Tisztelgés a doni hősök emléke előtt

2019.02.21. 14:16
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 21. (csütörtök)
 Útnak indult a „Fejér menetszázad”. Galéria
 
 
 
 
A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) XIX. alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útnak indította a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére. A Hősök terén ma rendezett alakuló ünnepségen a város nevében Mészáros Attila alpolgármester adta át a csapatzászlót, amelyet Spányi Antal megyés püspök és Oláh Emil ezredes, tábori lelkész áldott meg. Az eseményen részt vettek a város és a megye rendvédelmi szerveinek és katonai alakulatainak vezetői, valamint a hagyományőrző és nyugdíjas szervezetek képviselői is.


Az ezredfordulón Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy négy társával együtt indult útnak, hogy valós teljesítménnyel tisztelegjenek a magyar katonák hősies helytállása előtt. A kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoztak, s ma már az ország 70 településén több ezren gyalogolnak közösen az 1943. 01.12-i urivi áttörés emlékére. Az országos emlékmenet elsőként Veszprém megyében volt január elején, és Fejér megyében zárul ma a FEJÉR menetszázad menetelésével.

Az egynapos program a Fekvő katona emlékmű előtt ma reggel indult Székesfehérváron. A Hősök terén megalakult a menetszázad. Nagy Lajos, a MATASZ Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy a közel húsz év alatt mind több és több fiatal vesz részt a megemlékezésen, akik fontosnak érzik a történelem, a hagyományok és az elődök tiszteletét.

Az ünnepség keretében Mészáros Attila alpolgármester adta át a város nevében a csapatzászlót. Ünnepi beszédében vitéz Somogyváry Gyula A boldog szunnyadókhoz című  verséből idézve emlékeztetett azokra a katonákra, akik a magyar honvédség több mint 170 éves történetének egyik legborzalmasabb napjaiban küzdöttek, harcoltak hazánkért. Az utódok kötelessége az emlékezés mellett az emlékeztetés is. A hősök áldozatos harca mellett arra, hogy ezek az események soha, de soha ne ismétlődhessenek meg.

A katolikus egyház imádságával szentelte fel Spányi Antal megyés püspök a csapatzászlót, amelynek, mint mondta, feladata, hogy erősítse, segítse, formálja az emlékezők, különösen a fiatalok szívét és lelkét. Oláh Emil ezredes a becsületességet állította gondolatai középpontjába. Az egyik legfőbb katonai erény a becsületesség. A becsületesség olyan, mint a sziklakő, kemény és maradandó. Erre lehet építeni házat, hazát és nemzetet. Ezekkel a gondolatokkal kérte Isten áldását a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze. A harcban elesett katonák emléke előtt koszorúzással tisztelegett Mészáros Attila alpolgármester, Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, valamint dr. Varga Péter r. dandártábornok, megyei főkapitány és Kovács Zsolt r. ezredes, városi rendőrkapitány.

Az ünnepi pillanatokat követően elindul a gyalogmenet. A középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvéd hagyományőrzők által alkotott század dobszó mellett vonult végig a városon. A Fő utcán végighaladva érkeztek a Zichy ligetbe, ahol gyertyát gyújtottak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél, majd továbbmeneteltek a laktanyákig.

A doni hősökre emlékezők következő állomása Zámoly volt. A Zámolyi-medencében 1945 januárjában Magyarország legnagyobb páncélos csatáinak egyikére került sor, amelyben közel 400 harckocsit lőttek ki, és több mint ezer katona vesztette életét. A falu közössége a településen lévő magtárban állított emléket az elesetteknek. A csütörtöki menetszázad az egykori harcokról egy rövid történelmi összefoglalót hallgatott meg Weimper Zoltántól, a kutatások beindítójától és a második világháborús helytörténeti kiállítás megálmodójától. A század tagjai a rendhagyó történelemóra mellett tangóharmonikás vezetésével menetdalokat tanultak, és megismerték a magtár épületében helyet kapott helytörténeti tárlatot is.

A „Fejér menetszázad” Borbála-puszta felé vette az irányt, és gyalogosan indult tovább Sárkeresztesre. A Doni Hősök Emléktúra résztvevői a kb. 20 kilométeres táv megtétele után késő délután érkeznek vissza Székesfehérvárra, ahol a Hosszútemetőben megemlékezéssel, a résztvevőknek szóló emléklapok átadásával zárul a nap.

A helyszíneken készült fotók letölthetők a Galériából.


                                                  

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.