Évnyitó rendezvény a Magyar Honvédség Parancsnokságán

2019.01.29. 12:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 29. (kedd)
 
 
 
 
 
A januárban megalakult Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, Mihócza Zoltán vezérőrnagy találkozott a Fejér megyei közhivatalok és társszervezetek vezetőivel kedden. Az MH ÖHP évértékelő és az MHP évnyitó rendezvényén a vezérőrnagy köszönetet mondott az eddigi szoros együttműködésért, valamint tájékoztatót adott az MHP jelenlegi helyzetéről és az előttük álló feladatokról. A program keretében rövid technikai bemutatót is tartottak a haderőfejlesztés keretében beszerzett új katonai eszközökből.
 
Január 1-jével a stratégiai irányítással és vezetés-irányítással foglalkozó Honvéd Vezérkar kivált a Honvédelmi Minisztérium egységéből és összeolvadt a műveleti feladatokért felelős MH Összhaderőnemi Parancsnokságával, így megalakult a Magyar Honvédség Parancsnoksága – ennek értelmében Székesfehérvárra összpontosul a Magyar Honvédség stratégiai és műveleti szintű vezetése. Az új parancsnokság sokkal szélesebb hatáskörben, a két eddigi intézmény feladatainak integrálásával működik tovább. Az új vezetési egység élére Korom Ferenc altábornagyot, a Honvéd Vezérkar eddigi főnökét nevezték ki, mint az MHP parancsnoka. Az MHP törzsfőnöke a volt MH ÖHP megbízott parancsnoka, Mihócza Zoltán vezérőrnagy lett, aki a vendégeknek bemutatta a székesfehérvári helyőrség parancsnokát, Sándor Zsolt dandártábornokot.
 
A keddi évnyitó rendezvényen a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, Mihócza Zoltán látta vendégül a Fejér megyei közhivatalok és társszervezetek vezetőit. A találkozón sor került a Zrínyi 2026 program keretében már megvalósult eszközfejlesztések rövid technikai bemutatójára. A résztvevők megnézték az új, könnyű, eddig kiválóan vizsgázott CZ Scorpio Evo3-as géppisztolyt és CZ 805-ös gépkarabélyokat, illetve a baleseti helyszínelésnél használt, korszerű technikai eszközöket. Látható volt egy-egy bemutatópéldány a katonai rendészet új gépjárművei közül, és kiállítottak egyet a tavaly beszerzett katonai Ikarus-buszokból is.
 
A Kormány által finanszírozott Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán Mihócza Zoltán vezérőrnagy elmondta: sok katona várta már, hogy a különböző technikai eszközök a honvédségnél megújuljanak. „A program értelmében nem csak harcászati és technikai eszközök beszerzésről van szó, hanem gyártási kapacitás és technológia vásárlásáról is. Így a későbbiekben a Magyar Honvédség képes lesz arra, hogy hazai fegyverekkel szerelje fel a katonáit.” – emelte ki a törzsfőnök.
 
Az eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. Kiemelte: a város hagyományait tekintve is megtisztelő, hogy itt lesz a Magyar Honvédség Parancsnoksága és parancsnoka is. „Óriási lehetőség ez a városnak. Jelentősége túlmutat a presztízsértéken, újra visszakerül az európai és a NATO-térképre a város. Fontos visszaigazolása ez annak is, hogy az eddig itt működő magyar és nemzetközi csapatok is jól érzik magukat. Mindemellett megrendeléseket is jelent majd, amelynek komoly vonatkozásai lehetnek a helyi gazdaság tekintetében.” – tette hozzá a városvezető, aki elmondta, hogy szeretnék, ha a katonacsaládok itt is telepednének le. Ez azonban további oktatási és munkaerőpiaci kérdéseket vet majd fel, amelyekről folyamatos egyeztetések és tárgyalások folynak a honvédség, az állam, a szakmai szervezetek és a város között.
 
A találkozón a társszervezetek és az MHP vezetői visszatekintettek az MH ÖHP és az együttműködők közös projektjeire, illetve tájékoztatást kaptak az új vezetési egység jelenlegi helyzetéről és jövőbeli terveiről, tárgyaltak a további együttműködési lehetőségekről.
 
 
 
 
Az esemény képei letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.