Ki viszi át… - verskoncerttel ünnepelték a magyar kultúra napját a színházban

2019.01.22. 20:04
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 22. (kedd)
Komlósi József kapta a Pro Cultura díjat.            Galéria
 
 
 
 
 
Magyar költők megzenésített verseiből összeállított, különleges verskoncerttel ünnepelték a magyar kultúra napját kedden este a Vörösmarty Színházban, napjaink egyik legnépszerűbb előadóművésze, Szirtes Edina Mókus közreműködésével. Hagyományosan ezen az alkalmon adják át minden évben a “Pro Cultura Albae Regiae” díjat. Idén Komlósi József könyvtáros, intézményvezető vette át a város egyik legjelesebb elismerését.

Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzati képviselői, vezető tisztségviselői, a történelmi egyházak és a rendvédelmi szervek képviselői, illetve a közművelődési és oktatási intézmények vezetői vettek részt a magyar kultúra napja alkalmából rendezett színházi ünnepségen.

Székesfehérvár polgármestere köszönetét fejezte ki a kultúra területén dolgozó szakembereknek és intézményvezetőknek, akik nem csak az ünnepnapokon, de a szürke hétköznapokon is teszik a dolgukat azért, hogy Székesfehérvár kulturális és közösségi élete folyamatosan fejlődjön.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott: „Városunk komoly kulturális intézmények, értékek nélkül elképzelhetetlen, és szakemberek nélkül nem építhető… A kultúra, az intézményeink, a különféle programok hozzátartoznak a mindennapjainkhoz. Székesfehérvár kulturális életére és a folyamatosan fejlődő értékrendszerére büszkék lehetünk! Mindez nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk és nincs feladatunk! Mindig, minden korszakban meg kell találnunk az értékeinket és segítetünk kell a minőség előretörését, a fiatalok bekapcsolódását. Régiós központként segítenünk kell azt is, hogy Fehérváron és környékén minél többen hozzájussanak az értékekhez!”

Hagyományosan az ünnepi est keretében adják át évente a város egyik legjelesebb elismerését, a “Pro Cultura Albae Regiae” díjat. Olyan személyek, közösségek vagy együttesek kaphatják, akik kiemelkedő tevékenységükkel gazdagították Székesfehérvár kulturális életét és szolgálták a polgárok művelődését. Idén Komlósi József könyvtáros, intézményvezető kapta a díjat kimagasló szakmai tevékenysége és sok évtizedes, elhivatott munkája elismeréseként.
Komlósi József köszönetét fejezte ki azoknak, akik felterjesztették a díjra, és végül neki ítélték azt. Elmondta: „Remélem, nem tűnik álszerénységnek, hogy négy éven belül én vagyok a második könyvtáros, aki megkapta ezt a díjat. Úgy gondolom, hogy ez nem csak nekem, hanem a Vörösmarty Mihály Könyvtár valamennyi munkatársának az elismerése!”

A díjazott 1958. február 5-én született Székesfehérváron, már gyermekkora óta meghatározó szerepet töltöttek be életében a könyvek és a humán tantárgyak. 1976-ban a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárban helyezkedett el raktárkezelőként. Felsőfokú végzettségeit munka mellett szerezte meg Szombathelyen, majd az ELTE-n. Ezután is folyamatosan képezte magát. Többek között elvégezte az Országos Széchényi Könyvtárban az antikváriusi és becsüs tanfolyamot, majd később a könyvtári szakfelügyeleti tanfolyamot. Szakfelügyelőként több mint tíz éve ellenőrzi a könyvtárakat, részt vesz a szakmai pályázatok elbírálásában, és segítséget nyújt a könyvtári informatikai rendszerek fejlesztésében. 1999. március 15-től a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár kinevezett vezetője volt, majd 1999 októberétől 2009 októberéig vezette az intézményt. 2010-től a Városi Könyvtár Széna téri könyvtárának munkatársa lett, majd a Budai úti könyvtárban lett olvasószolgálat-vezető. Számára az olvasó magas szintű kiszolgálása a legfontosabb.

A díjátadót ünnepi műsor követte. A Ki viszi át… című verskoncerten magyar költők – többek között József Attila, Radnóti Miklós, Csokonai-Vitéz Mihály, Szép Ernő, Pilinszky János és a kortárs Szabó T. Anna – megzenésített művei szerepeltek Szirtes Edina Mókus, a Szirtes Quintet, illetve a színház művészei, Tóth Ildikó és Imre Krisztián előadásában. Az összeállítás magában hordozta a klasszikus zenei értékrendet és a hagyományokat, de mindvégig ötvözte azt számos zenei stílussal, így megjelent a jazz, a folkos lüktetés, a kamarazenére jellemző finom, kidolgozott szólamvezetés és a világzene is. 


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

–  Vége –


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr
 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.