Újabb innovációk a szakmák oktatásában

2019.03.11. 11:53
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 11. (hétfő)
Márciustól duális vezetéssel működik a Szakképzési Centrum. Galéria
 
 
 
 
Projektnépszerűsítő rendezvényt tartott a Szakképzési Centrum Gyakornoki program – támogató szolgáltatások címmel. A szakképzés innovatív jövőjéről, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum múltjáról és jelenéről is szóltak előadások: Kulcsár Szilvia főigazgató kiemelte a korai iskolaelhagyás csökkentésének és a pályaorientáció fejlesztésének a célját, fontosságát; Dominó Csaba kancellár pedig a vezetésnek arról a kitűzéséről beszélt, ami az oktatás digitalizációjával a leendő munkavállalók eredményességét segíti majd. Mészáros Attila alpolgármester méltatta azt a példaértékű együttműködést, amivel a város és az intézmény a munkaerőpiac helyzetére reagál a képzések és az átképzések programjaival.A gazdaságilag kiemelkedően erős Székesfehérváron és vonzáskörzetében a vállalkozások részéről nagy az igény a szakmailag képzett munkaerőre: a gazdasági igényeknek való megfelelés a képzéseknek a céges világhoz való közelítését várja el a Szakképzési Centrumtól. A korszerűsítés részeként márciustól kettévált a szakmai és a gazdasági terület: a kancellár, Dominó Csaba felel a gazdasági jellegű tevékenységeiért, míg a főigazgató, Kulcsár Szilvia a szakmai folyamatokat irányítja.

A szakképzés kérdéskörének fontosságáról Mészáros Attila alpolgármester köszöntőjében azt fogalmazta meg, hogy a képzés mellett az átképzés szükségességéről és lehetőségeiről is beszélni kell, majd köszönetet mondott az intézmény és az önkormányzat közötti együttműködésért, együttgondolkodásért. „Országosan is példaértékű az az együttműködés, amellyel próbálunk közösen megfelelni annak az elvárásnak, hogy a Székesfehérvár és környéki munkaerőpiac helyzetére reagáljunk. Nincs olyan szakmacsoport, ahol ne lenne komoly munkaerőhiány a városban, ezért is nagyon fontos, hogy pályaorientáció keretében hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra a fontos és komoly jövőképre, amit a Szakképzési Centrum képzései nyújtanak.

Az intézmény múltjáról és jelenéről adott elő Kulcsár Szilvia főigazgató, kiemelve a gyakornoki program jelentőségét. Összhangban működnek a szakmapolitikai szempontokkal, amelyekben lényeges kulcsfogalmak és -elvek az egész életen át való tanulás és a mobilitás, valamint a kreativitás és az innováció fejlesztése. Felhívta a figyelmet a korai iskolaelhagyás csökkentésének a céljára és a pályaorientációnak, az életpálya-tanácsadás rendszerének a kiépítésére, továbbfejlesztésére.

Dominó Csaba
kancellár a duális vezetési struktúráról azt mondta, hogy a főigazgatóval száz százalékban együttműködve biztosítják majd a fejlődést. 2030-ra kell megvalósulnia az Ipar 4.0 koncepciójának – ennek a párjaként működik a Szakképzés 4.0, amelynek a lényege, hogy a robotizációval és az oktatás digitalizációjával elősegítsék a leendő munkavállalók eredményességét, a kreatív pozíciókban való elhelyezkedését. Átformálódik a szakgimnáziumi rendszer, a technikumhoz hasonló érettségi utáni szakképzést valósítanak meg, amivel a tanulókat szeretnék inspirálni, például szélesebb ösztöndíjrendszerrel, új tananyagokkal és jelentős épületfelújítási programmal, tanműhelyek kialakításával.

A GINOP 5.2.5-16-2016-00001 azonosítószámú projektben az Egri, a Székesfehérvári, a Kisvárdai, a Pécsi, a Szegedi Szakképzési Centrum és a Pénzügyminisztérium vesznek részt.  
A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                   

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.