Barokk és modern

2019.02.25. 14:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 25. (hétfő)
Folytatódott az ARSO ifjúsági hangversenysorozata. Galéria
 
 
A zenekarépítés után most a barokk és a modern zene különbségeit, a vibrato, szekvencia, partitúra vagy éppen a fúga fogalmát ismerhették meg a mai PartiTúra előadás keretében a diákok. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ifjúsági hangversenysorozatának újabb állomásán Britten: Változatok és fúga egy Purcell témára című művét adta elő a zenekar, előtte pedig zenével illusztrált, humorral fűszerezett kis zenei kalauzban ismertette a most sorra kerülő műfajokat, fogalmakat ifj. Major István, a Zenekar igazgatója. A Szimfonikusokat ezúttal Werner Gábor vezényelte.
 
 
A december 3-i zenekarépítés után ma újabb zenekari kalauzra várta a fiatalokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A PartiTúra ifjúsági hangversenysorozat februári előadásán Britten: Változatok és Fúga egy Purcell témára című művén keresztül juthattak közelebb a diákok a barokk és a modern zenéhez. A darab előtt ifj. Major István, a Zenekar igazgatója mesélt a stílusok közötti különbségekről, a barokk zene jellemző eszköztáráról.
 
A zenei kalauzt, a Szimfonikusok azonnali illusztrációja tette a legfiatalabbak számára is könnyen érthetővé. Mint ifj. Major István elmondta, a mű eredetileg is azzal a céllal született, hogy megismertesse a gyerekekkel a szimfonikus zenekart, annak hangszereit, jellemző játékmódját. Az ismertető után a Werner Gábor karmester által vezényelt zenekar játszotta el a teljes Britten-darabot.
 
A PartiTúra hangversenysorozat idei évada májusban zárul a Melodika Projekt interaktív show-jával.
 
A hangversenyen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Fejér Tamás
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.