Egy nap a nevelőszülőkért

2019.01.26. 16:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 26. (szombat)
Egy nap, hogy minden gyermek otthonra találjon!          Galéria

 
 
 
 
 
A Kormány elkötelezett a nevelőszülői hálózat megerősítésében, ennek érdekében „Lehetetlen nincs! – Egy nap a nevelőszülőkért” címmel országos kampányt indított a BefogadLak nevelőszülői program népszerűsítése érdekében. Az egész éves országjáró akció első 2019-es állomása január 26-án, szombaton Székesfehérvár volt. A nevelőszülői hivatást népszerűsítő fehérvári családi napon többszázan vettek részt szerte a megyéből. A farsangra készülő kézműves foglalkozások mellett, kihirdették a Lehetetlen nincs! rajzpályázat Fejér megyei győzteseit is.

 

A nevelőszülők akkor segítenek, amikor a legnagyobb bajban van egy család. Azt vállalják, hogy átmenetileg átveszik a gyermek nevelését, ha kell, akár tizennyolc éves koráig. Ezen túl a nevelőszülők tevékenysége "nemzetépítő tevékenység" is. A hivatást választók példát mutatnak a társadalmi felelősségvállalásra, hisz nem csupán passzív szemlélői egy társadalmi problémának, hanem segítenek annak megoldásában: amíg egy gyermeket különböző okok miatt nem helyezhetnek vissza vér szerinti családjához, addig megfelelő környezetet biztosítanak neki. Nevelőszülőkből hiány van annak ellenére, hogy az így felcseperedő gyerekek felnőttként sikeresebbek és családcentrikusabbak: az országban mintegy 15 ezer gyermeket gondoz 5200 nevelőszülő, azonban további 8000 gyermek vár egy szerető otthonra.


Lehetetlen nincs! – Egy nap a nevelőszülőkért címmel országos, a nevelőszülői hivatást népszerűsítő akciót indított a Kormány, melynek 2019-ben Székesfehérvár volt az első állomása. Az egész napos vidám családi nap egy rövidfilm vetítésével, majd Vörös Mária, Dexler Hajnalka és Reményi Léna nevelőszülők és gyermekeik közös táncával kezdődött. Amig a felnőttek pódiumbeszélgetést hallgathattak, addig a kicsik elkezdhették a készülődést a farsangra: volt arcfestés, álarckészítés, csillámtetoválás és közös kézműveskedés. A nap során fellépett Balogh Krisztofer amatőr énekes, a Free Spirit Dance és Lui, a mágus-bűvész showjával szórakoztatta a résztvevőket.


A megjelenteket dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte. „Hatalmas felelősség és szolgálat az a hivatás, amelyet Önök választottak. Ezzel a mai rendezvénnyel is szeretnénk köszönetünket és megbecsülésünket Önök felé kifejezni. Örülök, hogy otthont adhatunk ennek a családi napnak itt, a MOL Aréna Sóstói Stadionban!”- kezdte a városvezető, majd hozzátette, Székesfehérvár a jövőben is szívesen ad helyet a témát népszerűsítő rendezvényeknek.


Fülöp Attila, az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős államtitkára jelképesen átadta a Fejér megyei gyermekvédelmi rendszernek szánt 7 szánkót, melyet a Magyar Országgyűlés Hivatala és a Gyimes-völgye Kórus ajánlott fel. Beszédében felhívta a figyelmet a 2020. januárjától igénybe vehető nevelőszülői GYED intézményének bevezetésére is. Elmondta, a www.neveloszuloiprogram.hu címen elindult a kampány információs honlapja, illetve BefogadLak néven megtalálható a program a közösségi médiafelületeken.


Székesfehérvár polgármestere és Fülöp Attila adták át a Lehetetlen nincs! rajzpályázat Fejér megyei díjazottjainak járó ajándékokat is. A pályázatra országosan mindegy 3000, Fejér megyéből 160 munka érkezett. A gyerekek rajzait három korcsoportban értékelték: az 5-11 évesek közül első lett Ertl AndrásHorváth Ramóna és Nagy Szaffi Zsuzsanna második és harmadik helyezéséért vehetett át jutalmat. A 12-18 évesek között Barkóczi Rafaella, Potyondi Renátó és Potyondi Ivett rajzait jutalmazták, míg a 19-25 évesek versenyében Papp Bálint végzett a legjobb helyen, mögötte Németh Csilla és Lestár Henrik állhatott fel még a dobogóra. A családi nap Pápai Joci fergeteges koncertjével zárult.


Az országjárás következő állomása jövő héten szombaton Miskolc lesz.

 
A nevelőszülői programról részletes információ a www.neveloszuloiprogram.hu honlapon érhető el.
 
 
 
Az eseményen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.