Hazatérés Ithakában

2019.03.07. 00:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2019. március 6. (szerda)
Mintegy 400 fiatal vitte színre az Odüsszeuszt. Galéria
 
 
 
 
Több mint 350 fiatal mutatta be az Odüsszeuszt szerdán este a Vörösmarty Színházban. A produkcióban 13 székesfehérvári, illetve Fejér megyei általános és középiskola diákszínpada vett részt 14 csoporttal. A felkészülést mentorok segítették. Az idei évben a zsűri a „Legjobb előadás” címet a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola színjátszóinak ítélte. A hagyományokhoz hűen minden résztvevő csoport támogatásban részesül. 


24 ének, 12100 hexameter, egy közel 3000 éve született eposz. Homérosz Odüsszeia történetét dolgozták fel, és vitték színpadra egy teljes estét betöltő előadás keretében a fehérvári és Fejér megyei diákok. A cseppet sem egyszerű nyersanyaghoz minden iskola másképp nyúlt hozzá. Így aztán a klasszikus drámától a legmodernebb feldolgozáson át a dallal, hangszeres és gépi zenével gazdagított, sok humorral, ötletes színpadi megoldásokkal fűszerezett jelenetek során kísérhette kalandos útján a hőst haza Ithakába a Vörösmarty Színház közönsége szerda este.

A színház fiatalokkal foglalkozó Atlantisz Programjának részeként négy éve a Bojtárból tündérkirályt, majd a Tündérhon vándorait, a Lúdas Matyit, tavaly pedig a Toldit mutatták be a diákszínpadok több száz gyerek részvételével, valamint a színház szín- és táncművészeiből álló mentorok közreműködésével. Az idén13 iskolai csoport vett részt a beavató-színházi előadásban, a felkészülést a mentorok: Kiss Diána Magdolna, Varga Lili, Keller János, Kelemen István, Kerkay Rita, Tűzkő Sándor, Kozáry Ferenc, Juhász Illés színművészek, valamint Láposi Réka drámapedagógus segítette.

A résztvevő iskolák között volt az Arany János EGYMI (előjáték, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium (Kodócska), a Vasvári Pál Gimnázium, a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, a Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Gimnáziuma és Szakgimnáziuma (Pusztaszabolcs), a Székesfehérvári SZC I. István Szakgimnáziuma, a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma, a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium (Agárd), a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, a Kossuth Lajos Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium (Színpadka) és a Ciszterci Szent István Gimnázium.

Az esemény a tavalyi Toldi című nagyszabású produkcióhoz hasonlóan idén is verseny keretében valósult meg. A zsűri elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester volt, tagjai pedig Török Szabolcs tankerületi igazgatója, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója. Az este legizgalmasabb része a zsűri döntésének ismertetése volt.

 „Történelemből, irodalomból és drámából egy-egy jelest mindenki megérdemel.” A zsűri elnökének első mondatát nagy tapssal jutalmazta a közel 400 fős gyermeksereg. Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a felkészítő tanároknak, a színház valamennyi munkatársának, hogy idén is előkészítették és segítették az előadást, valamint a mentoroknak, akik vállalták, hogy a napi munka mellett a fiatalokkal foglalkoznak. „Ez Fehérvár, legyünk büszkék a fiataljainkra!” A polgármester bejelentette, hogy a tavaly indult kezdeményezés immár hagyományként folytatódik, vagyis minden iskolának, amelyik részt vett a produkcióban egyenként 100 ezer forint támogatást biztosítanak.

„Az elmúlt években a magyar irodalom nagy alkotásai után az egyetemes irodalomra emeltük a mércét, amit most megléptek a fiatalok.” Így összegezte a produkciókat dr. Szikora János. A Vörösmarty Színház igazgatója elmondta, hogy jövőre a magyar népmesékből összeállított füzér lesz, amelynek címe Kavicsokból gyémánthegyek.Az értékeléseket követően a zsűri tagjai adták át az elismerő okleveleket.  

2019-ban az alábbi elismerésekben részesültek a fellépő csoportok:
Legjobb előadás (középiskolák) – Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola
Legjobb előadás (általános iskolák) – Kossuth Lajos Általános Iskola
Legjobb koreográfia (általános iskola) – Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
Legjobb koreográfia (középiskola) - Vasvári Pál Gimnázium
Legjobb rendezés - SZSZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Legjobb látvány - Ciszterci Szent István Gimnázium
Legeredetibb ötlet - SZSZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és Dunaújvárosi SzC Szabolcs Vezér Gimnázium
Legjobb együttes - Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium
Legjobb férfi alakítás – Nyári Zsolt
Legjobb női alakítás - Király Orsolya
Legjobb egyéni alakítás (általános iskola) - Antalfy Márk Ákos
Legjobb egyéni alakítás (középiskola) - Bíró Mózes
Legjobb mellékszereplők (általános iskola) - Horváth Levente
Legjobb mellékszereplő 1.(középiskola)  – Juhász Dávid
Legjobb mellékszereplő 2. .(középiskola)   – Juhász Áron

Különdíjak:
Zsűrielnök különdíja – Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény
Zsűri különdíja – Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
Költői előadásmód - Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Szakgimnázium

Az előadásról és a díjátadóról készült fotók letölthetők a Galériából.

fotó: Simon Erika


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.