A világnap üzenete: a vese egészsége mindenkor, mindenhol fontos!

2019.03.12. 14:58
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 12. (kedd) 
Tájékoztató fórumot tartottak a kórházban.     Galéria
 
 
 
 
 

Ha a vesére vigyázunk, akkor az életünkre vigyázunk! – erre hívta fel a figyelmet Dr. Zakar Gábor nefrológus főorvos azon a fórumon, melyet a március 14-i vese világnaphoz kapcsolódóan rendeztek a fehérvári kórház dialízisközpontjában. Számos érdeklődő kísérte figyelemmel a programot, ahol szó volt a vese kiválasztó szerepéről, a szervet veszélyeztető tényezőkről és védelmének fontosságáról.

A vese világnapja magyar ajánlásra létrejött kezdeményezés. A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (ISN) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (IFKF) 2006-ban nyilvánította világnappá minden év márciusának második csütörtökét. Idén március 14-re esik az alkalom, amely ezúttal arra hívja fel a figyelmet: kellő odafigyeléssel és megfelelő életmóddal elérhető, hogy mindenki, mindenhol egészséges vesékkel élhessen.

A világnaphoz a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház is csatlakozott azzal a tájékoztató fórummal, melyet a Fejér Megyei Vesebetegeket Támogató Egyesület és a BBraun Avitum Hungary 9. Dialízisközpontja kezdeményezett.

Dr. Zakar Gábor
nefrológus főorvos, a központ orvos-igazgatója arról beszélt: a vesét „csak” vizeletképző szervként tartják számon a köztudatban, ugyanakkor kevesen vannak tisztában azzal, hogy e mögött mekkora munka van. A veséink a keringési rendszer fontos részei, naponta összesen 1.700 liter vért szűrnek át, ebből mintegy 180 liternyi elsődleges szűrletet, majd 1,5-2 liternyi vizeletet állítanak elő.

Az egészséges életmóddal óvjuk a testünk keringését, ezáltal a veséinket is. A kezeletlen magas vérnyomás és a diabétesz kifejezetten ártalmas, mert bizonyos élettani mechanizmusokon keresztül túlhajszolja a veséket, éppen ezért a betegeknek ajánlott a fokozott odafigyelés. Fontos, hogy eleget igyunk, különösen akkor, ha a testünk szomjúságot jelez. A napi nagyjából 1,5-2 liternyi folyadékbevitel elegendő, és nincs szükség arra, hogy feltétlenül erőltessük az ivást, ha nem kívánjuk.

Ajánlott a károsító tényezőket minél inkább kizárni. Ne fogyasszunk ismeretlen eredetű gyógyszereket, tápszereket, táplálék-kiegészítőket, és lehetőleg mellőzzük az élénkítő hatású üdítőitalokat, melyek túlhajszolják a veséket. A testmozgás nemcsak a kalóriák ledolgozásának eszköze, hanem támogatja az erek rugalmasságát, és hosszútávon javítja az életkilátásokat.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

 


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.