Kiss László fotográfus kapta idén a Penna Regia díjat

2019.03.14. 16:13
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 14. (csütörtök) 
A Vörösmarty Színházban ünnepeltek a fehérvári szerkesztőségek munkatársai.    Galéria
 
 
 
 
 
Székesfehérvár Közgyűlése idén Kiss László fotográfusnak adományozta a város sajtódíját, a Penna Regia díjat. Az elismerést a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András adta át azon az ünnepségen, melyet a székesfehérvári szerkesztőségek számára rendeztek a színházban.


Az elmúlt évek hagyományait követve idén is a Vörösmarty Színházban szervezett ünnepséget Székesfehérvár Önkormányzata a szabad sajtó napja alkalmából.

A helyi szerkesztőségek munkatársait dr. Cser-Palkovics András köszöntötte. Mint fogalmazott, a március 15-éhez kapcsolódó ünnepségeken állandó jelleggel megjelenik a sajtószabadság kérdése, ami minden időben és helyen jól mutatja a demokrácia állapotát és helyzetét. A XXI. század hozta el azokat a közösségi felületeket, amelyeken már nem csak a sajtó munkatársai adnak közre információkat, és élnek a nyilvánosság lehetőségével. Ez azonban komoly szolgálat és nagy felelősség, ami még jelentősebbé teszi a valódi szakemberek munkáját. „Bízom abban, hogy a fehérvári sajtóban dolgozók minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a felelősségüket tudatosan felvállalva megadják a tájékoztatást az embereknek a mindennapokban.” – mondta, majd a város közössége nevében köszönetét fejezte ki a megjelenteknek.

A köszöntőt követően Mits Márton és Horváth Dávid adott műsort, majd a polgármester átnyújtotta a Penna Regia díjat Kiss László fotográfus számára.
 A város évről-évre ezzel az elismeréssel mond köszönetet azoknak a sajtómunkatársaknak, akiknek tevékenysége huzamos ideje egybeforrt Székesfehérvárral, elősegítették a város ismertségét, elismertségét, a helyi közélet nyilvánosságát, illetve hozzájárultak Székesfehérvár országos és nemzetközi népszerűsítéséhez.

Dr. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: „Ma egy olyan embernek adhatjuk át a díjat, aki a mindennapokban sokat tett azért, hogy a Fehérvárról bemutatott képi világ hiteles legyen. Egyúttal érzékelteti, hogy a város szép, nem problémáktól és nehézségektől mentes, de mégiscsak a közös otthonunk, amire büszkék lehetünk.”

Kiss László
 a díj átvétele után elmondta: „Nagyon fontos, hogy mi, akik a kamera mögött állunk vagy tollat ragadunk a kezünkbe, ismerjük a riportalanyaink életét, azokat a rövid történeteket, melyeket avatott módon elmesélünk róluk. Lehetséges, hogy akiket módunkban áll megszólítani, azoknak éppen az lesz a legfontosabb, hogy forgatunk, írunk, közlünk róluk valamit. Óriási felelősség ezeket a rövid történeteket exponálni!” Örömét fejezte annak kapcsán, hogy ez a teljesítmény egy „jóképű” csapatmunka, amihez kell a ceruza, a kamera, a fényképezőgép és a sajtósok társasága.

A díjazottat méltatta Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója is. Mint mondta, Kiss László őszinte véleményalkotó, sokak által durvának tartott, karakteres személyiség, emellett azonban képes igazán szeretni, megbecsülni a jót és a szépet maga körül, a szakmája iránt pedig olyan alázattal viseltetik, ami csak nagyon keveseknek a sajátja.

Az ünnepség kötetlen találkozóval és beszélgetéssel zárult a színház kávézójában.


A díjazott méltatása:

Kiss László fotográfus, a Fehérvár Médiacentrum fotóriportere. Bodajkon nőtt fel, Fehérváron útépítőként végzett, majd Győrben tanult földmérőnek. Kamaszkora óta lappangott benne a fotográfus. Először az alkalmazott fényképészet területén dolgozott, időközben jöttek a szociofotók és azok a sokak által ismert városképek, amelyek több, Székesfehérvárról készült ismertető könyv lapjain köszönnek vissza.

A régi, analóg technika elkötelezett híve, miközben a legmodernebb eszközöket is – sokszor úttörőként a városban – szívesen alkalmazza. Ő hozta létre a360szekesfehervar.hu weboldalt, amelynek segítségével virtuálisan is körbejárható a városunk, de számos 3d-s fotója is megjelent. A fehérvári sajtóban, főként a Fehérvár hetilapban közzétetet képein nyomon követhető a város lüktetése.

Kiss László 2009 óta munkatársa a Fehérvár Médiacentrumnak, interaktív személyisége nélkülözhetetlenné vált a szerkesztőség számára. A kollégák jó kedélyű, makacs embernek ismerik, aki harcias típus, mindig megmondja a véleményét. Ikonikus alakja a helyi művészvilágnak, a közönség az elmúlt 30 évben több kiállításon is találkozhatott a fotóival. Tagja és rendszeres kiállítója a Fehérvári Művészek Társaságának, legutóbb 2016-ban volt önálló kiállítása „A mi utcánkban” címmel, a Kortárs Művészeti Fesztiválon. Lokálpatriotizmusa érezhető a városi fotóin, amelyek a kiadványokon és az interneten keresztül az egész országban képviselik és közvetítik a székesfehérvári kötődését.

 
A kapcsolódó fotók és a méltatás teljes szövege letölthetőek a Galériából.

 Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Molnár Artúr
 

 

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.