Új helyszínek a Diáknapokon

2019.03.01. 11:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 1. (péntek)
A nevezési határidő március 11-e. Galéria
 
 
 
 
 
A regisztráció februári indulása óta eddig húsznál több intézmény jelentkezett a Fejér Megyei Diáknapokra – az összművészeti diákfesztiválnak idén Székesfehérvár ad otthont április 12–14-e között. A megye középiskolásai tizenkét művészeti kategóriában mutathatják meg tehetségüket. A szervezők 2019-ben is ezernél több diákot várnak a több mint hat évtizedes múlttal rendelkező programra, amit Mészáros Attila alpolgármester és Sári Máté, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa ismertetett. A fesztiválra március 11-ig lehet nevezni. Április közepén diákokkal telik meg a megyeszékhely, a megye tehetséges középiskolásai ebben az évben Székesfehérváron találkoznak a Fejér Megyei Diáknapokon. A háromnapos rendezvényen évről évre mintegy ezer diák vesz részt. Tavaly óta már 12 (hét színpadi és öt egyéb) kategóriában mutatkozhatnak be társaik és a zsűri előtt. A rendezvény honlapján (www.diaknapok.hu) a kategórialeírások mellett minden egyéb fontos információt is megtalálnak az érdeklődők. A regisztráció március 11-ig tart, a megújult felületen egyszerűen és gyorsan megtehetik ezt a kapcsolattartó tanárok.

„Április a fiatal fehérvári tehetségek hónapja lesz.” – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, a Siklósi Gyula Városismereti Verseny és a Fehérvári Versünnep döntőjére, valamint Fejér Megyei Diáknapokra és az azt követő ballagási hétre utalva. A több évtizedes hagyományú programsorozatnak örömmel ad otthont a város, és 3 millió forinttal támogatja, illetve infrastruktúrával, a helyszínek biztosításával segíti. Az alpolgármester köszönetet mondott a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársainak a több mint ezer fiatalt érintő rendezvény előkészítéséért és a lebonyolításáért. A fesztivál kiváló lehetőség a tehetségek bemutatkozására, és egyben jó közösségépítő program is, tette hozzá Mészáros Attila, és meginvitálta a város lakóit a programsorozatra.

Idén több új helyszín lesz a Diáknapokon, emelte ki Sári Máté, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa, és ismertette a színes, háromnapos fesztivál programját. A Diáknapok központi helyszíne – ahogyan a korábbi években is – a Művészetek Háza lesz, itt állítják fel az információs pultot, ahol a szokásos karszalagot, az ajándékokat átvehetik az iskolák képviselői. Itt rendezik a pályázók által beküldött legjobb képző-, nép- és iparművészeti alkotásokat, valamint fotókat és plakátokat bemutató kiállítást, a Barátság moziban vetítik le a filmeket. Ugyancsak itt tartják majd a honismereti és az irodalmi kategória pályázói számára a szakmai konzultációkat. A helyszínek között új A Szabadművelődés Háza, ahol a népdalénekesek, néptáncosok, népzenészek lépnek fel, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol a diákszínpadosok mutatkoznak be, valamint a Városháza Díszterme, ahol a vers- és prózamondókat hallhatjuk majd. A könnyűzenei kategória fellépői a Művészetek Háza színháztermében, az énekesek és kórusok a Táncházban, a komolyzenészek a Hermann László Zeneiskolában, a sótájm kategória résztvevői pedig az Alba Plazában mutatkoznak be. A Diáknapokat záró gálát vasárnap a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház dísztermében láthatja a közönség.

Fontos tudnivaló, hogy ebben az évben a Diáknapok keretében rendezik az Éneklő ifjúság hangversenyt – erre március 18-ig lehet jelentkezni. Ez a határnap nem azonos a Diáknapokra való jelentkezés határidejével!

A Diáknapok lebonyolításában idén is népes önkéntes csapat vesz részt az Iskolai Közösségi Szolgálat keretei között. Idén a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium vállalta, hogy diákjaival ellátja a programhoz kapcsolódó feladatokat. Az önkénteseket a rendezvényt megelőzően a szervezők egy tréningen készítik fel, az eseményen pedig jól felismerhető, egyforma ruházatban lesznek jelen minden helyszínen, hogy segítsék a versenyzőket és a nézőket. A szervezők számítanak az önkéntes fotósokra is, akik március 13-ig jelezhetik részvételi szándékukat a Diáknapok honlapján található jelentkezési lapon.

A kulturális fesztivál rendezői ismét neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe, többek között Szalóki Ági, Novák Péter, Csóka Péter, Vörös Janka, Dubóczky Gergely, Nagy Péter, Várnai Gyula és Kálnay Adél dönt majd arról, hogy az egyes pályaművek, illetve produkciók arany, ezüst vagy bronz fokozatú oklevélre érdemesek-e. A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat, illetve különdíjat kapnak, továbbá felléphetnek a Diáknapokat lezáró gálaműsorban – és persze gazdára talál a megye és a két rendező város nagydíja, a közönségdíj, valamint a különleges fesztiváldíj is. Tavaly megváltozott a pontszámítási rendszer: az iskolák produkciói által elért pontszámot a benevezett produkciók számához arányosítják, így a fesztiváldíjat a legeredményesebb iskola viheti haza.

A rendezvények megtekintése mindenki számára nyitott és ingyenes: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt.

 

További információ:
Sári Máté
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: +3670/682-0232
E-mail: diaknapok@diaknapok.hu
Honlap: www.diaknapok.hu 
Facebook: www.facebook.com/diaknapokA sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                                   

Szöveg: Fehérvári Programszervező Kft., Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.