Finisszázs a TRIANON kiállításon

2019.03.03. 20:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 3. (vasárnap)
 

Tavaly decemberben mutatták be a Csók István Képtárban Jankovics Marcell grafikusművész TRIANON című tárlatát, amely 1526-tól 2016-ig mutatja be a magyar történelem eseményeit, megragadva a trianoni békediktátum összefüggéseit bennük. A rendkívül látogatott kiállításon számos rendhagyó tárlatvezetést tartottak. Ma FINISSZÁZS címmel hallhatta a közönség a bemutató záróakkordját, Látrányi Viktória, a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója és Jankovics Marcell alkotó beszélgetését, mely során a művész ünnepélyes keretek között ajándékozta Székesfehérvárnak kiállított műveit. Az adománylevelet a város képviseletében Brájer Éva alpolgármester vette át.
 
 
Jankovics Marcellt rajzfilmrendezőként ismerte meg a világ, de pályája során mindig is meghatározó volt grafikusi, könyvillusztrátori, művelődéstörténészi tevékenysége. Készített rajzplakátokat, tervezett emblémákat, emellett rendszeresen közreműködött rádiós és televíziós műsorokban, a Duna TV egyik alapítója. Munkásságát többek között Balázs Béla-, Kossuth-, Leonardo Da Vinci-díjjal és a Nemzet Művésze címmel ismerték el.
 
Az először Székesfehérváron a Csók István Képtárban bemutatott, tavaly decemberben megnyílt TRIANON című kiállításán közel 200 karikatúráját állította ki. A  három hónap alatt rendkívüli látogatottságnak örvendő monumentális tárlaton 1526-tól 2016 decemberéig jelennek meg a magyar történelem eseményei – a trianoni békediktátummal való összefüggéseket. A látogatók  több  rendhagyó tárlatvezetésen is részt vehettek a kiállítás időtartama alatt.
 
Március 3-án, vasárnap a tárlatot záró, FINISSZÁZS című beszélgetésen ismét teltház előtt, a Csók István Képtárban mesélt Jankovics Marcell a hallgatóságnak az alkotásairól, az alkotás folyamatáról, és műveknek témát adó trianoni békediktátumról. Szó esett a készülő könyvéről, amelyben az összes Székesfehérváron bemutatott grafikája szerepelni fog. Elmondta, hogy az alapvetően fekete-fehérben elkészült grafikáknak milyen új értelmet adott a piros-kék-zöld-sárga-fekete színezés. Kiemelte: „Én még ahhoz a generációhoz tartozom, akinek az életét alapjaiban befolyásolta a békediktátum, amiről azonban tilos volt beszélni. (...)Trianon még máig vérző seb, amiről beszélni kell, mert az talán megkönnyebbülést hozhat a szívekben.” A fiataloknak pedig azt tanácsolta, úgy éljenek, hogy eljussanak oda, hogy 75 éves korukra már valóban azt csinálhassanak, amit akarnak!
 
A kiállítás finisszázsaként az alkotó Székesfehérvár városának adományozta a tárlat teljes anyagát, amely a Szent István Király Múzeum gondozásában marad. A helyszínen aláírt Adománylevelet a város képviseletében Brájer Éva alpolgármester vette át, aki nemcsak megtiszteltetésnek, de felelősségteljes, nemes feladatnak is nevezte a gyűjtemény megőrzését és bemutatását az utókor számára. A kiállítás megálmodásáért az alpolgármester köszönetet mondott Tóth Norbert kurátornak és Szent István Király Múzeum dolgozóinak is.
 
 

 

Az eseményen készült képek letölthetők a Galériából.

 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Torma Kinga Regina 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.