A település és a sport XXI. századi kapcsolata

2019.01.31. 13:16
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. január 31. (csütörtök)
 
 
Harmadik alkalommal rendezik meg a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fórumát (SKEOF) a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A csütörtöki konferencián a települések és a sport XXI. századi kapcsolatának aktuális kérdései kerülnek terítékre, az ország minden részéből és külföldről érkezett előadóknak köszönhetően. A résztvevőket az egyetem képviselői mellett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. 


A III. SKEOF – Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma – konferencián hazai és nemzetközi szakemberek öt plenáris és 16 szekció-előadás keretében vizsgálják a sportgazdaság időszerű kérdéseit. Kilenc egyetem, tizenkét sportszövetség, tizennyolc sportklub, valamint hazai települések és az egyetem partnerszervezeteinek képviselői regisztráltak a január végi programra. 

Az ország számos pontjáról, illetve külföldről érkezett résztvevőket Dr. Zoltayné Dr. Paprika Zita, a BCE Gazdálkodástudományi Karának dékánja köszöntötte. „Legnagyobb erősségünk, hogy töretlenül magunkhoz tudjuk vonzani a legkiválóbb hallgatókat – nemcsak Budapesten, hanem immár Székesfehérváron is. Ennek az egyik titka az, hogy a kar immár tíz éve olyan pályára állt, mellyel a képzéseit nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi mezőnyben is megméretteti. Ennek eredményeként több nemzetközi akkreditációt is elnyertünk az elmúlt időszakban.” – emelte ki a dékán, majd felidézte a sportközgazdász mesterképzés 2017 őszi fehérvári elindítását, valamint beszámolt a Sportgazdaságtani Kutatóközpontban folyó élénk tudományos munkáról. Ennek egyik fontos eleme az immár hagyománnyá vált SKEOF is. Jövőbeni célként az ún. harmadik misszió erősítését fogalmazta meg, azaz hogy minél többet tudjanak visszaadni a társadalomnak, a közösségnek.   

A konferencia egyik fővédnöke Székesfehérvár polgármestere – aki a sportos témák okán gratulált a konferencia dán előadójának a kézilabda-válogatottjuk világbajnoki címéhez, valamint mindenkit arra kért, szurkoljon a Volánnak, hogy az EBEL rájátszásába jusson holnap. Dr. Cser-Palkovics András megköszönte a Corvinusnak, hogy megnyitotta Székesfehérvári Campusát, ezzel segítve, hogy erősödjön a duális képzési struktúra a városban.

„Székesfehérvár egy nagyon erős gazdasági centrum nemcsak a magyar, hanem a közép-európai gazdaság viszonyrendszerében is. A duális partnerek vonatkozásában nagyvárosként azonban nemcsak a gazdasági és ipari szereplők jöhettek szóba, hanem az élet számos más területén – így a sportban – is vannak olyan műhelyek, amelyek egy ilyen programba be tudnak kapcsolódni. A képzési struktúra összeköti a sportot és a gazdaságot, azt a két területet, amely nem szétválasztható a XXI. század sportja vonatkozásában. A sport a város életében óriási közösségformáló erővel bír, hiszen együtt szurkolunk kluboknak, csapatoknak, versenyzőknek. A kultúra és a sport esetében is olyan dolgokat keresünk, amelyek összekötnek bennünket és nem azt, ami szétválaszt. A sport fontos városmarketing értékkel is bír. Ebbe azonban nemcsak az élsport tartozik bele, hanem az utánpótlás-, szabadidő- és diáksport egyaránt.”  

A polgármester beszélt a sportterületet érintő közelmúltbeli beruházásokról, illetve az elkövetkező években megvalósuló fejlesztésekről – többek között a Corvinuson épülő 3000 fős csarnokról. Kiemelte az önkormányzatok szerepét a sportfinanszírozásban, valamint hogy sport nélkül elképzelhetetlen egy modern, XXI. századi város. „Jó munkahelyet a világban nagyon sok helyen lehet találni, jó egzisztenciát nagyon sok helyen lehet építeni. A mai fiataloknak nyelvtudásukkal, ismereteikkel kinyílt a világ. Ők nem ez alapján fogják eldönteni, hogy hol fognak élni. Ők az alapján döntenek majd, hogy milyen életminőséget kapnak az adott helyen. Sok más mellett ehhez hozzátartozik az, hogy mit csinálnak a szabadidejükben. A fejlődéshez pedig elengedhetetlen a jógyakorlatok megismerése: mit mondanak a trendek, mit mondanak erről a témáról a különböző országokból érkezett szakemberek. Ezek alapján tudjuk a saját magunk jövőképét a város vonatkozásában felépíteni.” –zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András.

Dr. Szabó
Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar sport gyorsan, dinamikusan fejlődik, mindez annak is köszönhető, hogy a magyar sportvezetők és sportszakemberek olyan tudással rendelkeznek, mint a világban nem sokan. Szólt arról is, hogy számos kiemelt sportfejlesztés indult el az országban az elmúlt időszakban, mindez olyan fejlődést indított el, ami utánpótlás-nevelés terén is megmutatkozik, a sportágak pedig hamarosan érzékelni fogják ennek hatását. Az államtitkár gratulált Székesfehérvár városának és dr. Cser-Palkovics András polgármesternek is, kiemelve, hogy ha egy város sportos és sportszerető, akkor olyan vezetőkre van szüksége, akik a sport mellett állnak és támogatják a város klubjait és sportéletét. Dr. Szabó Tünde köszönetet mondott a Corvinus Egyetem munkájáért is, hangsúlyozva, hogy ha a sporttudományt a sport mellé tudjuk tenni, akkor a jövőben is nagyon sikeres lehet az ország. Hozzátette, hogy a Corvinuson ennek a tudományágnak minden olyan szegmense elérhető, amely garantálja a jövőbeli sportsikereket. 

Dr. András Krisztina
, a Sportgazdaságtani Kutatóközpont igazgatója a konferencia céljáról szólt: szeretnék, hogy nemzetközivé váljon, ebben fontos lépés, hogy az idén már "Innovations and new trends in sport business" címmel angol nyelvű szekcióban is tanácskozhatnak a résztvevők. Kiemelte, hogy jó otthonra találtak a "bajnokok városában", a BCE Székesfehérvári Campusán. A Sportgazdaságtani Kutatóközpont igazgatója elmondta, hogy az országban számos műhely van, ahol magas szintű kutatómunkát végeznek ezen a területen, ezek eredményeit összegzi a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók fóruma. Hozzátette, hogy 30 magyar és nemzetközi előadót hallhatunk a konferencián, amelynek központi témája a település és a sport XXI. századi kapcsolata. Szólt a sportközgazdász mesterképzésről is, amely duális formában működik Székesfehérváron és ennek keretében ma már 10 partnerrel dolgozhatnak együtt.    

Az előadások sorát Rasmus Storm, a Dán Sporttudományi Intézet kutatásvezetője nyitotta, aki arról is szólt, hogy milyen stratégiával érhet el egy város vagy régió kedvező hatásokat a sport révén. A nap folyamán a plenáris részen és a szekcióüléseken összesen közel 30 előadót hallgathattak meg a konferencia keretében, körbejárva „A település és a sport XXI. századi kapcsolata” témakör aktuális kérdéseit.  


A konferencián készült fotók letölthetőek a Galériából.

Szöveg: BCE, ÖKK
Fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.