Így tedd rá! – Kultúrmisszió az oktatásban

2019.01.25. 12:21
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 25. (péntek)
Három napos továbbképzés Fehérváron                   Galéria 
 
 
 
 
 
 
 
A tavaly októberi továbbképzés után újra Székesfehérváron tart háromnapos workshopot Balatoni Kata néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató, az Így tedd rá! mozgalom programgazdája. A vidám zenés-táncos foglalkozáson a térségből 30 pedagógus vesz részt, köztük a mozgalom helyi referenciaintézménye, az Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodája is.
 
A nyolcadik háromnapos Így tedd rá! továbbképzés kezdődött ma a székesfehérvári Lake Side Hotelben. A Balatoni Kata által kifejlesztett élménypedagógiai program hivatalosan egy népijáték- és néptáncmódszertani eszközöket ötvöző óvodai és iskolai pedagógusok számára kifejlesztett, gyakorlati segítséget nyújtó akkreditált képzés, amely 2010 óta működik.
 
Sárga!” – hangzott Balatoni Kata utasítása, amely után a workshopon résztvevők közül mindenki tudta is, hogy mi a feladata: „A mai nap és a foglalkozáson résztvevők népes tábora is jól példázza, hogy szerencsére már nem csak az én kultúrmisszióm az, hogy a magyar népi kultúra adta lehetőségeket felhasználva fejlesszem a gyerekeket. Régóta tudjuk, hogy a játék és a tánc mint közösségi élmény, hatalmas szerepet játszik a gyerekek életében. A népi játékok segítségével az összes kompetencia fejleszthető, így egy olyan tudatos pedagógiai eszköz van a kezünkben, mellyel indirekt módon járulhatunk hozzá a gyerekek fejlődéséhez, hiszen a játék örök! Ebben a három napban ezen pedagógiai szemlélet mentén folyik a pedagógusok továbbképzése. A téma az ünnepkörök feldolgozása lesz.” – mutatta be pár szóval a programgazda, hogy miről is szól az „Így tedd rá!”.
 
A székesfehérvári Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagintézményeinek óvodapedagógusai 4-5 éve ismerkedtek meg a módszerrel egy roadshow keretében. Az ott tanultakat már akkor igyekeztek beépíteni a mindennapi nevelésbe: „Két éve vagyunk már referenciaintézmény, a közép-dunántúli régióban elsőként, országosan hatodikként csatlakoztunk a programhoz, azóta már tíz óvoda büszkélkedhet ezzel a címmel. Mindennapi munkájukban játékok alkalmával használják a kollégák az itt tanultakat és általában heti rendszerességgel vannak olyan foglalkozások, amikor komplexenen az énekes, táncos és fejlesztő játékok is megjelennek.” - mondta el Bagocsai Kata, a Vízivárosi Óvoda óvodapedagógusa, aki hozzátette: referenciaintézményként az óvoda rendelkezik a módszerhez szükséges babzsákokkal, gumikötelekkel, tulipánokkal, kötelekkel, diókkal és zenei anyaggal. A pedagógus elmondta, hagyományőrző óvodaként fontosnak tartják a továbbképzésen való részvételt, hogy a különböző ünnepkörökhöz tartozó hagyományokat még jobban elsajátíthassák és ezután még autentikusabban továbbadhassák a gyerekeknek.
 
A továbbképzés résztvevőit Dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője köszöntötte, aki zászlóvívőként aposztrofálta a mozgalom résztvevőit. „Két évvel ezelőtt a Vízivárosi Óvoda vezetője tájékoztatott arról, hogy az intézmény elnyerheti az Így tedd rá! mozgalom referenciaintézményi címét, ami természetesen egy ezeréves történelmű, hagyományait ápoló, királyi koronázóvárosnak nagy megtiszteltetést jelentett. Ez a kultúrmisszió a magyar népi hagyományokon keresztül olyan dolgokat tanít meg a legfogékonyabb korosztálynak, ami egész életükön át segíthet majd nekik. Remélni tudom csak, hogy egyszer ez a módszer, amire méltán büszkék lehetünk, része lesz a nemzeti alaptantervnek! Kívánom, hogy vigyék be a zene és a mozgás örömét a gyerekek mindennapjaiba!” – kívánt sok sikert a képviselő a pedagógusok munkájához.
 
 
 
 
A workshop képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.