megfestett citerája bekerült a Magyar Kincsestárba és csupán négy elfogadott mű választja el attól, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara népi iparművésze lehessen. Az alkotó 2018-ban Lánczos-Szekfű ösztöndíjas lett, mely révén 12 napig járta Erdélyt és tanulmányozta a még fellelhető festett bútorokat, motívumokat. Kutatómunkájának nyomán megismerte Székelyszentlélek, Vargyas, Kalotaszentkirály, Csernátonban, Farkaslaka és Torockó örökségét.
 
A művészt dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városházán köszöntötte és gratulált neki az eddigi munkájához, kiállításához, sikereihez. Sáringer Éva emlékül és köszönetül egy általa festett, a Hagyományok Háza Iparművészeti Bizottsága által bírált, székelyföldi motívumokkal díszített, tulipános láda kicsinyített másával ajándékozta meg a városvezetőt, akivel a Székesfehérvár kulturális életében való részvételéről, tudásának bemutatásáról és továbbadásáról, illetve a várossal való további együttműködésről egyeztettek.
 
 
 
 
 
A találkozón készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.