Születésnap a finnbarátokkal

2019.04.01. 19:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 1. (hétfő)
A Közéleti és Kulturális Szalonban a Kemi-útról is meséltek. Galéria
 
 
 
Ötéves születésnapot ünnepeltek ma a Közéleti és Kulturális Szalon vendégei a finn kultúrát népszerűsítő SAMPO Finnbarátok Körével. A tagok jó kapcsolatokat ápolnak a testvérvárossal, így a legfrissebb téli képek Kemiből érkeztek, a sarkkörön túli város 150 éves ünnepsorozatáról. Prépost Károlynéval, a társaság elnökével és dr. Raitsits Tivadar titkárral dr. Bakonyi István beszélgetett.


Éppen ma öt éves lett a SAMPO Finnbarátok Köre: születésnapi gratulációval kezdődött a Közéleti és Kulturális Szalon rendezvénye, amelyen a legszebb, legemlékezetesebb pillanatokat elevenítették fel.

A negyven tagú szervezet mára szép hagyományokkal működik, a finn kultúrának a népszerűsítését és a kapcsolatok erősítését vállalta fel küldetésül. A kezdetekről Prépost Károlyné, a barát kör elnöke elárulta, hogy a Kemi testvérvárosbeli barátok, az evangélikus gyülekezet tagjai biztatták a fehérváriakat a társaság megalakítására. A kulturális programok szervezése mellett a két iskolarendszernek, illetve a diákkapcsolatoknak az erősítését tartják fontos céljuknak. 

Amire többen emlékezhetünk, az a 2017-es év: a 100 éves finn függetlenség ünnepe számos jubileumi programot kínált a városban. A Kalevala-nap mellett például itt koncertezett a Meri-Lappi vonósnégyes, abban az évben avatták fel a Csónakázó-tó partján a Horgony-emléktáblát is, majd az ünnepi év a Városházán zárult történelmi előadással a Finn Függetlenség Napjának alkalmából. Prépost Károlyné a Csónakázó-tó partján álló hajóhorgony történetéről elmondta, hogy a város 1984-ben kapta – az egyik tagtárs fedezte fel az elhanyagolt emléket, majd a levéltári kutatások után méltó helyet és új emléktáblát kapott a gyönyörű tóparton. Emlékezetes volt még a Vörösmarty Mihály Könyvtárban szervezett finn nap például, interaktív programokkal, nyelvtanulással, előadásokkal – amelyen a nagykövetség is részt vett.

Finn szakon végzett az ELTE-n dr. Raitsits Tivadar szervezeti titkár, így természetes feladatának tekinti a finn kultúra népszerűsítését, illetve a testvérvárosi kapcsolatok erősítésének szolgálatát. A baráti kör rendezvényei közül szívesen emlékszik vissza többek között dr. Szíj Enikő nyelvtörténész és dr. Csepregi Márta finnugornyelv-kutató professzorok látogatására, ahogyan a könyvtárbeli finn délután is meghatározó volt számára a kulturális programok között.

A rendezvényen a finnbarátok bemutatták a legújabb fotóikat, amelyek a 150 éves fennállását ünneplő Kemiben készültek. Az egyhetes rendezvénysorozatot, amelyen a város delegációja is részt vett, az ünnepi programok mellett izgalmas kalandok is színesítették, mint a befagyott tengeren tett motorosszán-kirándulás vagy a messze földön híres Hóvár (Lumilinna) megtekintése – és láthatták a világ egyetlen idegenforgalmi jégtörőjét, SAMPO-t is.

A Kulturális Szalon sorozatában is rendhagyó estet dr. Bakonyi István vezette a Krisztus Király Plébánia Közösségi Házban.


A rendezvényen készült fotók, valamint a baráti kör Kemiben készített fotói letölthetőek a Galériából!


Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr, Prépost Károlyné

 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.