A TanaKodó csapata nyerte az Évkerék 2018 versenyt

2019.02.06. 14:28
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 6. (szerda)
A Kodolányisok őrzik egy évig a Gáspár Attila Hagyományőrző Vándordíjat. Galéria 
 
 
 
 
A Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium csapata nyerte az Évkerék 2018. programsorozatot. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár által meghirdetett nagy múltú, hagyományőrző eseményen a tavalyi évben összesen ötven diák vett részt. A szerdai díjátadón a TanaKodó csapata vehette át a Gáspár Attila Hagyományőrző Vándordíjat, amelyet egy éven át - immár harmadik alkalommal - őrizhetnek a kodósok.


Az Évkerék egy hagyományőrző programsorozat, amelyet 6-7. osztályos általános iskolások és 9-10. évfolyamos középiskolásoknak hirdet meg minden évben a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár, a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület, a Gáspár Attila Zöld Kerekasztal Egyesület és a Gaja Környezetvédő Egyesülettel közösen.

A tavalyi évben öt, tízfős csapat vett részt a vetélkedőn. A négy hagyományőrző napon (Kikelet hava, Napisten hava, Földanya hava, Álom hava) a résztvevők egy-egy túra során megismerkedtek a székesfehérvári Sóstó Természetvédelmi Terület és Maroshegy növény- és állatvilágával. A programok a művelődési házban folytatódtak, ahol a hagyományőrzők vezetésével íjászatban, jurtaállításban mérték össze tudásukat a fiatalok, valamint megismerkedtek őseink zenéjével, hangszereivel, szokásaival. A természetvédelmi területen a tudatos környezetvédelemről, az ökológiai egyensúly megőrzéséről is hallhattak előadást.  

A feladatokat az elmúlt évben a legjobban a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium TanaKodó csapata teljesítette. A legeredményesebbeknek járó Gáspár Attila Hagyományőrző Vándordíjat Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója adta át az oktatási intézményben. A galgóci tarsolylemezzel díszített alkotás Csík László faragványa. Mint az az adománylevélben is szerepel: „A győztes csapat egy kerek esztendeig jogosult a vándordíjat otthonában méltó környezetben kiállítani, s azzal érdemelten dicsekedni.” Mint az a helyszínen elhangzott, a Kodolányisok immár harmadik éve büszkén teszik ezt meg.

A helyszínen készült fotók letölthetők a Galériából.


fotó: Molnár Artúr
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.