Közel száz középiskolás modellezi Fehérváron az Európai Parlament működését

2019.03.14. 18:14
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 14. (csütörtök) 
Mától jövő keddig tart a MEP XVII. Nemzeti ülése Székesfehérváron.      Galéria
 
 
 
 

Mától jövő keddig tart Székesfehérváron a Modell Európai Parlament (MEP) XVII. Nemzeti ülése, melyre az ország számos nagyvárosából érkeztek középiskolás csapatok. A fiatalok egy-egy uniós országot képviselve alakítanak bizottságokat, vitatnak meg különféle témákat, közben gyarapítják az ismereteiket és fejlesztik a vitakészségüket. A programsorozatot a Városháza Dísztermében nyitották meg ma délután.

A Modell Európai Parlament egy 1994-ben, holland kezdeményezésre létrejött, kulturális, politikamentes, nonprofit program, amely a középiskolásoknak szól. A diákcsoportok egy-egy uniós tagállamot képviselve, szerepjáték formájában mutatják be az Európai Parlament működését. Célja, hogy a résztvevők megismerjék az európai intézményeket, az Unió döntéshozatali eljárásait, összemérjék a tudásukat, fejlesszék a vitakészségüket és a kritikai gondolkodásukat. Magyarország 2002 óta vesz részt a kezdeményezésben, az első nemzeti ülést 2003-ban rendezték meg hazánkban.

A Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola rendszeresen kapcsolódik a programhoz, legutóbb 2011-ben szervezte meg a MEP IX. nemzeti ülését Székesfehérváron. Idén szintén a Teleki koordinálásával a városban tartják a MEP XVII. Nemzeti ülését, melyre az ország kilenc középiskolájából – Budapestről, Győrből, Miskolcról, Szegedről, Szentendréről és Szolnokról – érkezett közel száz fiatal.

A programsorozat nyitó ünnepségét a Városháza Dísztermében rendezték, ahol házigazdaként a Teleki igazgatója, Ráczné Kálmán Anikó köszöntötte elsőként a résztvevőket. Intézményük és a Nemzeti ülés megszervezésének segítéséért Teleki Támogatói Díjat adományozott Mészáros Attila alpolgármesteren keresztül Székesfehérvár Önkormányzatának, és Török Szabolcs tankerületi igazgatón keresztül a Székesfehérvári Tankerületi Központnak. Szavai szerint a MEP programja lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok számot adjanak képességeikről, kritikai gondolkodásukról és érvelésükről.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester üdvözölte a fiatalokat és kapcsolódott középiskolákat, majd köszönetét fejezte ki a Teleki Gimnáziumnak a Nemzeti ülés megszervezéséért. Mint mondta: a demokratizmus, a parlamentarizmus nagyon fontos, és erről széleskörű információkat kapnak a MEP résztvevői. Jó Székesfehérváron ülésezni, amit korábban az Országos Diákparlament megszervezésével is bizonyított a város. A városvezetés igyekszik minél többet adni a csapatépítéshez és az érdekérvényesítéshez a Székesfehérvári Diáktanácson, az Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanácson és a különféle tehetséggondozó programjain keresztül azért, hogy a fiatalok is úgy érezzék: jó Székesfehérváron élni. Reményét fejezte ki, hogy ezt a vendégdiákok is megtapasztalják a követező napokban.

A Székesfehérvári Tankerületi Központ nevében Török Szabolcs tankerületi igazgató szólt a résztvevőkhöz. Úgy fogalmazott, felelős állami fenntartóként kötelességük, hogy minden olyan törekvést segítsenek, ami a demokráciára nevel, és a mostani dolgozók jövőjét jelenti. Fontos üzenete van annak, hogy az ülés a nemzeti ünneppel egy időben van, hiszen 1848 és 1956 is a fiataloké volt, és most is ők azok, akik polgárként, demokrataként meghatározzák nemzetünk jövőjét.

A következőkben a fiatalok az Európai Parlament mintájára bizottságokat alakítanak, bizottsági és plenáris üléseket tartanak, vitáznak és lobbiznak a különféle témákban. Ezt megelőzően, az iskolai koordinátorok segítségével minden csapat felkészült a vállalt ország jellemzőiből és az előre kiadott témakörökből. Idén tárgyalnak többek között az új iparágak és szolgáltatások támogatásáról, a megújuló energiák szerepének növeléséről, a női munkavállalók helyzetéről, az elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályokról, a szabad piaci versenyről és a kartellről, a klímaváltozás mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról, az EU és Afrika kapcsolatáról, a szervezett bűnözés, illetve a fertőző betegségek elleni küzdelemről, továbbá a szállítmányozás és környezetvédelem kapcsolatáról.

A jövő keddi záró esten az elnökök kiértékelik a hét eseményeit, és kihirdetik az eredményeket a diákok aktivitása, felszólalásai alapján. A MEP XVII. Nemzeti ülésének fővédnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvári Megyei Jogú Város polgármestere.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

 

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika
 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.