Elindultak a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai

2019.02.01. 13:34
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 1. (péntek) 
Több milliárd forint támogatást kapnak idén is a civil szervezetek.     Galéria
 
 
 
 
 
Ma van a Civilek Napja. A Fejér Megyei Civil Információs Centrum egész napos programsorozattal készült az alkalomra a Miniszterelnökség részvételével, a Fehérvári Civil Központban. Beszámoltak arról, hogy januárban részben megjelentek, februárban pedig tovább folytatódnak a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai, melyek keretében idén is 5.9 milliárd forintra lehet pályázni. A szakmai rendezvényeket látványos flashmob zárta kora délután az Országalmánál.

A Civilek Napját 1998 óta ünnepeljük február 1-jén. Ma Magyarországon mintegy 62 ezer civil szervezet működik, közel 341 ezer önkéntes segítővel. A szervezetek 23 százaléka Budapesten, 20 százaléka a megyei jogú városokban, 31 százalék egyéb városokban, 26 százaléka pedig a településeken van. Céljuk a társadalom, a közösségek szolgálata, az állami és önkormányzati feladatok ellátásának segítése. A kormányzat támogatja és segíti a helyi közösségekért tevékenykedő civil szervezeteket egyrészt azzal, hogy állami forrást biztosít a civil szférának, másrészt azzal is, hogy civil információs centrumokat működtet minden megyében, illetve a fővárosban.

A Fejér Megyei Civil Információs Centrum Aktív állampolgárság a fiatalok szemével címmel szervezett programsorozatot, melybe a Miniszterelnökség is bekapcsolódott. A Fehérvári Civil Központban több civil szervezet – Strassz Életmód Egyesület, Jótétemény Alapítvány, Széna Egyesület a Családokért, Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület, Veled Kulturális Ifjúsági Egyesület – mutatta be tevékenységét, ami által a jó gyakorlattal ismerkedtek a résztvevő. A rendezvény folytatásaként kerekasztal-beszélgetésre várták a fiatalokat, ahol megbeszélhették eddigi tapasztalataikat a nonprofit szektorról.

„Magyarországon él a civil világ, aktívan és jól működik. A szervezetek nagyon hasznos, a társadalom számára építő munkát végeznek, ami által leveszik a terhet az állam és az önkormányzatok válláról.”
 – emelte ki a Civil Napon tartott sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil éstársadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Mint fogalmazott, a civilek támogatása folyamatosan emelkedik. Míg néhány éve összesen 3 milliárd, addig manapság csaknem 6 milliárd forintos összeggel járul hozzá a kormányzat a szervezetek működéséhez.

Elhangzott, hogy elindultak a Nemzeti Együttműködési Alap 2019. évi pályázatai. A működés biztosítására vagy szakmai programok megvalósítására fordítható, úgynevezett összevont pályázatokra idén 3,5 milliárd jut, pályázni január 16-a óta lehet, innen számítva 30 napig. A helyi és területi hatókörű szervezetek egyszerűsített támogatására pedig csaknem egymilliárd forintot különítettek el, a pályázatokat február 22-től lehet benyújtani.

„Valóban nagyon fontos az a tevékenység és feladatkör, melyet a civil társadalom elvégez. A szervezetek rengeteg segítséget nyújtanak. Városunkban a legfontosabb a közösségépítés, ezt az Önkormányzat és az intézmények csak a civil szervezetekkel együttműködve tudják hatékonyan elvégezni.
” – nyilatkozta Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András elmondta: Székesfehérvár jelentős forrásokat fordít a civilek támogatására. A városban 238 szervezet működik, munkájukat 2018-ban mintegy 327 millió forinttal támogatta az Önkormányzat, ebben nem szerepel a sportágazat finanszírozása. A Közgyűlés február 15-én tárgyalja a 2019. évi költségvetést, ezt követően jelennek meg az idei kiírások.

A városvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervezetek egy része – a közéleti körülményektől függetlenül – nagyon régóta partnere az Önkormányzatnak. A város nem hirtelen feltűnő és gyorsan eltűnő aktivitást, hanem a folyamatos partnerséget keresi a civilekkel.  

Az igények, a szolgáltatások folyamatos változásaira és a rugalmas alkalmazkodás fontosságára hívta fel a figyelmet Zugor Zsuzsanna, a Fejér Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője. Elmondta: míg 15 évvel ezelőtt a szolgáltató civil szervezetek voltak többségben, addig ma sokkal inkább a közösségfejlesztésen van a hangsúly. Fontos, hogy minél több fiatalt beszervezzenek, hiszen a civil szektorban is megfigyelhető az öregedés folyamata. Hozzátette: február 12-én, kedden 9.00 órától a Polgármesteri Hivatalban tájékoztató fórumot tartanak a 2019. évi NEA pályázatokról, a Miniszterelnökség munkatársainak bevonásával.

A program zárásaként figyelemfelhívó flashmob zajlott az Országalmánál a Megadance Táncstúdió részvételével.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 


Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Molnár Artúr
 

 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.