Akik „értik, hogy a szó maga az ember”

2019.03.08. 19:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 8. (péntek)
Szipola Antal a legjobban kommunikáló fiatal Székesfehérváron. Galéria
 
 
 
Ma rendezték a Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét a Hiemer-házban: a 12 döntősnek három fordulóban kellett számot adnia a meggyőző, illetve élőbeszédbeli képességeiről és a felkészítő foglalkozások során elsajátított tapasztalatokról. Beszédet tartottak arról, számukra mit jelent a siker, helytálltak mint interjúalanyok, majd rögtönözve reagáltak médiatudatosságról szóló kisfilmekre. A zsűri tagjai dr. Aczél Petra vezetésével úgy döntöttek, hogy 2019-ben Székesfehérváron Szipola Antal, a Ciszterci Gimnázium diákja kommunikál a legjobban. 12 kreatív fiatal bizonyította ma délután a Hiemer-házban: képes „Szóval győzni”, meggyőzni a hallgatóságot és a zsűri tagjait kommunikációs, élőszóbeli képességeiről. A döntősöket a válogatót követően mentorok segítették a felkészülésben: a hatásos beszéd felépítéséről, a helyes beszéd- és érveléstechnikáról, retorikáról és a sajtóinterjú műfajának legfontosabb ismérveit illetően. A megmérettetésen Azurák Csaba műsorvezető köszöntötte a megjelenteket, külön hangsúlyozva, hogy a versenyzők a Z generáció tagjai. Felidézve a közönségnek azt a történetet, ahogy a város polgármestere kezdeményezte a tehetségkutató verseny elindítását, a szabad véleménynyilvánításnak és ’hogyan’ kérdésének a fontosságát hangsúlyozta a meggyőző beszédek apropóján.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester az időben visszanyúlva azt elevenítette fel, hogy 2010-ben viszonylag fiatalon kapták meg a lehetőséget, hogy vezessék az egyben nagy múltú, de modern Székesfehérvárt. Hogy ebből a lehetőségből minél többet visszaadhassanak, indították el a tehetségkutatókat – köztük a Fehérvári Versünnepet, a Fehérvár Hangja és Táncosa, a Siklósi Gyula várostörténeti versenyt vagy a több száz fiatalt megmozgató színházi Atlantisz Programot. Hinnünk kell a fiatalokban, és érdemes megadni nekik a lehetőségeket, hogy a tehetségüket megmutathassák. Mert van tehetségük, van véleményük a világról – amit a vetélkedések, versenyek alkalmából bizonyítanak is.” A polgármester egy Instagramon kapott üzenetet idézett: hálás vagyok és szerencsés, hogy Fehérváron lehetek diák – majd hozzátette, hogy nem a mondatért, hanem annak a tartalmáért kezdeményezik az ilyen mozgalmakat, amelyek lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásra, az érvényesülésre. A kommunikáció jelentőségével kapcsolatban azt fejezte ki, hogy a jelenlévő felnőttek a versenyen tanulni fognak a fiatal generációtól – ez a tapasztalat segíthet a közös hang megtalálásában. Köszönetet mondott minden közreműködőnek és diáknak a hagyomány elindításában való részvételért, és megígérte, hogy lesz folytatás.

A versenyzők első körben rövid beszédeket mondtak Ki lesz sikeres a jövőben? címmel. A saját magunk elfogadása, a célokhoz való ragaszkodás kérdése, a kommunikáció ereje, a családi háttér, a bátorság és az akarat, valamint a motiváció fogalmait is körüljárva szinte mindannyian azt fogalmazták meg, hogy összetett és viszonylagos fogalomról van szó. A második fordulóban a fiatalok interjúalanyokként szerepeltek: Azurák Csaba kérdéseire kellett válaszolniuk a Milyen a Z generáció és mit adhat nekik egy vidéki város? témában. A beszélgetésekből nem hiányzott a humor, a szelfizés, szó volt többek között a közösségi oldalak használatáról, az internetes zaklatásról, az idősebb generációk és közöttük húzódó kulturális szakadékról vagy a munkavállalás problémájáról – miközben a tartalmas információk mellett kiváló talk show-t láthattak, hallhattak a nézők. Az utolsó kör feladata egy-egy médiatudatossággal kapcsolatos videó rögtönzött kommentálása volt.

Zárásként a zsűri elnöke, dr. Aczél Petra, a BCE professzora, a Prosperis Alba Kutatóintézet stratégiai tanácsadója foglalta össze a zsűri – Novák Péter színész, műsorvezető, Hagymásy András, az FMC ügyvezető igazgatója és Töll Konrád önkormányzati kommunikációs munkatárs – tapasztalatait. A siker nincs a DNS-be kódolva – idézte az egyik versenyző szavait, és a döntőig vezető útról, a verseny kitalálásáról, valamint a többalkalmas felkészítésről beszélt. „Értékeljük és örülünk, hogy eredeti gondolataik vannak, annak is, hogyha kell, udvariasak, ha nem muszáj, akkor egy kicsit szemtelenek. Nagyon boldogok vagyunk, hogy egymás örömének tudnak örülni, egymásnak tudnak drukkolni. Legvégül talán azt értékeljük, hogy értik: a szó maga az ember.”

2019-ben  a legjobban kommunikáló fehérvári diák Szipola Antal lett, aki a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója; nyereményként táblagépet, okosórát, könyvutalványt és a polgármester által felajánlott 100 ezer forintos pénzdíjat vihette haza. A győztes azt a pozitív tapasztalatot fogalmazta meg, hogy igazi közösséggé formálódott a döntő mezőnye, amiben nagyon jól érezte magát. A Fehérvári Programszervező Kft. különdíját a szintén cisztercis Csüri Fanni Noa kapta. A tárgyjutalmakon kívül mindkét díjazott végigkövetheti a polgármester egy napját is. A döntősök ajándékcsomagot vehettek át többek között az egyik mentori napra emlékeztető hőn áhított sárga gumikacsával és egy róluk szóló kisfilmmel. A közönségdíjas versenyző 10 ezer forintos könyvutalványt kap, a szavazatszámlálás eredményét a rendezvény oldalán lehet majd olvasni.

 

A délután főszereplői voltak:

Alföldi Laura - Székesfehérvári SzC. I. István Szakgimnáziuma, Balogh-Vadász Barnabás - Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium, Bíró Mózes Áron - Székesfehérvári SzC. I. István Szakgimnáziuma, Csüri Fanni Noa - Ciszterci Szent István Gimnázium, László Laura - Székesfehérvári SzC. Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Milák Tünde - Székesfehérvári SzC. I. István Szakgimnáziuma, Nyári Ádám - Vasvári Pál Gimnázium, Rudniczai Rudolf - Székesfehérvári SzC. I. István Szakgimnáziuma, Sándor Tamara - Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Szipola Antal - Ciszterci Szent István Gimnázium, Tóth Kristóf - Ciszterci Szent István Gimnázium és Vörös Ádám - Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium.

A rendezvényen részt vettek Mészáros Attila és Róth Péter alpolgármesterek, a város önkormányzati képviselői, a válogató zsűritagjai és a verseny mentorai: dr. Ignácz Adrienn pszichológus, Bakonyi István irodalomtörténész és Kozáry Ferenc színművész, továbbá a felkészítő tanárok és a családtagok.A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika


 

 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.