Egészségnap Maroshegyen

2019.02.23. 13:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 23. (szombat)
Kétszáz résztvevő a városrészi szűrőprogramon. Galéria 
 
 
 
Maroshegyen tartották az idei esztendő első Egészségnapját, amelyre a városrészből sokan ellátogattak. Székesfehérvár Önkormányzata a 2011-ben elfogadott Egészségterv alapján minden hónapban több rendezvényt is szervez a prevenció jegyében – erősítette meg a Gárdonyi Géza Művelődési Házban Brájer Éva alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője, valamint Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok.Többféle szűréssel, általános állapotfelméréssel várta az érdeklődőket szombaton a Maroshegyi Egészségnap, amelynek immár ötödik alkalommal adott otthont a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. Az ingyenesen elérhető vizsgálatok miatt sokan látogattak el az intézménybe, ahol a Humán Szolgáltató Intézet, az Egészségfejlesztési Iroda, valamint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakemberei végezték a szűréseket.

Brájer Éva
, Maroshegy önkormányzati képviselője kifejezte, hogy szerencsére az utóbbi időben már egyre többen mennek el, mernek elmenni különböző szűrésekre – legyőzve a következményekre vonatkozó félelmeiket. Hogy mennyire fontos ez a program, azt jelzi az érdeklődés mértéke: a nagy városrész nagyszámú lakosságából ma is sokan élnek a lehetőséggel. A képviselő köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek, aki a szombati délelőttön munkájával segíti az egészségnap lebonyolítását.

Székesfehérvár Egészségfejlesztési Tervének végrehajtása során 2019-ben a Maroshegyi Egészségnap az első városrészi szűrőprogram, mondta el Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Erre minden évben sokan jelentkeznek, és nagy öröm, hogy neves szakorvosok csatlakoztak a programhoz, hiszen itt van Dr. Altorjay András kardiológus és Dr. Gervain Judit gasztroenterológus is – ilyen együttműködésekkel még sikeresebb napokat tudunk lebonyolítani, tette hozzá.

Sokan nem tehetik meg, hogy elmenjenek egy magánrendelésre, pedig fontos lenne, hogy az emberek még nem panaszosan, viszont már betegen mégis szakorvoshoz menjenek, ezt kell tanítanunk és képviselnünk – fogalmazott dr. Altorjay András. Többnyire idősek jönnek, de van néhány fiatal is, aki már tünetmentesen is törődik az egészségével, mondta.

Az általános állapotfelmérésen túl kardiológiai vizsgálattal, bőrgyógyászati szűréssel, boka-kar index számítással, dietetikai, pszichológiai és gyógytorna-tanácsadással, csontsűrűség-méréssel és Hepatitis C szűréssel várták az érdeklődőket. Mintegy kétszázan éltek a lehetőséggel, hogy tegyenek egészségük megőrzéséért, ami sok száz vizsgálatot jelent a nap folyamán. Dr. Keresztury Lászlóné, az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője a tapasztalatok alapján elmondta, hogy az utóbbi időben meglepően sokaknak magas a vércukra: nekik javasolják a háziorvos felkeresését a további vizsgálatok céljából. Az ilyen sűrű napon bizonyos időigényesebb vizsgálatokra csak 40-50-en jutnak be, a vércukor- és koleszterinszint-mérésen általában 100-150-en is megfordulnak például.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
Szöveg: Stettler Zsuzsanna, Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.