Jobbá tenni a világot

2019.04.02. 15:43
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. április 2. (kedd)
Érzékenyítő „Kék séta” az autizmus világnapján      Galéria
 
 
 
 
 
Ma, az autizmus világnapján a hagyományokhoz hűen Székesfehérvár Belvárosa ismét kékben pompázott. A nemzetközi összefogáshoz csatlakozva a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, az Autisták Országos Szövetségének Székesfehérvári Info-Pontja és a Fehérvár Travel Alapítvány által működtetett Autista Klub szervezésében több száz, a betegségben érintett fiatal, felnőtt, szülő és nevelő közös „Kék sétával” hívta fel az emberek figyelmét a spektrumzavarra.

Április 2-át 2007-ben nyilvánította az ENSZ az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy felhívják a világ figyelmét a lakosság több mint 1%-át érintő fogyatékosságra. A betegség, mint ismeretes, olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet, ezáltal számtalan megjelenési formája van. Jellemzően a betegséggel élők agya másképp dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy épp nem elég érzékenyek, hogy befogadják az ingereket. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint az autizmus spekrumzavar nem gyógyítható, létezik azonban fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető.

Székesfehérvár évek óta szervez a világnaphoz kapcsolódó figyelemfelhívó és érzékenyítő programokat a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány és az Autisták Országos Szövetségének Székesfehérvári Info-Pontja. Ebben az évben először csatlakozott a kezdeményezéshez a Fehérvár Travel Alapítvány által működtetett Autista Klub is, hogy együtt ünnepeljenek a városban élő autista gyermekek, fiatalok, felnőttek és szüleik, illetve a velük foglalkozó intézmények.

Idén is gyerekzsivajtól volt hangos a kékbe borult Városház tér, több százan gyűltek össze, hogy a napsütéses tavaszi délutánon az Országalmától a Fő utcán át lufikkal vonuljanak végig. A közös indulás előtt az Autista Klub tagjai flashmobot tartottak, egy közös dalt énekeltek el. A figyelemfelhívó menetet dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök, az esemény védnöke mellett, Mahlerné Köfler Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke, illetve Molnár Tamás önkormányzati képviselő vezették. A Kék sétán az Autista Klub tagjai mellett az Arany János Iskola Budai és Seregélyesi úton működő tagozatainak diákjai, az Ezredéves Iskola néhány tanulója, az Érted Vagyunk EGYMI diákjai, a csókakői Autifarm lakói és a Szent Kristóf Ház lakói is részt vettek.

 

A Kék sétán készült képek letölthetők a Galériából.

 

 

Fotó: Molnár Artúr

Szöveg: Torma Kinga Regina

 

 

 

 
 
 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.