Frissen sült hús illata, zsíroskenyerek és kolbászos falatkák gusztusos látványa csábította a Jancsárkertbe érkezőket a piac épülete előtt felállított nagy sátorba, ahol 20 csapat készülődött a kolbásztöltővel és fűszerekkel megrakott asztalok mögött, hogy elkezdjék az idei kolbász készítését.
A szervezők, a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület, azzal a szándékkal indította útnak a kolbásztöltő fesztivált, hogy a közösségépítés mellett az idősebb nemzedék továbbadja a kolbásztöltés praktikáit. Így a fiatalok megtanulhatják, hogy a kolbász, hurka, sonka nem az áruházakban terem, hanem friss húsból, bélből vannak, és itt láthatják a szakszerű elkészítés módját is, erről szólt köszöntőjében Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke.
A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a szervezőknek, hogy hagyományt teremtettek ezzel a rendezvénnyel. Egy újabb hely és lehetőség arra, hogy kicsik és nagyok együtt tölthessenek egy vidám napot, mindezt úgy, hogy gasztronómiai hagyományainkat is megőrzik. Székesfehérvár polgármestere a fehérvári csapatok mellett köszöntötte a Szerbiából és Horvátországból érkezett versenyzőket is.
A csapatok 5 kg húst és 1 kg kenyeret kaptak a nevezési díj fejében, és ebből készíthették el a finomabbnál finomabb étkeket. Az idei nevezők között vannak újak, és olyanok is, aki már többször is részt vettek a versenyen, és természetesen sokan minden évben új és új receptekkel érkeznek Fehérvárra. Erről maguk a csapattagok beszéltek, amikor egyenként bemutatkoztak a színpadon. Akadt olyan is, aki elárulta, hogy sajttal, sok fűszerrel vagy éppen rengeteg csípőspaprikával gyúrják meg a kolbászt. Arról, hogy mindez milyen ízvilágot ad, a zsűri dönt.
Pamminger Ede, a Királyi Város Ízmestere, Grenyovszky Károly nemzetközi mesterszakács, tiszteletbeli zsűritag és Boda János, Fehérvár nagytiszteletű vendéglátósa figyelik a töltelék ízletességét, a munkaasztal és tevékenység higiéniáját, a receptúra közreadását, a csapatok szöveges, ötletes, humoros bemutatkozását, megjelenését. A verseny győztese elnyeri egy esztendőre a Vándorkupát. Minden helyezett díjat és minden résztvevő csapat emléklapot kap.
A helyszínen készült fotók letölthetők a Galériából.
fotó: Molnár Artúr