411 új parkoló, parkolási kedvezmény és okosparkoló a városban

2019.01.25. 16:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 25. (péntek)
2018-as évértékelőt tartott a polgármester.  
 
 
 
 
Évértékelő sajtótájékoztatót tartott dr. Cser-Palkovics András polgármester a parkolók fejlesztésének témájában. Az elmúlt évben összesen 411 parkolót építettek a Városgondnokság ÚT 2017-19-es programjának keretében, júliustól egy órás parkolási kedvezményt vehetnek igénybe az NFC kártya tulajdonosai, valamint okosparkoló működik a Jávor Ottó téren. A Palotai úti parkolóház tanulmánytervei elkészültek, ezt a következő ülésén tárgyalja a közgyűlés.  


Dr. Cser-Palkovics András
polgármester mai tematikus sajtótájékoztatóján a 2018-as évet a parkolófejlesztések szempontjából értékelte: a kiemelten fontos témát összefoglalva beszélt az új és felújított parkolókról, az NFC kártyával igénybe vehető első ingyenes óra lehetőségéről, valamint az okosparkolók, illetve a parkolóházak kérdéséről.

Az egyre erősödő infrastruktúrahasználat – többek között a három év alatt 10 ezerrel megugró gépjárműszámmal, a több mint 30 ezer ingázó munkavállalóval – jelöli ki azt a célt, hogy a forgalmat csökkenteni kell, és lehetőség szerint tehermentesíteni a Belvárost.  Ehhez kapcsolódik a belvárosközeli, megfelelő parkolóhelyek létesítésének 2017-ben elindult programja: a tavalyi évtől 411 új parkoló segíti a város közlekedését – a fejlesztéseknél kiemelt figyelmet fordítva a környezet szépítésére, a zöldfelület növelésére.  A legnagyobb beruházások közül a volt Fűtőerőműnél 250 millió forintból 200, a Sarló utcában 104, a színház mögött 53, a Palotavárosban 40, az Óvoda utcában 27, a Szeder utcában 24 férőhelyes parkolót alakítottak ki. Az új közösségi tereknél – mint például a Túrózsáki úti szabadidőpark esetében – az új jogszabályok által előírtnál is magasabb számú parkolóhelyet biztosítanak. A 2019-es költségvetés folytatja ezt a programot, illetve a további tervek között szerepel – kormányzati támogatással –, hogy a kórház II. fejlesztési ütemében 474, az intermodális közlekedési központ keretében a Vasútállomáson pedig újabb több száz parkolót létesítenek. Tavaly uniós támogatással építették meg a Ligetsori parkolókat, valamint a Sóstó Rehabilitációval több száz parkolót alakítottak ki kormányzati forrásból – és ez a szám 2019-ben tovább emelkedik a nagy parkoló melletti területen, amit az Önkormányzat megvásárolt.

A Városgondnokság jelenleg 5500 fizető parkolóhelyet üzemeltet. 2018 júliusától a II. várakozási övezetben NFC parkolókártya használatával az első óra díjmentes: az értékesítési adatok alapján a második félévben több, mint a duplájára növekedett a kártyák eladása, és ez a szám folyamatosan emelkedik, az ügyfelek pedig 50 ezer órát vettek igénybe a lehetőségből – az Önkormányzat eddig 22 millió forinttal támogatta tehát a parkolási kedvezményt. A város a költségvetéséből biztosítja a lehetőséget 2019-ben is.

Az okosváros kezdeményezéseinek részeként okosparkoló működik a Jávor Ottó téren: egy mobilapplikáción követhető a megújult tér mintegy 100 férőhelyének a foglaltsága. A digitalizációnak köszönhetően a jövőben a parkolóhelyek keresésének gyorsításával a forgalom, a légszennyezés mértéke és a zajszennyezés is mérséklődhet. Az okosparkolók számát további 100 parkolóhellyel bővítik, és újabb tervek is vannak más smartcitys megoldásokkal.

A város elkötelezett a parkolóházak építésében: ezek a közelben lévő szolgáltatások gyors elérését és a hosszabb idejű gépjárműtárolást is szolgálják. A közgyűlés következő ülésén már tárgyalja a Palotai úton a tavaly óta ideiglenes parkolóként működő területre tervezett, két ütemben elkészülő, 500 helyes parkolóház kérdését – az elkészült tanulmánytervek alapján. Az első ütemre a forrás is rendelkezésre áll, mintegy 300 parkoló létrehozására – ez várhatóan 2020-ban épülhet meg.

„Folyamatos munka lesz az elkövetkező években is a parkolóhelyek bővítése: miközben muszáj az alternatív közlekedési módokat fejleszteni, illetve előnyben részesíteni. A gépjárműszám rohamos növekedését sem az úthálózat, sem a parkolók számának bővítése nem fogja tudni megoldani.” – zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András.  

 
Szöveg: Fraller Ildikó


 

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.