Mától február 11-ig jelentkezhetnek a fiatalok a X. Fehérvári Versünnepre

2019.01.24. 12:07
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 24. (csütörtök) 
A válogató február közepén, a döntő április 6-án lesz.       Galéria  
 
 
 
 
 
Jubilál a Fehérvári Versünnep. Tizedik alkalommal szervezi meg a tehetségkutató versenyt a Fehérvár Médiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár Önkormányzatával, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve. A vetélkedőre február 11-ig várják a középiskolások jelentkezését, bővebb információ a verseny weboldalán és a közösségi médiában olvasható – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón.

A tehetséggondozó versenyt 2010-ben hívta életre a Fehérvár Médiacentrum együttműködő partnereivel közösen. Az ötletgazda Varga Sándor, a rendezvénysorozat fővédnökei Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester. A programhoz a kezdetek óta szorosan illeszkedik a Székelyföldi Verstábor, ahol a Fehérvári Versünnep résztvevői mellett Kárpátaljáról, a Vajdaságból, a Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is érkeznek fiatalok. A csíkcsomortáni tábor szakmai programjai mellett a versmondók megismerkednek Székelyföld történetével, népi kultúrájával is. A tábor az alapító emlékére 2016 óta Varga Sándor nevét viseli.

A Fehérvári Versünnepen az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt, ezúttal is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők. A tizedik megmérettetésre 2019. február 11-ig jelentkezhetnek a fiatalok. A verseny két fordulóból áll, a válogatókat 2019. február 16-án, illetve szükség szerint 17-én tartják, ahonnan 12 versenyző jut tovább az április 6-i döntőbe.

Bővebb információ a verseny weboldalán olvasható.

A versenyre olyan 9-13. osztályos diákok jelentkezhetnek, akik
- székesfehérvári középfokú oktatási intézmény tanulói a 2018/19-es tanévben
- vagy a Székesfehérvári Egyházmegye valamely egyházi középfokú oktatási intézményében tanulnak a 2018/19-es tanévben
- vagy más település középfokú oktatási intézményének tanulói, de állandó székesfehérvári lakóhellyel rendelkeznek.

A X. Fehérvári Versünnep része a társadalmi felelősségvállalásnak. A kezdeményezéshez idén is mentorprogrammal csatlakozik a Vörösmarty Színház. A verseny zsűrijének elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész lesz, a bírálóbizottság további tagjai: Závodszky Noémi színművész, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Tornyai Gábor katolikus plébános és Vakler Lajos riporter, újságíró.

A jubileum bizonyítja, hogy jó kezdeményezés volt a verseny elindítása, amely komoly helyet vívott ki a város kulturális és ifjúsági életében, része lett Székesfehérvár hagyományainak – mondta a beharangozó sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Így fogalmazott: „A mozgalom ékes bizonyítéka annak, hogy a fiatalokat igenis meg lehet szólítani, a bennük rejlő tehetséget elő lehet hozni akkor, ha mi felnőttek megadjuk nekik a kereteket. Fontos szerepe van a színházi mentorprogramnak, a csapatépítő tábornak, illetve a professzionális keretek között zajló felkészülésnek és a lebonyolításnak. A fiatalok a tehetségük megmutatásán túl lehetőséget kapnak arra is, hogy a verseken keresztül elmondják, mit gondolnak az őket körülvevő világról, a mai feszítő dilemmákról, problémákról.” A városvezető bízik abban, hogy idén is sok jelentkező lesz a Versünnepre.

A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója örömét fejezte ki, hogy ismét helyet adhatnak a versenynek. Jakubek Ágnes arról beszélt, fontos, hogy újra megszólítják a fiatalokat, megmutatják számukra a világban rejlő szépséget, amely biztosítja a lelki és érzelmi gazdagodást. „Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján a fiatalok egyre inkább megtanulják, hogy ne csak komoly, de személyiségükhöz illő verset válasszanak, amely szolgálja őket.” – mondta, majd arra biztatta a diákokat, hogy legyenek bátrak, jelentkezzenek és tegyék próbára magukat!

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója köszönetét fejezte ki a széleskörű együttműködésért a szervezésben és a lebonyolításban résztvevő partnereknek és a kollégáinak. Mint mondta, a jubileum a korábbinál gazdagabb kitekintést kínál a méltó ünneplésre, ennek részleteiről később adnak tájékoztatást, de alapvetően nem lesz változás a lebonyolításban. „Szervezőként számunkra megnyugtató, hogy ismét egy olyan jól bevált recept mentén szervezhetjük a versenyt, amely garancia arra, hogy biztosítsuk a magas színvonalat.”


A Fehérvári Versünnepet eddigi nyertesei:
Tóth Melitta (2010)
Pruma Nikolett (2011)
Krär Edina (2012)
Gombó Viola Lotti (2013)
Bukosza Zita (2014)
Hajdú-Sobor Csaba (2015)
Börcsök Olivér Benjamin (2016)
Marth Fruzsina (2017)
Baráth Eszter Adrienn (2018)A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.