Városismereti nyomozás az elődöntőben

2019.02.22. 15:39
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 22. (péntek)
17 csapatból a nyolc legjobb jut tovább a döntőbe. Galéria  
 
 
 
 
Az elődöntővel folytatódott ma délután a Belvárosban a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő, amelyben 17 középiskolás csapat mérkőzik meg a döntőbe jutásért. A nyomozós történelmi játék keretében több, a város múltjában jelentős szerepet játszó helyszínt keresnek fel a középiskolások, hogy az azokhoz kapcsolódó feladatokat megoldják. A csapatok, akiket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntött, a Városházáról indultak útnak.  


Középiskolások „szállták meg” a Belváros utcáit, tereit pénteken délután a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő elődöntőjében, hogy a diákok alkotta hatfős csapatok egy izgalmas nyomozós játék részesei lesznek. A Szent István-székesegyházban folytatott régészeti feltárás során talált és a Városháza első emeletén kiállított különlegesen értékes lelet, a limoges-i korpusz volt a vetélkedő első állomása, ahol Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a fiatalokat. Aki valami újat elindít, az egyben hagyományt is teremt, emelte ki dr. Cser-Palkovics András, aki köszönetet mondott a fiataloknak és az őket kísérő pedagógusoknak, hogy jelentkeztek és részt vesznek a versenyben. Méltatta a verseny névadójának több évtizedes kutatómunkáját, amelyet Székesfehérvár középkori szerepének még mélyebb megismerése érdekében végzett, a város intézményeinek szakembereivel közösen. A tudás bővítése és a döntőre való felkészülés érdekében a versenyzők figyelmébe ajánlotta a Fehéredő múlt dokumentumfilm-sorozatot, és sikeres „nyomozást” kívánt az elődöntő feladatainak teljesítéséhez. A köszöntést követően sorsolás döntött arról, melyik csapat merre indul el a többi, a város történetében ugyancsak fontos szerepet játszó helyszínre.

A versenyre való felkészülést egyrészt azok a könyvek segítették, amelyek a névadó, a Fehérvár középkori történetének legjobb ismerőjeként számon tartott régészprofesszor, Siklósi Gyula nevéhez fűződnek; másrészt a diákok számos érdekes információhoz jutottak azokból a kisfilmekből is, amelyek kifejezetten erre az alkalomra készültek. A rövid, sok képpel, filmrészlettel színesített videókban Biczó Piroska és Reich Szabina régészek, Szabados György történész, Bartos György és Smohay András művészettörténészek, Igari Antal építészmérnök, Kovács Yvette jelmeztervező és Csörsz Rumen István, a Musica Historica Régizene Együttes vezetője beszéltek a város középkori történetének jelentős leleteiről, a város középkorban betöltött szerepéről, a középkori zene és öltözködés jellegzetességeiről. A kisfilmek, valamint az elődöntő és a döntő előkészítésében, a tematika kidolgozásában a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa, Rosta Helga segítette a verseny rendezésével megbízott Fehérvári Programszervező Kft. munkatársait.

A pénteki elődöntőben 17 csapat vett részt: Vácisok (Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma), Netlopók, Brigád, Skäccerek, A Tenkes kapitányai, Hős6os, Hirtelen jó lesz, 51-es körzet szökevényei, 6ásvadászok (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Az Idő Vándorai (SzSzC Bugát Pál Szakgimnázium), Teleki Hős6os, Bések (Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), LKG Histöri (Lánczos Kornél Gimnázium), Időutazók (Ciszterci Szent István Gimnázium), Jáky Építészek (Székesfehérvári Jáky József Szakgimnázium és Szakközépiskola), Alkodo (Kodolányi János Gimnázium), Taperogámeod (SzSzC Árpád Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma).

A városjáró, nyomozós fordulóban nemcsak a helyszínen kapott kérdések megválaszolása volt a diákok feladata, hanem egy telefonnal forgatott kisfilm elkészítése is, amelyben dokumentálják, mi is történt velük az elődöntőben. A zsűri ezt is figyelembe veszi majd az értékelésnél. A döntőbe nyolc csapat jut, ők már mindannyian nyertesek, hiszen tanáraikkal együtt valamennyi diák résztvevője lesz egy kirándulásnak. A döntőt április elsején rendezik. A Vörösmarty Színházban egy látványos show keretében dől el, ki ismeri legjobban Székesfehérvárt. A nézőtérre a fináléba jutott iskolák diákjait, tanárait, a versenyző gyerekek hozzátartozóit várják majd.

Az elődöntőn készült fotók letölthetők a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.