Évindító társulati ülést tartott az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

2019.01.23. 14:03
SAJTÓKÖZLEMÉNY- 2019. január 23. (szerda) 
 
 
 
 
Sikeres évet zárt 2018-ban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Összesen 127 koncertet adtak, amelyből tizenegy külföldi előadás volt. A hat ingyenes koncert, 39 felnőtt és 22 ifjúsági hangverseny mellett 55 alkalommal ment az óvodásokat megszólító Hangszervarázs program. Mindez a zenekar évindító társulati ülésén hangzott el.  Az eseményen, amelyen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is, többek között a 2019-es év terveiről is szó volt. 

Sok újdonsággal várja a komolyzene kedvelőit az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2019-ben is. Az idei év komoly átszervezéssel indul az intézményen belül is, felkészülve a 2020-tól induló kamara-szimfonikus zenekari minősítésre. Új státuszok létrehozása, operatív átszerveződés zajlik majd az első időszakban. Dubóczky Gergely, a zenekar vezető karmestere újabb tisztséget tölthet be, hiszen 2019. január 1-től a zenekar művészeti vezetőjének választották.

Az évindító társulati ülésen részt vett Székesfehérvár polgármestere is. Dr. Cser-Palkovics András ismertette az intézmény idei költségvetés-tervezetben szereplő főbb számait, és szólt az álláshelyek bővítéséről is. Mint mondta, a 2015. január 1-jétől önálló intézményként működő zenekar, korábban a színház berkein belül mintegy ötvenmillió forintból gazdálkodhatott.  2018-ban már 258 milliós költségvetéssel kezdte az évadot 28 álláshellyel. Ebből az önkormányzat által biztosított támogatás 244 millió forint volt, és év végére meghaladta a 330 millió forintot az intézmény költségvetése.

„Hittel vallom azt, hogy egy XXI. századi nagyváros elképzelhetetlen erős, magas színvonalú kulturális élet nélkül, és ha mi egy komoly városnak pozícionáljuk magunkat, akkor ez nem elképzelhető minősített zenekar nélkül. Minden jogszabályi követelménynek megfelel a zenekar, hogy minősítetté váljon, ami azt jelenti, hogy jövő év elejétől a minősített zenekarok „klubjába” fog tartozni. Ez nagyságrendi állami támogatást jelent majd.” Ennek előkészítése érdekében a státusszámot már idén megemeli az önkormányzat. „Azt javaslom a közgyűlésnek február 15-én, a költségvetés tárgyalásakor, hogy az intézmény költségvetését úgy fogadjuk el, hogy két lépcsőben megemelkedik az álláshelyek száma. Április 1-től 28-ről 36-ra, második lépésként pedig augusztus 1-től további 7,5 álláshellyel, amivel összesen 43.5 álláshely lesz a zenekarnál. A tavalyi 258 millió helyett idén 284 milliós lesz az intézmény költségvetése.”

A város polgármestere beszélt arról is, hogy szükséges lenne egy koncertterem építése, mely része volt az EKF pályázatnak – ennek létrehozása is a város céljai között szerepel. „Bízom abban, hogy ebben évben előre lehet lépni ez ügyben is.” – mondta a város polgármestere.

Major István röviden összefoglalta az elmúlt időszak eseményeit. A zenekar négy kiemelt hangversenysorozata tavaly a vártnál nagyobb érdeklődés mellett indulhatott el, az év második felében több alkalommal kellett használni a minden jegy elkelt feliratot. Igazán nagy öröm, hogy láthatóan egyre többen érdeklődnek a komolyzenei események iránt, keresik a zenekar koncertjeit. Természetesen az évadban folytatódik a PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozat, és az öt alkalmas Farkas Ferenc Hangversenybérlet is. Napokon belül kiderül az ismét megújuló Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat idei programja, neves művészekkel, együttesekkel, ahogy azt már megszokhattuk a belváros különböző, impozáns helyszínein.

Elkezdi működését az újonnan megalakult ARS Oratoria Kamarakórus, már ebben az évben önálló koncertekre és természetesen a zenekarral közös fellépésekre készülnek. Az együttes irányítását Pad Zoltán Liszt-díjas, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya valamint Radics Éva karnagy végzik, akik már több alkalommal dolgoztak együtt a Szimfonikus Zenekarral is.

A társulati ülésen készült fotók letölthetők a Galériából

fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.