A doni tragédiát felidéző kiállítás nyílt a Vasvári általános iskola pincegalériájában

2019.01.21. 11:37
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 21. (hétfő) 
Autentikus tárgyakat, fotókkat láthatunk a tárlaton. Galéria  
 
 
 
 
 
Újabb kiállítással gazdagodott a Vasvári Pál Általános Iskola pincegalériája. A „Szent István bakák” a doni pokolban című tárlat értékes, autentikus tárgyakkal, fotókkal és terepasztalokkal idézi fel a magyar történelem egyik legtragikusabb fejezetét. A tárlat az iskola nyitva tartási idejében, bejelentkezés alapján látogatható.

A hétfői első tanítási óra keretében nyitották meg a Vasvári Pál Általános Iskola legújabb kiállítását, melyet a Don-kanyarban vívott harcokra, a magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófájára és kiemelten a székesfehérvári katonahősökre emlékezve hoztak létre, a Székesfehérvári Tankerületi Központ támogatásával. A Siklósi Gyula Pincegalériában kialakított tárlaton történelmi terepasztalok, fotók és számos eredeti tárgy szerepel. A legbecsesebb darab egy hadi kerékpár, de láthatunk tábori távbeszélő készüléket, a pokoli hidegben, izzó faszénnel használt kézmelegítőt, katonai szuronyt, egészségügyi doboz-tartozékokat, német rohamsisakot és magyar tábori sapkát is. A relikviákat Rangel István hagyományőrző bocsátotta az iskola rendelkezésére.

A megnyitót az aulában, a teljes iskolaközösség részvételével tartották. A megjelenteket Laczkó Gábor igazgató köszöntötte, kiemelve, hogy kötelességüknek érezték a kiállítás megrendezését. A verses, énekes műsorszámokat követően levetítették a Nagyapáink útján - Megkésett requiem egy hadseregért... című kisfilmet, melyben Vitéz Smohay Ferenc ma is élő doni veterán, a székesfehérvári Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred katonája számolt be részletesen a Donnál történtekről.

Ezután Török Szabolcs tankerületi igazgató szólt a résztvevőkhöz. Azt mondta: imádkozzunk azért, hogy a vészterhes idők soha ne jöjjenek vissza. A ma élőknek az a kötelességük, hogy a feledés helyett emlékezzenek a történtekre, becsüljék és szeressék egymást. A Vasvári Pál Általános Iskola az az intézmény, amely élen jár ebben a törekvésben.

Dr. Murinkó Attila ezredes, az MH ÖHP parancsnoki irodavezetője köszöntőjében kiemelte: jó tapasztalni a Vasvári iskola pedagógusainak és diákjainak lelkesedését, önzetlenségét és hazafiságra nevelését, amely inspirálóan hat másokra, és tartást ad.

Viza Attila önkormányzati képviselő is felidézte a történteket. Többek között arról szólt, a Don-kanyarban történtek hatalmas, kitörölhetetlen sebet ejtettek a magyarok lelkén.

A kiállítás az iskola nyitva tartási idejében, hétköznapokon 9 és 17 óra között látogatható, előzetes bejelentkezés alapján.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

–   Vége –

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Molnár Artúr
 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.