Élménypedagógiával a természettudományok népszerűsítéséért

2019.02.25. 13:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 25. (hétfő)
Megnyílt a Titkok Háza. Galéria
 
 
 
 
 Megnyílt a Titkok Háza Tudományos Élményközpont, ahol igazi természettudományos csodák tárulnak majd fel a résztvevő diákok számára: megfigyelhetik az univerzumot, építhetnek legorobotokat, helyszínelhetnek bűnügyi laborban vagy drónfelvételekkel elemezhetik Sóstó élővilágát. A fantasztikus házban detektívtükrös terem, természettudományos labor és virtuális, valóságot szimuláló ’dühöngő’ is várja a diákokat. A 21. századi technikákkal működő program az Óbudai Egyetem, az Echo Innovációs Műhely és az Önkormányzat partnerségében, uniós pályázat segítségével valósul meg. 


Megnyílt a Titkok Háza Tudományos Élményközpont. A Fehérvári Civil Központban megvalósuló programmal bővül az iskolásokat megszólító kísérletközpontú programkínálat, így a természettudományos tárgyak népszerűsítésén keresztül a természettudományos és műszaki pályák is népszerűbbek lehetnek a diákok számára. A megújuló energiaforrások mellett feltárulnak az univerzum titkai, 3d-s lézerszkennelés mutatja meg a mérnöki leleményességet, lehet legorobotokat építeni és programozni, bűnügyi laborban helyszínelni, vagy drónfelvételeket elemezve tanulmányozni a Sóstó élővilágát. Havonta átlagosan ötszázan lesznek részesei az élménypedagógián alapuló programnak, ami összesen 12 ezer diákot tud megszólítani.

Borján Péter
, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója Zorával, a humanoid robottal, az intézmény egyik jelképével együtt köszöntötte a megnyitó résztvevőit: kifejezve, hogy az útjára induló, a fiataloknak, a felnövekvő generációnak szóló kezdeményezés programjaiba minél többen bekapcsolódnak majd. Méltatta az együttműködő partnerek elkötelezettségét, és a küszöbön álló negyedik ipari forradalom, valamint annak társadalmi feladatai kapcsán azt fejezte ki, hogy az oktatás felelősségteljes tevékenységében nagy szerepe van a tudományos élményközpontok kialakításának, az információk átadásában pedig a nyitottságnak a különböző módszertanok felé. „A Titkok Háza Tudományos Élményközpontban igyekszünk a pedagógusok segítségére lenni azzal, hogy különböző képzési formákban kínálunk lehetőséget az ismeretek megszerzésére, másrészt olyan műhelymunkákra is lehetőséget teremtünk, ahol a diákok megtapasztalhatják a felsőfokú képzés módszereit és elvárásait.” – fogalmazott. 
 
Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke mint aktívan tanító matematika-fizika szakos tanár azt fejezte ki, a pedagógusok álma ilyen körülmények között tanítani, és a központ céljai közül azt emelte ki, hogy élményszerűen hozza közelebb a gyerekeket ahhoz a technikához, ahhoz a valósághoz, amibe az iskola után kikerülnek – és ami folyamatosan és egyre gyorsabban fejlődik. Mint miniszteri biztos hangsúlyozta: „Meg kell találnunk az összhangot az élménypedagógia, egy ilyenfajta laborban megszerzett tudás és aközött hogy mi az, amit frontálisan, esetlegesen az iskolapadban kell megtanulniuk.” Azt mondta, hogy a programban résztvevő diákok a mindennapokban is tudnak majd táplálkozni a megszerzett élményekből, a háttérbe szorult természettudományok előtérbe kerülhetnek, és nagyobb számban döntenek majd a fiatalok akár a műszaki pályák mellett. Hajnal Gabriella a projektben megvalósuló együttműködés fontosságát emelte ki, ami azt a célt szolgálja, hogy minél boldogabb diákokból váljanak boldog felnőttek.  

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester beszédében a magyar és közép-európai viszonylatban is az egyik legjelentősebb fehérvári ipar és gazdaság további fejlődésével kapcsolatban megfogalmazta, hogy a mában kell tenni a diákok felkészítése és a felnőttképzés vonatkozásában egyaránt – hiszen a mai generációk számára nem választás kérdése a digitális technológia használata. A központ az Alba Innovár után a második megvalósult kezdeményezés a városban, ami magában foglalja a felelősség tudatos felvállalását, hogy a jövő generációi megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon.  „Az élménypedagógia igenis megvalósulhat, és ilyen környezetben valósulhat csak meg. Mégpedig egy színes, vidám, jókedvű, mosolygós helyen, ahol a gyerekek, miközben tanulnak, boldogok is lehetnek, és jól is érezhetik magukat.” A polgármester köszönetet mondott valamennyi együttműködő és támogatást biztosító partnernek.

Zugor Zsuzsanna
, az Echo Innovációs Műhely elnöke, a programot lebonyolító konzorcium vezetője a hiteles információk közvetítésének, valamint a tudományos gondolkodásnak a felelősségéről és fontosságáról beszélt. Az induló projekt – mondta – minden feltételt tud biztosítani a gyakorlatközpontú oktatáshoz. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem AMK dékánja kifejezte, hogy az oktatás, a kutatás és a társadalmi szerepvállalás az a hármas célrendszer, aminek a jegyében a központ létrehozását kezdeményezték, és végezték el a kapcsolódó munkákat. Azt mondta, egyértelmű cél, hogy hosszútávon ez növelje a természettudományos pályák iránti érdeklődést.


A központról

A központban egy nagyobb oktató-előadó terem, 5 kisebb tematikus labor, kapcsolódó raktár, tanári/oktatói szoba és kiszolgáló irodai részek kaptak helyet – nagy üvegfalakkal elválasztott terekkel, de elszeparálódásra alkalmas helyiségekkel.  A legnagyobb, kiállítási térré szervezhető multifunkciós tér az auditórium funkcióját is teljesíti, van egy detektívtükrös terem, ami a csoportfolyamatok megfigyelését biztosítja, valamint egy teljesen elsötétíthető, csillagászati és fénytani eszközök működését lehetővé tevő helyiség, egy labor és egy virtuális, valóságot szimuláló ’dühöngő’. A termeket mobil eszközökkel látták el, biztosítva a terek rugalmasságát, ami a könnyű átstrukturálást teszi lehetővé.

32 iskolával kötöttek együttműködési megállapodást 10 különböző tematikus programsorozatban való részvételre: havi szakkörök, foglalkozássorozatok, természettudományos órák, kiscsoportos foglalkozások, versenyek, vetélkedők, műhely- és klubfoglalkozások, témanapok, napközis táborok várják a résztvevőket. Az oktatók, pedagógusok, szakemberek számára szakmai műhelyeket, évente konferenciát, továbbá családi napokat is szerveznek a nagyközönségnek. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem kezdeményezésére létrejött Titkok Háza Tudományos Élményközpont beruházásában 120 millió forintot az EFOP 3.3.6-17-2017-00002 számú, Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron című pályázat finanszírozott, 45 millió forintot pedig az Echo Innovációs Műhely, mint saját forrást tett hozzá. Az Önkormányzat támogatásával a program végéig, 2023 végéig térítésmenetesen használhatják a központot.

A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
 
 
 
 
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.