Több, mint koncert!

2019.03.12. 11:37
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 12. (kedd)
Indul a Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat. 
 
 
 
 
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Somorjai Ferenc zenetanár és kóruskarnagy munkássága előtt tisztelegve negyedik alkalommal indítja el kamarazenekari és immár kórus-hangversenysorozatát. Az első fellépés március 21-én lesz, a sorozat idén öt helyszínen várja a zenekedvelőket különböző hangulatú és stílusú koncertekkel. Az idei évtől Székesfehérvár kulturális életét egy új, ígéretes együttes, a hivatásos énekművészekből álló Ars Oratoria Kamarakórus gazdagítja fellépéseivel, őket először március 29-én hallhatja a közönség. Március 21-én indul a 2019-es Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat, majd egy héttel később, március 29-én az újonnan alakult Ars Oratoria Kamarakórus nyitókoncertjét hallhatja a közönség.

Tíz éve már, hogy Somorjai Ferenc tanár úr nincs közöttünk – a jeles zenei személyiség életútjából Brájer Éva alpolgármester azt emelte ki, hogy a Teleki Blanka Gimnázium énektanára és kórusának karnagya volt, aki hihetetlen energiával, lelkesedéssel és szeretettel szervezte Székesfehérvár városának zenei életét: az egyre növekvő számú zeneszerető közönségnek, a fiatalabbaknak is ismerniük kell a nevét és munkásságát, fogalmazott. „Egy újabb ponthoz érkeztünk a kulturális intézményi rendezvényeink sorában.” – fejezte ki az alpolgármester a megalakult Ars Oratoria Kamarakórussal kapcsolatban: a számos amatőr kórus működése mellett már sok zenei rendezvény igazolta, hogy a be kell vonni profi kórustagokat is: ez még nem a város profi kórusának a megalakulásáról szól, viszont nagy öröm bejelenteni az Ars Oratoria első koncertjeit, mondta.

Skypon jelentkezett be a sajtótájékoztatón Pad Zoltán, a Kamarakórus karnagya: organikus fejlődés eredménye a megalakulás, örömteli és unikális dolog az ország zenei életében is, fejezte ki. A húsz fős kórus többféle feladatot is ellát majd: közreműködik a zenekar partnereként, ad acapella koncerteket, és liturgikus fellépésekkel gazdagítja a város zenei palettáját. A karnagy az első, március 29-i koncertről azt mondta, a játszott passió tökéletes darab lesz kiváló szólistákkal; májusban az amatőr kórusokkal együtt mutatkoznak be, decemberben pedig az adventi várakozás időszakában adnak templomi hangversenyt.

Ifj. Major István,
az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója az egész fehérvári kórusélet megújításáról beszélt az Ars Oratoria megalakulása kapcsán. A hangversenybérlet programjáról azt mondta, folytatódik a kezdeti út: a koncertek felépítése hasonlít a tavalyihoz a bevált helyszínekkel és stílussal, az első különleges darab Donizetti angolkürt-versenye lesz Bertalan Ákos szólistával. A harmadik hangverseny barokk műsor, hagyományos program Dinnyés Somával, és a zenekar régi vágya teljesül azzal, hogy ezen a Magyar Rádió Gyermekkórusa is fellép.

Dubóczky Gergely,
az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, művészeti vezetője azt fejezte ki, hogy a kórus működésével mindenképpen gazdagodik a zenekar tevékenysége. A Somorjai-sorozatban fantasztikusan színes műsor várja a zeneszerető közönséget: ez tükrözi a zenekar ambícióját, hogy új területeket járjon be a zenével, és új műveket tudjon megmutatni. A beszélgetést és a zenét ötvöző új koncertforma házigazdája Bősze Ádám lesz, a rendezvények biztosan izgalmas, pergő élményt nyújtanak. A második rendezvényen a német, a francia és az angol barokk műveivel lépnek fel, és több jeles művész is szólózik majd a koncerten. A művészeti vezető hozzátette: bízik benne, hogy a tavaly elindított program idén is népszerű lesz a közönség körében.

Bősze Ádám
videóüzenetben üdvözölte a fehérváriakat: a zene mellé a verbális kommunikáció bátran társulhat, így nemcsak a zenei művek, de az életpályák és más témák is közelebb vihetik a hallgatókat a megértéséhez, fejezte ki.


Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat

A tavalyi évben az elsőrangú zenei program mellett ismert közéleti személyiségekkel való találkozás lehetőségét kínálta az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közönségének, akik saját szakterületük elismert képviselői, egyben a klasszikus zene kedvelői. Idén is folytatni kívánja ezt a zenekar, ezúttal az ismert televíziós személyiség, a Virtuózok tehetségkutató műsorban, valamint számtalan koncertközvetítésben országos népszerűséget szerzett Bősze Ádám műsorvezetésével.

„Több, mint koncert!”  – muzsika és értékes gondolatok találkozása Székesfehérvár legszebb koncerthelyszínein! 

A nyitó hangverseny az Álmok tengere címet kapta. A Hotel Magyar Király kupolatermében március 21-én 18.00 órakor felcsendül Schubert: c-moll nyitánya, Donizetti: Angolkürtversenye, melynek szólóját Bertalan Ákos adja elő, valamint Mozart: g-moll szimfóniája a zenekar előadásában. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenymestere Selmeczi Gábor hegedűművész, az est vendége a többek között Magyar Érdemrend Nagykeresztjével és Magyar Örökség díjjal kitüntetett Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke, Székesfehérvár díszpolgára lesz.

A sorozat a Bory-vár százoszlopos udvarában folytatódik május 30-án, csütörtökön 20.30 órától. Az Udvari tánczenék címet viselő esten a zenekar Bach: I. brandenburgi versenyét, Rameau: Les Fêtes d'Hébé – szvitjét és Händel: Tűzijáték-szvitjét játssza. A hangverseny dirigense az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője, Dubóczky Gergely, vendége Krúdy Tamás újságíró, a Nők Lapja vezető szerkesztője lesz.

A Velencei visszhang című koncerten szeptember 26-án, 19.30 órától Willaert, Gabrieli, Schütz és Vivaldi műveit mutatja be az együttes a Szent Imre-templomban. Az est dirigense a kiváló régizenész, Dinyés Soma, közreműködője a Magyar Rádió Gyermekkórusa, vendége Smohay András művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója lesz.

Izgalmas programmal lép közönsége elé az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a bérleti sorozat negyedik estjén a Szent István teremben, október 24-én 18.00 órától Az Átok és áldás című hangversenyen Weiner: Szerenádját Liszt: Malédiction című műve követi, melynek szólistája a mai magyar zongoraiskola markáns egyénisége, Balog József Liszt-díjas zongoraművész lesz. A programot Haydn 88. G-dúr szimfóniája zárja. A koncert dirigense Dubóczky Gergely, a zenekar művészeti vezetője, vendége Maróth Miklós professzor, Széchenyi-díjas klasszika-filológus, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lesz.

A Somorjai-bérlet záró estje Magnum Mysterium címmel, több évszázad egyházi kórusművészetét mutatja be a székesfehérvári zenebarátoknak december 7-én, 19.30 órától a Szemináriumi templomban. Praetorius, Palestrina, Victoria, Fauré, Duruflé, Kodály, Bach, Bárdos, Farkas Ferenc és ifj. Sapszon Ferenc műveit a város újonnan alakult kórusának, az ARS Oratoria Kamarakórusnak előadásában élvezhetjük. Az adventi hangverseny dirigense Pad Zoltán Liszt-díjas karvezető, a Magyar Rádió Énekkara vezető karnagya lesz. Orgonán közreműködik Horváth Márton Levente Erkel-díjas orgonaművész, gordonkán pedig ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. Az est vendége Székesfehérvár köztiszteletben álló szívgyógyásza, dr. Altorjay András Romhányi-díjas kardiológus, a Deák Dénes Alapítvány kuratóriumának tagja lesz.

Az öt alkalmas bérlet ára 6500 forint, jegyár 2000. A bérletek már kaphatóak a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Fehérvári Jegyirodában és online a www.arso.hu oldalon.

 

Ars Oratoria Kamarakórus nyitókoncertje – Membra Jesu nostri

Az együttes művészi munkáját a kórusvezetés egyik legkiválóbb hazai szaktekintélye, Pad Zoltán Liszt-díjas karvezető, a Magyar Rádió Énekkara vezető karnagya valamint Radics Éva, a Zenei Nevelésért Díj  tulajdonosa, a Ciszterci Szent István Gimnázium énektanárnője irányítják. 

A kórus Buxtehude – Membra Jesu nostri című darabjával várja a közönséget nyitókoncertjére. A művet neves Székesfehérvárról származó szólisták előadásában hallhatjuk 2019. március 29-én pénteken, este 19.30 órától a Szemináriumi templomban. Közreműködik: Jónás Krisztina – szoprán, Ballabás Aliz – szoprán, Csapó József – kontratenor, Marosvári Péter – tenor, Rezsnyák Róbert – bariton. A barokk koncertet korabeli hangszerek kíséretében adja elő a kórus, találkozhatunk majd gamba, violon, theorba hangszerekkel. A koncertet vezényli, Pad Zoltán. Az eseményt Dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg.

Jegyár: 1900 forint. Jegyek és bérletek kaphatók a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Fehérvári Jegyirodában és online a www.arso.hu oldalon.

További információ kérhető:
Czirbus-Varga Andrea
+36-70-5140-485
pr@arso.hu 
Alba Regia Szimfonikus Zenekar
www.arso.hu
www.facebook.com/ARSzimfonikusok

 

Szöveg: Fraller Ildikó, Czirbus-Varga Andrea

 

 

 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.