Maroshegyi fejlesztések

2019.02.20. 15:32
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 20. (szerda)
Az idei évben megújul a Temesvári, a Gyimesi és a Szilvamag utca. Galéria 
 
 
 
 
 
és víziközművek felújítása kezdődött Maroshegyen. A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programjának keretében a Temesvári és a Gyimesi utcákban kicserélik az elöregedett vízvezeték-hálózatot és korszerűsítik az útburkolatot. A Balatoni úti úgynevezett „Szilvamag” területén folytatódik a környezet rendezése. Új parkolókat alakítanak ki és megváltozik a forgalmi rend is. Minderről dr. Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője, valamint a kivitelezésben résztvevő szakemberek tájékoztatták a sajtó képviselőit.


A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programjának keretében idén megújul a Temesvári és a Gyimesi utcákban a meglévő útburkolat, amellyel egyidejűleg az elöregedett vízvezeték-hálózat cseréje is megtörténik. Folytatódik a Szilvamag 2015-ben kezdődött környezetrendezése is. A megkezdett járda- és parkolóépítés mellett felújítják az útburkolatot is.

A szerdai sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: büszkék lehetünk, hogy a helyi gazdaság által biztosított saját forrás megadta a lehetőséget arra, hogy ezek a beruházások megvalósuljanak. A most kezdődő utcafelújításokat komoly előkészítés előzte meg, és a tervezést, engedélyeztetést követően a munka tavasszal megkezdődhet. A Szilvamag, a Temesvári utca és a Gyimesi utca önkormányzati forrásból megvalósuló felújítása sok embert érint Maroshegyen, és fontos közműkiváltásokat is tartalmaz a beruházás.

Grosz Krisztina, a Fejér Európa Kft. tervezője elmondta, hogy a Szilvamag területén több kisebb üzlet működik, ami hatalmas parkolási igényt hozott magával, de a reggeli, illetve a délutáni intenzív forgalom is kihívást jelentett a tervezéskor. A Szilvamag Maroshegy kiemelt része, így nem csak út-, hanem parképítést is tartalmaznak a tervek. Az üzletek előtt végig merőleges állású parkolók épülnek járdakapcsolatokkal, de az élelmiszerbolt és a kocsma mellett is lesznek parkolók, több helyen összesen 65 új parkolóhely épül. A Balatoni út és az üzletek között pedig egy olyan zöld sétányt építenek, amely a Balatoni út forgalmát is felfogja egy kicsit. A felújítás után megváltozik a forgalmi rend is: a Nagyváradi utcából érkezőknek lesz elsőbbsége a Szilvamagnál.

Pálffy György, a Temesvári utca és a Gyimesi utca felújításának tervezője kiemelte, hogy elsődlegesen  a vízelvezetést kellett megoldani az utcákban, mert az esővíz sok kárt okozott az útburkolatban. Elmondta, hogy az út mindkét oldalán lesz járda ott, ahol lehetséges az elhelyezése a szűk utcában. A Gyimesi utcában is kiépítik az új csapadékvíz-elvezető rendszert és 3,5 méter széles burkolatot kap az utca.

A Temesvári utcában a meglévő azbesztcement ivóvízvezetéket mintegy 900 méteren kicserélik a házi bekötésekkel együtt. A Gyimesi utcában pedig egy száz méter hosszú öntöttvas vezetéket cserélnek ki. A munka azzal kezdődik, hogy a Temesvári utcában kiépítik először a felszínen az ideiglenes ivóvízvezetéket, mondta Laczi Péter, a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Közműellátási Irodájának vezetője. 

Az ÚT 2017-19. program keretében zajló fejlesztéseknek a tervezői és a kivitelezői is fehérvári cégek, hangsúlyozta Bozai István városgondnok. Kiemelte, szép közösségi tér alakul majd ki Maroshegyen a Szilvamagban, ahol egy nagyon szép parkot is kialakítanak a Városgondnokság kertészei.

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője elmondta, hogy azért nem egy ütemben készült el a beruházás, mert a Szilvamagon keresztül épült meg az a vezeték, amelyen keresztül a Sóstóba jut a tisztított szennyvíz. A városrész képviselője kiemelte, hogy a parkosítás szépen lehatárolja majd a „Szilvamagot” a Balatoni úttól. A Temesvári és a Gyimesi után a következő nagy utcafelújítás minden valószínűség szerint az Aradi utca lesz Maroshegyen.

Brájer Éva felhívta a figyelmet, hogy a maroshegyi fejlesztési munkák megkezdése előtt tájékoztatják az utcákban élőket. Február 26-án, kedden 17.30 órakor lakossági fórum lesz a Temesvári utca, a Gyimesi utca és a Szilvamag lakóinak és vállalkozóinak a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, ahol a kivitelezők is tájékoztatják az érintetteket a munkavégzés menetéről. Szó lesz a szemétszállításról és az ivóvízvezeték-cserékről.

A fotók letölthetők a Galériából.

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.