VI. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál

2019.02.23. 13:02
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2019. február 23. (szombat)
300 méter kolbászt készítettek a résztvevők. Galéria
 
 
 
A Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Piac és Közösségi Egyesület hatodik alkalommal rendezte meg a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált. Szombaton a Jancsárkertben a húsz résztvevő csapat kolbásztöltő versenye mellett disznótoros és egyéb kézműves ételek gazdag választéka, gasztroutca, vásár, élőzene is volt a piacon. A határon innen és túlról érkezett csapatokat és vendégeiket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte.

Frissen sült hús illata, zsíroskenyerek és kolbászos falatkák gusztusos látványa csábította a Jancsárkertbe érkezőket a piac épülete előtt felállított nagy sátorba, ahol 20 csapat készülődött a kolbásztöltővel és fűszerekkel megrakott asztalok mögött, hogy elkezdjék az idei kolbász készítését.

A szervezők, a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület, azzal a szándékkal indította útnak a kolbásztöltő fesztivált, hogy a közösségépítés mellett az idősebb nemzedék továbbadja a kolbásztöltés praktikáit. Így a fiatalok megtanulhatják, hogy a kolbász, hurka, sonka nem az áruházakban terem, hanem friss húsból, bélből vannak, és itt láthatják a szakszerű elkészítés módját is, erről szólt köszöntőjében Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke.

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a szervezőknek, hogy hagyományt teremtettek ezzel a rendezvénnyel. Egy újabb hely és lehetőség arra, hogy kicsik és nagyok együtt tölthessenek egy vidám napot, mindezt úgy, hogy gasztronómiai hagyományainkat is megőrzik. Székesfehérvár polgármestere a fehérvári csapatok mellett köszöntötte a Szerbiából és Horvátországból érkezett versenyzőket is.

A csapatok 5 kg húst és 1 kg kenyeret kaptak a nevezési díj fejében, és ebből készíthették el a finomabbnál finomabb étkeket. Az idei nevezők között vannak újak, és olyanok is, aki már többször is részt vettek a versenyen, és természetesen sokan minden évben új és új receptekkel érkeznek Fehérvárra. Erről maguk a csapattagok beszéltek, amikor egyenként bemutatkoztak a színpadon. Akadt olyan is, aki elárulta, hogy sajttal, sok fűszerrel vagy éppen rengeteg csípőspaprikával gyúrják meg a kolbászt. Arról, hogy mindez milyen ízvilágot ad, a zsűri dönt. 

Pamminger Ede, a Királyi Város Ízmestere, Grenyovszky Károly nemzetközi mesterszakács, tiszteletbeli zsűritag és Boda János, Fehérvár nagytiszteletű vendéglátósa figyelik a töltelék ízletességét, a munkaasztal és tevékenység higiéniáját, a receptúra közreadását, a csapatok szöveges, ötletes, humoros bemutatkozását, megjelenését. A verseny győztese elnyeri egy esztendőre a Vándorkupát. Minden helyezett díjat és minden résztvevő csapat emléklapot kap.

A helyszínen készült fotók letölthetők a Galériából.

fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.