A tópartis „Hirtelen jó lesz” csapata nyerte a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőt

2019.04.01. 23:13
SAJTÓKÖZLEMÉNY -  2019. április 1. (hétfő)
Színes finálé a Vörösmarty Színházban. (Galéria)
 
 
 
 
 
 
Hangszerfelismerés, történelmi esemény és hétköznapi pillanat megjelenítése, hagyományőrzők által alkotott szoborkép, történelmi személyek és idézetek felismerése is szerepelt a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő döntőjében. A Vörösmarty Színházban rendezett színes finálén hétfőn este nyolc középiskolai csapat mérte össze tudását. A Siklósi-díjat és a vándorzászlót első alkalommal a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium „Hirtelen jó lesz” csapata nyerte.


Piros, kék, lila, sárga, zöld, narancssárga, rózsaszín és szürke színekben pompázott a Vörösmarty Színházba érkező közönség, hogy a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő döntőjébe jutott nyolc „színes” csapatot hangos tapssal, rigmusokkal biztassa. A tavaly szeptemberben indult vetélkedő döntőjében látványos, izgalmas, érdekes feladatokat teljesítettek A Tenkes kapitányai, a Hős6os, a Hirtelen jó lesz, a 6ásvadászok, az Időutazók, a Teleki Hős 6os, Az idő vándorai, és a Jáky Építészek lelkes diákjai.

A színes, sok és alapos városismeretet igénylő kérdések során a középkor ismert személyei, helyszínei jelentek meg a színpadon. A helyes válaszok mellett a gyorsaság is pontot hozott a csapatoknak. A verseny során megcsillogtatták kreativitásukat is. Az általuk szerkesztett, a középkort megjelenítő élőképekben saját készítésű díszletekkel és sok humort rejtő szöveggel léptek színpadra. Az első Siklósi-díjat elnyerő tópartisok a Törökfürdőről szóló bemutatójukat így kezdték: „Élőképünk törökfürdő, vagy más néven „Csaszi”, ide járt el tisztálkodni a sok török pasi. (…). Az eseményen a finalista csapatok iskoláinak diákjai, pedagógusai hangos biztatással is segítették társaikat, diákjaikat a versenyben, és aktív szerepvállalással pluszpontokhoz juttatták a csapatokat. A műsorvezető Balatoni József pedagógus, közismert nevén Jocó bácsi volt.

Az est meglepetése Lábodi Ádám és Eggert Géza sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozatának ötödik része volt. A világhírű akrobatikus történelemóra-színház keretében az Aranybulla születésének titkát tárták fel a színművészek.

A közel kétórás versenyen a diákcsapatok teljesítményét a háromtagú zsűri: Kulcsár Mihály régész, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója, Szépné Holczer Piroska magyar nyelv és irodalom – könyvtár szakos tanár, a Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója és Szabados György PhD történész, a László Gyula Intézet igazgatója bírálta el.

Az eredményhirdetés előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a versenyzőket és a színházat megtöltő közönséget. „Siklósi Gyulára emlékeztünk ezzel a városismereti versennyel, és ezzel a több mint ezer éves várossal foglalkoztunk, ez a kettő pedig összefügg, hiszen városunk díszpolgára mindig azt kereste, hogy mi volt Székesfehérvár, soha nem azt, hogy mi nem volt. Ez a mostani vetélkedő a fiataloknak hála azt bizonyítja, hogy a fiatalok pontosan tudják, mi volt városunk: hogy Székesfehérvár egy fejedelmi, királyi központ volt, főváros, itt koronázták Szent Istvánt. Mindennek a mában is tovább él a hatása."

Az első alkalommal megrendezett verseny első helyezését, a Siklósi-díjat és a vándorzászlót a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium „Hirtelen jó lesz” csapata nyerte. A 12/d osztályos Puskás Bernadett Anita, Takács Enikő, Sommer Noémi, Vörös Ádám, Major Bálint István, Török Péter alkotta csapat hetedik tagja felkészítő tanáruk, Fekete Zoltán.

A döntőbe jutott nyolc csapat közös jutalma egy szlovákiai kirándulás, valamint mindenki oklevelet és a Szent István Király Múzeum kiadványaiból összeállított csomagot, valamint Siklósi Gyula egyik utolsó írását kapta az eredményes szereplésért.  

A versenyen készült fotók letölthetők a Galériából. 


  fotó: Simon Erika

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.