Honvédelmi hagyományokról színes ceruzával

2019.02.26. 12:45
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 26. (kedd)
A Kossuth Iskolába érkezett a vándorkiállítás. Galéria 
 
 
 
A Kossuth Lajos Általános Iskolába érkezett aSzínes ceruzák varázsa című tárlat a magyar történelemhez kapcsolódó gyermekrajzokkal. A hatodik éve meghirdetett, egész Kárpát-medencére kiterjedő pályázaton eddig hatezer gyermek vett részt, a hét tabló az ő alkotásaikból mutat be ízelítőt.Hadtörténelmi, honvédelmi témájú gyermekrajzok alkotják a Színes ceruzák varázsa című tárlat anyagát. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete a pákozdi Katonai Emlékparkkal 2013-ban indította azt a rajzpályázatot, amelyhez a nagyváradi Tanoda Egyesület is csatlakozott. A két egykori királyi város minden évben meghirdeti a Kárpát-medencére kiterjedő felhívást, amire eddig hatezer gyermek készített már rajzot. A hadtörténeti témák között a Szent korona, a zászló, Szent László király vagy 2018-ban a huszár-téma szerepelt. A kiállítás hét tablón mutatja be a pályázat eddigi alakulását.  

„Amit mi hoztunk, az rólatok szól és nektek szól!” – köszöntötte az iskola aulájában összegyűlt diákokat Oláh László nyá. alezredes, a KEMPP szakmai főreferense. A rajzokkal is a hazaszeretetüket fejezik ki a gyerekek: a nemzethez kapcsolódó hagyományokkal élnünk kell és mindennap foglalkoznunk kell vele, fejezte ki. A tanulók figyelmét felhívta az idei pályázat témájára: „Süvegemen nemzetiszín rózsa” – Arany János Nemzetőr-dalának első sorához kapcsolódó alkotásokat, rajzokat várnak a szervezők.

A megnyitóra az iskola diákjai népdalos-táncos műsorral készültek. A rendezvényen részt vettek Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők.


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!                                 

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.