Új vezetőség, új tervek - ülésezett a Fejér Megyei Múzeumegyesület

2019.02.20. 16:57
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 20. (szerda)
A tanácskozás után mutatták be a múzeum új évkönyvét.    Galéria
 
 
 
 
 

Hagyományos évindító közgyűlését tartotta ma délután a Fejér Megyei Múzeumegyesület. A szervezet tagjai elfogadták a 2018. évi beszámolót és tanácsoztak az idei tervekről, feladatokról. A közgyűlést követően bemutatták a Szent István Király Múzeum Alba Regia című évkönyvsorozatának idei kiadványát, amely egy 2016-os zenetörténeti konferencián elhangzott előadásokat és egyéb, izgalmas témákat feldolgozó tanulmányokat foglal össze.

A Fejér Megyei Múzeumegyesület a Szent István Király Múzeum mellett működő, nagy múltú, közhasznú civil szervezet, 65 tagja van. Elsődleges célja, hogy múzeumbarát törzsközönséget neveljen és tartson meg, illetve összefogja a múzeumi tevékenységek - kiállítások, egyéb rendezvények és kiadványok - iránt érdeklődő civileket.

Az egyesület ma délután a múzeum Országzászló téri épületében tartotta hagyományos évindító közgyűlését, élén a tavaly megválasztott új vezetéssel. A szervezet elnöke dr. Demeter Zsófia történész, a múzeum nyugalmazott igazgatója, elnökhelyettesei pedig Braila Mária és Bányai Balázs. A tagok elfogadták a szervezet tavalyi program- és gazdasági beszámolóját, illetve beszélgetést folytattak az idei feladatokról. Elhangzott, hogy kezdeményezik egy újabb darab elkészítését a Nemzeti Emlékhely Királygalériájába. Szó volt arról is, hogy ismét szerveznek a múzeum idei kiállításaihoz kapcsolódó, tárlatvezetéssel egybekötött látogatásokat és tanulmányi kirándulást többek között Vas megyébe.

A közgyűlést követően mutatták be a múzeum Alba Regia című évkönyvsorozatának új, rendkívül izgalmas kötetét, amely a székesfehérvári Városházán és a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, 2016 szeptemberében rendezett kétnapos zenetörténeti konferencia előadásait foglalja össze. A kötet számos hazai, megyei és székesfehérvári kitekintésű témát ölel fel, olvashatunk többek között egy operatársulat létrehozásának kísérletéről Székesfehérváron a 19. század elején, Kresz Géza hegedűművész és családja kápolnásnyéki múltjáról, illetve a zeneszerző Zichy Géza operaszerzői stílusváltásának okairól és következményeiről.

Az évkönyv több izgalmas tanulmányt is tartalmaz. A Mici néni naplója című írásból megtudhatjuk, mit jelentett a vallás és a hit egy polgárasszony életében az 1930-as években, de olvashatunk a sárkeresztesi szőlőhegyi kultúráról, a Hetedhét Játékmúzeum gyűjteményének gyarapodásáról és a Szent István Király Múzeum 2018-as régészeti kutatásairól is.

Az évkönyv a múzeum kiállítóhelyein megvásárolható.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 


Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika
 

 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
23
25
26
27
29
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.