Masterplast elsősegélynyújtó tanfolyam – a Munkácsyban folytatódott a pedagógusoktatás

2019.01.30. 15:12
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 30. (csütörtök) 
Elméleti és gyakorlati oktatás is volt.   Galéria   
 
 
 
 
 
 
 Folytatódott a Masterplast és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány tavaly indult elsősegélynyújtó tanfolyam-sorozata. Ma Székesfehérváron, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában mutatták be a pedagógusoknak, mit kell tenniük vészhelyzet esetén.

A 2018/19-es tanévben a magyar köznevelésben több mint 1.686.000 diák és 77.600 tanár vesz részt. Mivel egészségügyi vészhelyzet esetén az első néhány perc kulcsfontosságú, fontos, hogy a diákokkal foglalkozó pedagógusok is rendelkezzenek a megfelelő ismeretekkel. Ezt felismerve indította el a múlt év végén a Masterplast az elsősegélynyújtó tanfolyam-sorozatot a Magyar Gyermekmentő Alapítvánnyal közösen.

2018.decemberében a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskolában 96 tanár vett részt képzésen, ma pedig a város egy másik oktatási intézményében, a Munkácsy Általános Iskolában szerveztek oktatást 62 pedagógus részvételével. A kétórás képzés elméleti részében a szakértők ismertették az iskolában potenciálisan előforduló vészhelyzeteket, ide tartoznak többek között a különféle sérülések, a félrenyelés és az allergiás reakció. A tanárok megtudhatták, hogyan lehet ezeket megelőzni, helyben kezelni, és mit kell tenniük a mentők megérkezéséig. Ezután fantom oktatóbabákon gyakorolták az újraélesztés lépéseit és azt, hogy félrenyeléskor hogyan kell a falatot a lehető leggyorsabban és hatékonyan eltávolítani.

„A veszélyhelyzetek kezelésének legértékesebb első tíz-tizenöt perce az elsősegélynyújtó kezében van, és ez az idő életet menthet. Ahogy mindenütt, az azonnali beavatkozás fontos része, hogy nem szabad pánikba esni, hanem azonnal hozzá kell látni az elsősegélynyújtáshoz. Az alap protokoll tudást oktatjuk ezeken a rendezvényeken”
mondta el Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója.

„Belegondolt már, hogy mi történne, ha egy osztálykiránduláson az egyik diák rosszul lenne, vagy balesetet szenvedne. Tudna segíteni? A pedagógusaink válaszának mindenképpen igennek kell lennie erre a kérdésre, ezért is örültünk, hogy az oktatási programnak otthont adhatunk intézményünkben”
tette hozzá Tóth Péter, a Munkácsy iskola igazgatója.

A Masterplast célja, hogy a városi szintről megyei szintre emelje elsősegélynyújtó programját, ezért a következő, 2019. február 27-i képzés helyszíne a velencei Zöldligeti Általános Iskola lesz.

„Ha távlati terveinkhez a feltételek adottak lesznek, szeretnénk a pedagógusok számára országos szintűre emelni az oktatási sorozatunkat”
fűzte hozzá Nagy Richárd, a Masterplast csoport marketing és PR vezetője.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány 13 éve üzemeltet gyermek-mentőorvosi kocsikat az ország több pontján. Induláskor az volt a cél, hogy javítsák a gyermekek korszerű mentőellátását, együttműködésben az Országos Mentőszolgálattal. A mentőautókat az OMSZ irányítja a 112-re befutó segélykérő hívások alapján. A kocsi személyzete egy gyermekellátásban jártas mentőorvosból és egy mentőápolóból áll, aki egyben a gépkocsi vezetője is. A mentő felszerelése egy normál rohamkocsiéhoz képest bővebb, mivel a gyermekek ellátásához szükséges speciális gyógyszerekkel és egyedi méretválasztékú eszközökkel is kiegészül. Ennek és a mindennapi rutinnak köszönhetően az alapítvány orvosai és ápolói sokkal felkészültebben tudják ellátni a legkisebbeket.

A mentőellátási feladatok mellett régóta úttörő szerepet vállal a gyermekmentés területén az új eszközök, eljárások felkutatásában és azok hazai elterjesztésében, valamint komoly hangsúlyt fektet a baleset-megelőzési és elsősegélynyújtási ismeretek oktatására is. A Magyar Gyermekmentő Alapítvány fenntartását a felajánlott adó 1%-okból finanszírozzák, eszközeiket pedig egyéb adományokból szerzik be.

A Masterplast az alapítvány több éve elkötelezett támogatója az alapítványnak, a 2018 decemberében a szervezetnek átadott több mint kétmillió forintból sikerült megrendelni egy minilabor eszközt.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

Szöveg:

Masterplast
és
Havasi Tímea (ÖKK)

Fotó: Molnár Artúr

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.