Átadták a gyerekrajzokkal illusztrált, 2019-es székesfehérvári naptárt

2019.01.23. 15:58
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 23. (szerda) 
A Városháza Dísztermében köszöntötte a polgármester az alkotókat.    Galéria  
 
 
 
 
 
„Székesfehérvár, a királyok székhelye” mottóval, huszadik alkalommal jelentette meg gyerekrajzokkal illusztrált naptárát az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület. Az alkotásokat több székesfehérvári általános iskola diákjai készítették főként a Belváros nevezetességeiről, a kalendáriumot Balajthy Ferenc költő horoszkópos költeményei teszik még különlegesebbé. Az ünnepélyes átadást a Városháza Dísztermében tartották ma délután.

Az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület szervezésében immár húsz éve minden esztendőben kiadják a fehérvári iskolások rajzaival illusztrált, színes és mutatós asztali naptárt. A különleges kalendárium idén a „Székesfehérvár, a királyok székhelye” címet kapta, benne a Bory Jenő, az István Király, a Hétvezér, a Táncsics Mihály és a Zentai Úti Általános Iskola tanulóinak fehérvári nevezetességeket ábrázoló rajzait láthatjuk. 13 lapján összesen 17 szebbnél szebb alkotást találunk neves városi épületekről és köztéri alkotásokról.

A rajzokat készítő gyerekeket, szüleiket és tanáraikat ünnepélyes keretek között fogadta Székesfehérvár polgármestere a Városházán. Dr. Cser-Palkovics András azt mondta, többről van szó, mint egy naptárról, hiszen a gyerekek arra használták a tehetségüket, hogy magas színvonalú munkáik által megmutassák a várost, ahol élnek. Fontos, hogy a naptárak komoly emberekhez is eljutnak, így messze viszik annak hírét, hogy Székesfehérvár a magyar nemzet történetében megkerülhetetlen város, nemzetünk egyik bölcsője. „Kívánom, hogy sok-sok év, évtized múlva büszkén mutassátok meg a munkáitokat a gyermekeiteknek, az unokáitoknak. 2018-19-ben ti járultatok hozzá ahhoz, hogy a hagyomány folytatódjon. ” – fogalmazott a városvezető.

Balajthy Ferenc idén is szívesen kapcsolódott a naptárkészítéshez. Horoszkópia – játék a csillagjegyekkel című költeményéből minden hónapnál elolvashatjuk az aktuális fejezetet. „Akartunk, alkottunk és ápoltunk!” – ezekkel a szavakkal foglalta össze a naptárkészítés munkáját a kortárs költő. Azt is mondta, hogy a magyar kultúra nemzetünk szellemi tápláléka, és nincs olyan nép, amelynek annyi jó költője lenne, mint a magyarnak.

Az ünnepségen oklevelet és ajándékcsomagot kaptak a gyerekek. Szintén köszöntötték Fejes Mária grafikust, Róka Gyulát, az Alba Regia Ifjúsági és Szabadidős Egyesület képviselőjét és Lánczky László projektvezetőt. A vendégek megnézték a polgármesteri irodát, sőt, aki akart, néhány perce beülhetett a városvezető székébe is.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

–   Vége –


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.