Finn és litván testnevelő tanárok, edzők látogattak a Városházára

2019.02.28. 18:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. február 28. (csütörtök)
A szakmai szeminárium a mentális felkészítést állította középpontba. Galéria
 
 
 
 
Közös Erasmus+ Sport Program zajlik a Tóvárosi Általános Iskolában a finn testvérváros, Kemi iskolájával, valamint a litván Garzgai Krantas Általános Iskolával. Jelenleg 8 finn és 10 litván pedagógus ismerkedik a magyar iskola testnevelésre vonatkozó programjával és az itt folyó munkával – a mai szeminárium a mentális felkészülést állította középpontba. A szakmai team-et a Városházán Mészáros Attila alpolgármester fogadta.A Tóvárosi Általános Iskola 2018-ban pályázatot nyert az Erasmus+ Sport Program keretében: a finn testvérváros, Kemi iskolájával, valamint a litván Garzgai Krantas Általános Iskolával a diákok aktivitási szintjének emelését tűzték ki célul. Egymás módszereivel, eszközeivel ismerkednek, amelyek a fiatalok sporttevékenységeihez kötődnek. A program eredményeként szeretnék elérni, hogy a diákok ne égjenek ki a sport területén, és ne hagyják abba kamaszkoruk elején a sportot. Az együttműködés részeként januárban Helsinkiben zajlott a programkoordinátorok találkozója, most pedig testnevelők, szakértők érkeztek a székesfehérvári tapasztalatcserére.

Délután 8 finn, 10 litván, valamint 9 tóvárosi tanár látogatott a Városházára. Mészáros Attila alpolgármester minden szakembernek köszönetet mondott a programban való részvételért, és azt a munkát, a jó gyakorlatokat méltatta, amiket a Tóvárosi Általános Iskolában folytatnak. Székesfehérvárt elsősorban mint sportvárost mutatta be, az egyesületekkel, a sportélettel – amelyben négy csapatsportágunk is az országos élvonalban játszik. Hangsúlyozta, hogy a város folyamatosan fejleszti a sporttal kapcsolatos infrastruktúrát, és a közelmúltban elkészült MOL Aréna Sóstó jelentőségéről, az ingyenesen használható sportparkokról, a város atlétikai pályájáról beszélt. Az alpolgármester kitért Székesfehérvár történelmére és kulturális rendezvényeire is, majd bemutatta a Dísztermet és a koronázási ékszerek másolatait.

Molnár Andrea
testnevelő, a program helyi koordinátora elmondta, hogy a mai nap a mentális felkészülés témája köré épült: a gyerekekkel korábban kitöltött kérdőíveket dolgoztak fel, elemeztek, majd egy sportpszichológus tartott foglalkozást a gyerekeknek, ezt követően pedig a szakembereknek, a napot pedig jógafoglalkozás zárta.

Olli Kelhä
– aki Kemiben tanít testnevelést 13-16 éves diákoknak – a mentális felkészülésről szóló szakmai szemináriumot nagyon érdekesnek találta, és azt fogalmazta meg, hogy a megtapasztalt módszertani fogások nemcsak a sportoló fiatalokkal végzett foglalkozásokon, hanem a pedagógusi munka, az élet többi területén is alkalmazhatóak. A két ország oktatásában sok a megegyező elem, mondta: a sportnak Magyarországon nagyobb társadalmi szerepe van, fontos a sportolók támogatása és megbecsülése – Finnországban némileg talán kevesebbet beszélnek a versenysportról a tömegsporttal szemben. A szeminárium mai témájával kapcsolatban hozzáfűzte, hogy városukban olyan törekvés kezdődött el az utóbbi időben, ami a diákok személyes, egyénre szabott mozgását, az egyénre szabott problémamegoldást segíti, egy fizikoterapeuta közreműködésével.

A program folytatásaként májusban Kemi iskolája látja vendégül a szakembereket.


A városházi látogatáson készült fotók letölthetőek a Galériából!                   

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.