VIII. Fehérvári Orvosnapok

2019.02.01. 13:08
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 1. (péntek)
Szakmai konferencia a krónikus betegségekről. Galéria
 
 
 
 
A hagyományoknak megfelelően február első hétvégéjén rendezik meg a Fehérvári Orvosnapok továbbképző szakmai rendezvényt. A Hotel Magyar Királyban szervezett kétnapos eseményen résztvevő rezidenseket, családorvosokat, felnőtt- és gyermekorvosokat, egészségügyi szakdolgozókat dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dr. Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója köszöntötte.


Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Fehérvári Orvosnapok kétnapos konferenciáját a Hotel Magyar Királyban. Az ország számos pontjáról érkezett szakembereket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. „A tudás, a legújabb kutatási eredmények átadása e hivatásban is nagyon fontos. Az élet minden területén, így a gyógyításban is jól látható egy óriási technikai és technológiai fejlődés. Ez a konferencia, köszönhetően a szervezők alapos munkájának és az előadók kimagasló tudásának, évről évre lehetőséget ad a tapasztalatcserére.” A város polgármestere megragadta az alkalmat, és szólt a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházat érintő aktuális fejlesztésekről is. „Szeretném a leghatározottabban kijelenteni, hogy a kórházfejlesztés következő üteme meg fog valósulni! Az a helyzet, ami kialakult a közbeszerzési eljárás keretében, az egy árkérdés. A tartalmat nem vitatta senki. Az önkormányzat, a szakminisztérium, a kórház teljes egyetértésben, közösen dolgozik tovább a még hátralévő beruházás megvalósításán. A következő fontos lépés a kiviteli tervek befejezése lesz, amelyre a források rendelkezésre fognak állni. Annak tekintetében nem lehet kétség, hogy ennek a kórházfejlesztésnek meg kell valósulnia. Itt nem egy pluszt kér sem a szakma, sem a város, sem a megye, hanem kifejezetten azt, amit más kórházak, más megyében már hosszú ideje megkaptak. Fontos, hogy a vidék legnagyobb kórházában is megvalósuljon ez a fejlesztés, amely infrastruktúrát, eszközparkot, jobb munkakörülményeket, valamint 474 új parkolót is jelent.” – hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Csernavölgyi István főigazgató elmondta: „2010 óta közel 15 milliárd forintos fejlesztés valósult meg az intézményben. A kórház ezzel a célegyenesbe érkezett.  A Modern Városok Programot be kell fejeznünk ahhoz, hogy ez a kórház hosszú évtizedekre minden szempontból – infrastruktúrában, eszközben – európai színvonalon, bármilyen kihívásnak meg tudjon felelni. Mi gyógyítók vagyunk. A beteg attól gyógyul, ha megfelelő szakmaisággal, gyógyítói hitvallással, megfelelő morállal, empátiával közelítünk hozzá. Ragaszkodunk az elkötelezett gyógyításhoz. Ez a kétnapos szakmai program is erről szól, meg arról a felelősségről, hogy ezt a szakmaiságot hogyan adjuk át az utánunk jövő generációnak. Jó példával kell előjárnunk.” – zárta nyitóbeszédét a főigazgató.

A megnyitót követően szekcióülésekkel folytatódott a program. A szakmai találkozó idei témája a krónikus betegségek. Epidemiológiai vizsgálatokból jól ismert, hogy a 18 és 64 év közötti életkorú népesség több mint fele rendelkezik egy olyan idült állapottal, amely már a betegség, vagy számos egyéb betegséghez vezethetnek. A halálozási mutatók több mint kétharmadában a krónikus betegségek szerepet játszanak. Ezek alapvetően meghatározzák a népesség fizikai és mentális állapotát, munkaképességét és az egészségügyi ellátás költségét is. A krónikus betegségek kockázata függ az életkortól, nemtől, életmódtól, az anyagcserétől és a táplálkozástól egyaránt. Ebből kiindulva tehát a megelőzésnek kitüntetett szerepe van. Az idült betegségek jelentős része már gyermekkorban megjelenhet, ezért a konferencia különös hangsúlyt helyez a gyermekek krónikus állapotaira, betegségeire is, illetve a gyermek- és felnőttkori átmenet kérdéseire is.

A Fehérvári Orvosnapok célja a tapasztalat megosztása. A ritkán előforduló betegségek diagnosztikájával és ellátásával kapcsolatos hazai lehetőségek ismerete az egészségügyben dolgozók munkáját és a betegeket segíti, ezért erre egy kiemelt előadást szenteltek. A konferencián elhangzott, a családorvosok munkaidejének jelentős részét a krónikus betegek ellátása teszi ki. Nagy odafigyelést igényel a betegek gondozása, illetve a szakellátókkal a kapcsolattartás. A kétnapos szakmai találkozó ebben is segítséget nyújt a hasznos és tanulságos szakmai és baráti beszélgetések során.

A helyszínen készült fotók letölthetők a Galériából.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.