Szakmai komplexitás, együttműködés és egyre aktívabb jelzőrendszer

2019.02.19. 16:05
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 19. (kedd)
Gyermekvédelmi tanácskozást tartottak a Hiemer-házban. Galéria 
 
 
 
 
Gyermekvédelmi szakmai tanácskozást tartottak a Hiemer-házban az alapellátásban és a szociális alapszolgáltatásban résztvevő intézmények, a gyámhivatal képviselőinek, a jelzőrendszer tagjainak, a fiatalkorúak pártfogó felügyelőinek, valamint a gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakembereknek a részvételével. A szakmai fórum résztvevőit Brájer Éva alpolgármester és Tisztl Henrik, a Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője köszöntötték – kiemelve a szemlélet, az odafigyelés és az egyre aktívabban működő jelzőrendszer fontosságát, valamint az együttműködés erősödő jelentőségét.


Szakmai tanácskozást tartott a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat szakmai egysége. Tisztl Henrik, a Központ intézményvezetője házigazdaként az örömét fejezte ki, hogy zsúfolásig megtelt a Hiemer-ház legnagyobb terme, és egyben köszönetet mondott nemcsak a jelenlétért, hanem a résztvevők jelzőrendszeri tagokként végzett munkájáért. Kiemelte, hogy a szakmai integráció utáni harmadik évben sok olyan folyamat, együttműködés érett be, amit 2016-ban indítottak el; a veszélyeztetett kiskorúak száma pedig megnyugtató mértékben csökkent a tavalyi évhez képest – tette hozzá a statisztikai beszámoló előtt. „Közös sikernek, közös érdemnek tartom azt, hogy itt Székesfehérváron nemcsak a gyermekvédelmi, hanem a felnőtt- és idősvédelmi területre is oda tudott figyelni a jelzőrendszer.” – fogalmazott.

A szakembereket Brájer Éva alpolgármester köszöntötte, és az éves tapasztalatcsere fontosságát hangsúlyozta. A Központ működtetése a város egyik legfontosabb feladata – mondta –, hiszen a közösség nehéz, az átlagosnál alacsonyabb színvonalon élő vagy egyéb problémákkal küszködő családjaira, gyermekeire figyel, és nyújt nekik segítséget: „Enélkül a szemlélet nélkül nem lehetnénk büszkék városunkra. Én az életünk minden munkaterületén fontosnak tartom azt a hozzáállást, hogy a munkát soha nem fejeztük be, nem végeztük el – ami ezen a területen különösen fontos.” Az odafigyelés kötelességét, tette hozzá, meg kell tanítanunk a gyermekeinknek is; az erős gazdasággal bíró városban is vannak rászorulók, és a bőség is rejt kedvezőtlen hatásokat a gyermekekre nézve, tehát a feladatok egyre összetettebbek. Az alpolgármester záró szavaiban az intézmények és szervezetek együttműködésének jelentőségét emelte ki, amely Székesfehérvár valóságos közösségi hálóját alakítja ki.

A Központ 2018-ban összesen 1383 jelzést kapott: Ladányi-Nagy Judit települési jelzőrendszeri felelős beszámolójában kiemelte, hogy egy-egy veszélyeztetett gyermek ügyében több jelzés is érkezik a szakmai egységhez – az egészségügyi, a köznevelési vagy hatósági szakemberektől. Ezáltal mind a helyzetfelmérés, mind a segítségnyújtás is hatékonyabbá válik. A számadatokat illetően többek között elmondta, hogy a védőnőktől érkező, válsághelyzetben lévő várandós anyák jelzésszáma emelkedett, ezzel jobb lehetőség adódik az időben megvalósuló problémakezelésre. Az év feladatai sorában többek között a tankerület antiszegregációs munkacsoportjával való egyeztetéseket említette.

Tisztl Henrik
intézményvezető a szakmai komplexitást igénylő munkával kapcsolatban elmondta, hogy a családsegítéssel, szociális és gyermekjóléti ügyekkel foglalkozó intézmény szolgáltatásait önkéntes alapon és térítésmentesen lehet igénybe venni – ez összesen 25 település több mint 150 ezer fős lakosságára terjed ki. Tavaly 1290 család fordult a Központhoz segítségért, a problémák között – például családon belüli bántalmazás, lelki-mentális, foglalkoztatással kapcsolatos vagy egészségi – csökkent az anyagi típusú megkeresés, ellenben nőtt az életviteli, a családi kapcsolati problémákkal, valamint a gyermekintézményekben fellépő magatartászavarral összefüggő segítségnyújtás. A programok, kampányok között a Gondtalan Sulikezdés Program, tartósélelmiszer-gyűjtések, illetve a Fehérvári Adventi Jótékonysági Futás is szerepeltek 2018-ban.

A szakmai előadások témái között az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység feladata, székesfehérvári aktualitásai, a tankerület együttműködési lehetőségei a gyermekvédelmi szektorral, valamint a jelzőrendszeri tagok szerepe a kapcsolati erőszak kezelésben is szerepeltek. A szimpóziumon részt vett Horváth-Tancsa Ágnes családügyi tanácsnok, Török Szabolcs tankerületi igazgató és Kincses Zsolt Dávid, a Hatósági Főosztály főosztályvezetője is.


A szimpóziumon készült fotók letölthetőek a Galériából!                            

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.