Hamarosan kezdődik az építkezés a megújuló Bartók Béla téren

2019.03.11. 13:30
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 12. (hétfő)
Új közösségi- és rendezvénytér jön létre a Belvárosban.     Galéria
 
 
 
 

Hamarosan elkezdődik a Bartók Béla tér és környezetének teljes körű átépítése Székesfehérvár szívében. A beruházás egy újabb fontos lépést jelent a város arculatának megújításáért, a kulturális és közösségi szolgáltatások minőségének javításáért. A területen hétfőn délelőtt bejárást tartottak dr. Cser-Palkovics András polgármester és Zugor Zsuzsanna, a Helyi Akciócsoport és az ECHO Innovációs Műhely elnöke részvételével.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár előtti Bartók Béla tér felújításával létrejön egy legalább 400 fő befogadására alkalmas közösségi és rendezvénytér, amely szebbé, vonzóbbá teszi a Belváros arculatát, javítja a kulturális és közösségi szolgáltatások infrastruktúráját, színvonalát. Az előkészítő fázissal, a munkaterület múlt heti átadásával és az anyagbeszerzéssel a beruházás már elkezdődött, és hamarosan indulhat a látványos építkezés is.

A megvalósítás több lépcsőben történik. Az első ütemben a közművek rekonstrukciója következik, megújul a vízvezeték-rendszer, villamosenergia-hálózat, a közvilágítás, a szennyvíz- és a csapadékcsatorna.  A második ütemben felújítják a könyvtárhoz tartozó árkádsort, elbontják és átalakítják az épület előtti medencét, a környező épületekkel harmonizáló, sötétszürke térkövekkel újraburkolják a teret, és megújítják a zöldfelületeket is, ezzel párhuzamosan közlekedés- és forgalomtechnikai munkálatok folynak majd. A harmadik ütemben kialakítják az Oskola utca végleges burkolatát, megegyezően a Bartók Béla tér struktúrájával.

A befejezés tervezett határideje 2020. szeptember 30., azonban a munka ütemezését, előrehaladását befolyásolják a tér közelében tervezett egyéb beruházások, így a Szent István Király Múzeum Rendházának megújítása, a Csók István Képtár építészeti felújítása, a Ciszterci Szent István Gimnázium bővítése és a SZÉPHŐ Zrt. távhő-rekonstrukciója.

Székesfehérvár Önkormányzata pályázatot nyújtott be a tér felújítása kapcsán a 2016-ban megalakult Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoporthoz és nyert 261 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást. A felújítás teljes bekerülési költsége 322 millió forint, a különbözetet az Önkormányzat saját forrásból biztosítja.

„Egy nagyon fontos beruházás kezdődik a Bartók Béla téren, közel 3500 négyzetméternyi közterület fog megújulni…Ezzel szeretnénk folytatni azt a programot, melyet a Fő utca felújításával elkezdtünk, majd tavaly az Országzászló térrel és a Jávor Ottó térrel folytattunk. A Bartók Béla tér olyan helye a városnak, amely igazi közösségi térré varázsolható, elődeink is ilyennek álmodták meg, illetve nagyon fontos közintézmények veszik körül.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Hozzátette, hogy a tér alkalmas lesz közösségi programok, rendezvények megtartására, és a környező közintézmények is kihozhatják ide a programjaikat. A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a felújítás előkészítésében, és türelmet, megértést kért a munkálatok időtartama alatt.

A városvezető arról is beszélt, hogy a napokon belül átadják a Szent István-székesegyház előtti II. János Pál pápa teret, valamint a következő évek nagy feladata lesz a Kossuth utca és a Szent István tér hasonlóan nagymértékű átalakítása, felújítása.

Az Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoport három kiemelt programot valósít meg. – hangsúlyozta Zugor Zsuzsanna elnök. Az első a Bartók Béla tér felújítása. A második ütemben civil szervezetek, önkormányzati és közművelődési intézmények, vállalkozások pályázhattak közösségfejlesztős kulturális programok megvalósítására, ezek helyszíneit a Bartók térre szeretnék fókuszálni. A harmadik ütem pályázati felhívásának összeállítása jelenleg is folyamatban van. Részletek az alábbi linken találhatóak: http://www.albaregiaclld.hu/.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

–    Vége –

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.