Jelöléseket vár a fogyasztóvédelmi alapítvány

2019.01.24. 10:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 24. (csütörtök)
Etikus helyi vállalkozásokat, vállalkozókat díjaznak.  
 
 
 
 
Az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért a Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjra várja a jelöléseket; az elismerések átadására 2019 márciusában kerül sor. Róth Péter alpolgármester, Németh László, az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért elnöke és Domokos Tamás kuratóriumi tag hangsúlyozták a díj közösségerősítő és példamutató jellegét, valamint azt, hogy az elbírálásnál az etikus vállalkozói magatartás összetevői között a felelős foglalkoztatói magatartás kritériumait kiemelt szempontként kezelik.


Az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért és Székesfehérvár Önkormányzata évről évre Fehérvári Fogyasztókért Szakmai Díjban részesíti azokat a helyi vállalkozásokat, cégeket, amelyek tevékenységük során szem előtt tartják a felelősségteljes etikus piaci magatartást. 2019-ben, ötödször is sor kerül az elismerések átadására. Az alapítvány várja a jelöléseket kereskedelem, szolgáltatás és gyártás kategóriában. Jelölni 2019. március 10-ig lehet a fogyvedalap@gmail.com címen.

A hagyományos elismerésről Róth Péter alpolgármester elmondta: „Székesfehérvár közösségét erősítő civil kezdeményezésről beszélhetünk: a díj lényege, hogy fehérvári emberek javaslatát várja a kuratórium fehérvári vállalkozásokról. Egy ilyen kezdeményezés mellé a közösség egészének és a közösséget képviselő önkormányzatnak is oda kell állnia.” Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az elismerés erősíti a városban az összetartozást, valamint példát mutat a gazdaság szereplőinek.

Németh László
alapítványi elnök az ötödik éve meghirdetett díjjal és a fogyasztóvédelem jelentőségével kapcsolatban azt fejezte ki, hogy a gazdaságilag fejlett városban a magas vásárlóerő okán is a maximumot kell nyújtaniuk a vállalkozásoknak. A nagyszámú jelölés – tette hozzá – remélhetőleg a jövőben is megmarad, és a kuratórium a fogyasztóvédelmi világnapig döntést tud hozni a javaslatok alapján.

Domokos Tamás
kuratóriumi tag felhívta a figyelmet, hogy a minősítési eljárás az etikus vállalkozói magatartás minden összetevőjét vizsgálja, a rendszer 40 pontból álló szűrőjének a segítségével. Idén a jogilag rendezett működés kritériumai mellett kiemelten kezelik azt a szempontot, hogy a jelölt a munkavállalók számára is vonzó vállalkozás-e – a díjban a felelős foglalkoztatói magatartás is visszatükröződik. Ez a törekvés kapcsolódik ahhoz a célhoz, hogy a munkaerőt Székesfehérváron tartsák.

A díjat a fogyasztók világnapjához kapcsolódóan adományozzák. A világnapot 1983 óta ünneplik világszerte. John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdetett ki egy történelmi nyilatkozatot, melyben a négy alapvető fogyasztói jogot (jog a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez) foglalta össze, az évek során ezek száma nyolcra emelkedett (kibővült a meghallgatás, a kártérítés, az oktatás és az egészséges környezethez való joggal).

 

A korábbi évek díjazottjai:

Gyártás kategória:
Macher Gépészeti és Elektronikai Kft.
KIKSZ Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Metalforg-Tec Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.
Mézes Varázs Kft., Aranyalma Cukrászda

Szolgáltatás kategória:
Damniczki Cukrászat
Karikás Mester Fodrászat
Rebényi Cukrászat
B Dekor Stúdió

Kereskedelem kategória:
KARRIER-BÚTOR Tervező, Gyártó és Kereskedelmi Kft.
Viniczai Cukrászda
Szék-Ház Irodabútor Kft.
Lucullus 3 Kft., Diófa Étterem

Jó gyakorlatok a fogyasztókért oklevél:
Jancsárkert Termelői és Biopiac

 
Szöveg: Fraller Ildikó, Simon Rita
 

 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.