Európa krémje hetedik alkalommal találkozik a Gáz utcában

2019.01.28. 13:38
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 28. (hétfő)
A rangos kontinensviadalt január 31. és február 3. között rendezik 
 
 
 
 
 
 
Január utolsó napján rajtol a kontinens egyik legpatinásabb korosztályos, fiú kosárlabdatornája, a Szent István Kupa. Az U16-os korosztály idén hetedik alkalommal is a Gáz utcai sportcsarnokban méri össze tudását. A négynapos viadal programjáról és a résztvevő csapatokról tartott sajtótájékoztatót Molnár Tamás, a torna főszervezője, Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke, Farkas Sándor utánpótlás-vezető és Mészáros Attila alpolgármester.
 
Négy napra, hetedik alkalommal gyűlik össze Európa U16-os korosztályú kosárlabdázóinak krémje az Alba Regia Sportcsarnokban. Január 31-től február 3-ig a szokásos módoni dén is nyolc csapat – az Alba Fehérvár, a Bayern München, a Beograd Selection, a Magyar U16-os válogatott, a Real Madrid, a Stellazzurra Roma, az U-BT Cluj Napoca, valamint a Virtus Bologna méri össze erejét.
 
Úgy gondolom, a mezőnyre ezúttal sem lehet panasz, idén először vesz részt a tornán Kolozsvár csapata, a Belgrad régió egyik csapata és a bolognaiak. – kezdte a főszervező, Molnár Tamás, aki hozzátette: a torna lebonyolításában ebben az évben sem lesz változás, a tavalyihoz hasonlóan idén is a kupával párhuzamosan rendezett, MKOSZ által akkreditált bíróképzésben résztvevő 24 játékvezető fújja majd a meccseket. Molnár Tamás bejelentette, hogy a jövő évtől a kupa nem csak tehetségkutató célt fog szolgálni. „Tovább kell lépnünk: a klub vezetőivel és a szövetséggel együtt úgy gondoljuk, hogy a Szent István Kupán nagy gondot kell fordítani a tehetséggondozásra is, a mérkőzésekkel párhuzamosan a játékosoknak és az edzőknek is biztosítunk külön edzőprogramot. A játékosok tekintetében klubtól függetlenül várjuk őket a korosztályuknak megfelelő csoportba, míg az edzők közül országosan várjuk a jelentkezéseket.” Ezen a jövő évi újításon kívül a szervezők a torna ideje alatt már elkezdik a tehetséggondozás elősegítése érdekében a munkát: tárgyalásokat folytatnak majd, hogy hazai csapatok mehessenek tanulmányútra a tornán résztvevő külföldi partneralakulatokhoz.
 
Mészáros Attila alpolgármester a város nevében megköszönte a szervezők hétéves áldozatos munkáját, emellett arra buzdította a szurkolókat, hogy látogassanak el a Gáz utcába és szurkoljanak a magyar vagy éppen a külföldi csapatoknak.
 
Megtiszteltetés, hogy bármilyen minőségben a klub meg tud jelenni a tornán.” – kezdte köszöntőjét Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke, aki kihangsúlyozta, hogy a kupa remekül illeszkedik az Alba utánpótlás programjába. Elmondta, a komoly kosárlabda-esemény egyben remek kitekintésre ad alkalmat, az U16-os korosztály jó mércéje.
 
Az Alba Fehérvár utánpótlás-vezetője, Farkas Sándor a szakmai részletekről beszélt: „A fiú utánpótlás le van maradva egy kicsit Európától, a fejlődésük szempontjából fontos, hogy állandóan legyen előttünk példa: most hat nemzet csapatait testközelből láthatjuk. Ezután a torna után egy héttel ez a korosztály az EYBL-en szerepel: két hét alatt több fontos megmérettetésen vesznek részt, ezek a fejlődésüket nagyban meghatározhatják.”
 
A vezető elmondta, az U16-os korosztály edzője, Antal Balázs igazoltan van távol a mai sajtótájékoztatóról: éppen Budapesten vesz részt egya nemzetközi szövetség – FIBA – által akkreditált, utánpótlásban dolgozó fiatal edzőknek meghirdetett 3 éves képzés felvételi beszélgetésén. A részvétel páratlan lehetőséget nyújtana az edzőnek, hogy kitekinthessen az európai kosárlabdanevelésre.
 
A négynapos kupán minden nap négy mérkőzést rendeznek. A program 31-én, csütörtökön 12 órakor kezdődik, amikor a Magyar Válogatott a kolozsvári U-BT Cluj Napocával mérkőzik. Az Alba Fehérvár korosztályos csapata aznap 14.15-kor a Bayern Münchennel találkozik. A szokásokhoz híven szombatra látványos zsákolóversenyt hirdettek a szervezők. Vasárnap kerül sor a helyosztó mérkőzésekre. Az aranyért folyó párharchoz 16.30 órakor dobják fel a labdát.
 
A torna mérkőzéseinek statisztikái és programja a http://szik2019.sportopus.com/ weboldalon érhetők el.
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
Fotó: Simon Erika
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.