Márciusi Ifjak: a MI ünnepünk

2019.03.06. 11:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 6. (szerda)
Utcaszínházi előadás és belvárosi közösségi programok március 15-én. Galéria
 
 
 
 
Minden ízében fiatalos, különleges, látványos összművészeti produkcióval ünnepli Székesfehérvár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját. A Márciusi Ifjak című utcaszínházi bemutatót két alkalommal is láthatják majd az ünneplők a Városház téren március 15-én. A darabot dr. Matuz János írta és rendezte, ebben az évben a Vasvári Pál Gimnázium diákjai vállaltak főszerepet a produkcióban, amelyben számítógépes animáció is erősíti a vizuális élményt. „A fiatalok teszik az ünnepet igazán ünneppé, hiteles ünneppé” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a sajtótájékoztatón, dr. Matuz János rendező pedig azt mondta, a színpadon a fegyver nélkül vívott forradalom mögötti óriási elszántságot és minden képzeletet felülmúló energiát fogják megjeleníteni – a közösséggé formálódó fiatalság „mi-tudatának” erősítésével.Az utcaszínházi előadásban szereplő vasvárisok Petőfi imájával a Nemzeti dal születését és a Pilvax hangulatát idézték meg a nemzeti ünnepünk helyi programjairól szóló sajtótájékoztatón.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszönetet mondott a rendhagyó sajtóesemény közreműködőinek, különösen a fiataloknak. A diákokkal megvalósuló, már hagyományos utcaszínházi előadással kapcsolatban azt fogalmazta meg, hogy nem véletlenül látogatnak el több ezren az utóbbi évek nemzeti ünnepeinek városi rendezvényeire: „A fiatalok teszik az ünnepet igazán ünneppé, hiteles ünneppé. A fiatalok számára is: hiszen amikor ti felléptek egy ilyen helyen, az az ott lévő fiatalok számára sokkal hitelesebb dolog lesz, mint egy megfogalmazott ünnepi beszéd. Ettől válik fontos és élő üzenetté az, ami a szabadsággal és március 15-ével okkal és joggal fonódott össze.” Dr. Cser-Palkovics András a sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy a tehetséges diákokkal megvalósított városi ünnepek sorában ezentúl október 23-án is az általuk bemutatott színházi produkció lesz a fő esemény, színházi gálát nem rendeznek – az ünnepi beszédek az utcaszínházi produkcióhoz kapcsolódva hangzanak majd el.  A polgármester hozzátette, hogy az iskolák március 14-én a város több pontján tartanak hagyományos megemlékezéseket, majd Székesfehérvár lakóit meginvitálta mind a csütörtöki, mind a pénteki rendezvényekre.

Az előadás rendezője dr. Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa az idei darab hívószaváról, a Márciusi Ifjak – azaz a MI rövidítéséről kifejezte: „Ennél jobban nem tudunk egy közösségi, közösséggé formálódó fiatal generációval azonosulni, mint hogyha a „mi-tudatot” próbáljuk erősíteni.” A maroknyi fiatal csapat egy nap alatt véghezvitt, lehetetlennek tűnő hőstette mögött óriási elszántság és minden képzeletet felülmúló energia van: erről szól az idei színpadi előadás. A produkció – mondta – három szempontból is különleges: először lépnek fel egyetlen iskola diákjai a városi rendezvényen, először működnek közre középiskolás alkotótársak a rendezésben (Tátrai Réka koreográfus és Nyári Ádám társrendező személyében), valamint a színpadon élő hangszeres zene is lesz (a zenészeket Cserta Balázs vezeti). Az énekkart Tarné Szabó Magda vezényli, az ünnepi műsor látványvilágát számítógépes animáció teszi különlegessé, ezt Falvay Miklós médiaművész és csapata készíti. Az előadást kétszer, 10.15 és 15 órakor láthatják az érdeklődők március 15-én.

A Városház téren 11 órakor ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, ezután az ünnepség az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál koszorúzással ér véget.

Paulik Anna
, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa március 15-e további programjait ismertette: a Palotavárosban, a Rác utca és Halász utca közti füves területen délelőtt Huszártábor várja az érdeklődőket, ahol lópatkolás, mozsárágyú bemutató, lovagoltatás és ágyúsimogató is lesz a Fehérvári Huszárok Egyesületével, valamint az I. András Király Lovagrenddel. A Városház téren a József-napi vásárban kézművesek, őstermelők kínálják portékájukat. A gyerekeknek Fekete Dávid mesél népmeséket, Varró János pedig hangszerbemutatót tart. Lesz körhinta, óriás társasjáték, megismerkedhetünk a korabeli nyomdatechnikával, és akár saját Nemzeti dalt vagy zsoldkönyvet is készíthetünk. A magyar faműves hagyományokon alapuló bemutatóhoz kreatív családi program kapcsolódik, a Vándorjátszóházban kézműves foglalkozások, gyöngykirakó-gyöngyvasaló játék várja az ünnepen az érdeklődőket, akik huszárbábot is készíthetnek majd a nap folyamán.

A programokról további részletek a www.fehervariprogram.hu oldalon olvashatók.

A sajtótájékoztatón jelen volt Róth Péter alpolgármester, Falvay Miklós grafikus, Cserta Balázs zenész és Horváth József, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatója.

 
A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából!
                           

Szöveg: Fraller Ildikó, Fehérvári Programszervező Kft.
Fotó: Molnár Artúr


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.