Új kísérletekkel a fenntartható jövőért

2019.03.26. 16:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. március 26. (kedd)
A Gaja gyerekeknek szervez laborfoglalkozásokat    Galéria 
 
 
 
 
 

Folyik a munka a Gaja Környezetvédő Egyesület korszerű természettudományos labortermében. Új talajszerkezettel kapcsolatos fizikai és mikroszkópos kísérleteket is végezhetnek a gyerekek, de a cél nem változott: a környezet elemeinek a védelmére, a természet tisztaságának megőrzésére irányítják a figyelmet. A keddi szemléletformáló programon Széna téris kisdiákok vettek részt.
 
 
Tavaly januárban indult a Gaja Környezetvédő Egyesület projektje azzal a céllal, hogy az óvodások és az iskolások kísérleti eszközökkel vizsgálhassák és ismerjék meg a környezeti elemeket – a fenntartható jövő érdekében.
 
Hogy mire keresnek választ az idei kísérletek? Vizsgálják például az esővíz, a csapvíz és a lágyított víz esetében azt, hogy a környezetvédelem szempontjából hogyan hasznosul egy mosópor, és mi okozza a vizek keménységét: ha van benne mész, akkor például kevésbé habzik…! Mikroszkópok lencséi alá kerülnek a különböző talajfajták: a nagyításból jól látszik, hogy a homokos talaj szinte kristályokból áll, ellentétben a szerves tartalmúval. A talajsodrási próbához pedig csak víz és kezek kellenek: a talajmintákból a gyerekek kukacot sodornak, majd hajlítani próbálják – ebből a fizikai vizsgálatból az derül ki, mennyi agyag van a talajban. Az energiatakarékosság kérdésével foglalkoznak a negyedik asztalnál, és választ keresnek arra, hogyan lehet takarékoskodni az otthon melegével. Mérik a szigetelés hatásfokát, vagy beszélnek például a világítástechnikai eszközök és az akkumulátorok korszerűségéről, és a kerékpározásról, ami nemcsak egészséges, de mosolyt csal az emberek arcára.
 
A keddi laborgyakorlatokat a Széna téri Általános Iskola negyedikesei végezték el, akiknek a fenntarthatósági témahét, a víz világnapja és a víz körforgásának a témaköre kapcsán is jó tapasztalatokat és élményt adtak a foglalkozások.
 
A projekt a Gazdaság Házában kapott helyett, és az Alcoa Foundation pályázatából valósul meg.
 
 
 
A laborban készített fotók letölthetők a Galériából!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További információ:
 
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.