„Lehetetlen nincs!”

2019.01.23. 13:09
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 23. (szerda)
Székesfehérvárra érkezik a kormány új nevelőszülői programját népszerűsítő akciója           Galéria 
 
 
 
 
A Kormány elkötelezett a nevelőszülői hálózat megerősítésében, ennek érdekében országos nevelőszülői kampányt indítottak, amelynek következő állomása Székesfehérváron, január 26-án szombaton a MOL Aréna Sóstó lesz. Az új intézkedésekről és a szombati nap programjairól Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelősállamtitkára, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere tartott sajtótájékoztatót.
 
A nevelőszülők akkor segítenek, amikor a legnagyobb bajban van egy család. Azt vállalják, hogy átmenetileg átveszik a gyermek nevelését, ha kell, akár tizennyolc éves koráig. A gyermek felnevelésén túl a nevelőszülők tevékenysége "nemzetépítő tevékenység" is; az országban mintegy 15 ezer gyermeket gondoz 5200 nevelőszülő, azonban további 8000 gyermek vár egy szerető otthonra. A nevelőszülők példát mutatnak a társadalmi felelősségvállalásra, hisz nem csupán passzív szemlélői egy társadalmi problémának, hanem segítenek annak megoldásában azzal, hogy amíg egy gyermeket különböző okok miatt nem helyezhetnek vissza vér szerinti családjához, addig megfelelő környezetet biztosítsanak neki.
Dr. Cser- Palkovics András polgármester a témával kapcsolatban kiemelte, hogy a nevelőszülői programmal kapcsolatos 2018. decemberi kormányzati döntés számos székesfehérvári és Fejér megyei családot is pozitívan érint. „Nevelőszülőnek lenni hatalmas szolgálat, hivatás és felelősség is egyben, azon gyermekek felé, akik erre szorulnak és a társadalom felé is, hiszen sok fiatalnak ez adja meg az esélyt arra, hogy felnőtt korában teljes értékűen tudjon a környezetébe beilleszkedni. Szerencsére vannak, akik ezt a hivatást választják, és szerencsére a Kormányzat is egyre kiemeltebben foglalkozik a kérdéssel, mind szellemi, mind anyagi értelemben.” – hangsúlyozta a városvezető, aki hozzátette, hogy az országjárás következő állomása most szombaton Székesfehérvár lesz. Itt van lehetőség a Fejér megyei nevelőszülőknek és a náluk elhelyezett gyerekeknek a találkozásra, illetve azokat is várják, akik többet szeretnének tudni a témával kapcsolatban, érdeklődnek a nevelőszülőség iránt.
A kormány elkötelezett a nevelőszülői hálózat működésének megerősítése mellett, folyamatosan emelkedik a nevelőszülői hálózatok és a nevelőszülők támogatása, összesen 850 millió forinttal több jut 2019-ben erre a célra. 2014-ben vezették be a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyt, korábban az egy gyermekről gondoskodó nevelőszülő 15 ezer forintot kapott, ma már ez az összeg 60 ezer forint, három gyermeknél pedig 45 ezerről 120 ezer forintra nőtt ez a juttatás.
Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szombati rendezvényen szeretnék bemutatni azt a munkát, azt a hivatást, amelyet a nevelőszülők az országban végeznek azokért a gyermekekért, akiket nevelnek, azokért a családokért, akiknek a gyermekeit gondozzák. „A nevelőszülői programot továbbfejlesztettük, további elemekkel egészítettük ki: elkészült az új weboldal, így a felhasználók XXI. századi technikákon keresztül érhetik el a témával kapcsolatos információkat. Fejlesztésen ment át a téma szakmai oldala is. Eszerint 2020. január 1-jétől bevezetésre kerül a nevelőszülői GYED intézménye, így azok a nevelőszülők, akik kétéves kor alatti gyermeket gondoznak, a GYED-re vonatkozó általános jogszabályok szerint részesülhetnek a juttatásban. Ez plusz segítséget jelent majd a jelenlegi juttatások mellett.” – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, a szombaton Székesfehérvárra érkező országos programsorozat zárása májusban Budapesten lesz.
A január 26-án, szombaton 10 órakor kezdődő, koncertekkel, előadásokkal, gyermekprogramokkal színesített rendezvényre a nevelőszülőket, a gyermekeket és a téma iránt érdeklődőket is várják. A szervezők a Székesfehérváron, a MOL Aréna Sóstón tartandó eseményen is szeretnék felhívni a társadalom figyelmét a nevelőszülői hivatásra, ezt minél többeknek bemutatni, és tovább erősíteni a társadalmi megbecsülését.
 
 
 
A sajtótájékoztató képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.